tiistai 29. kesäkuuta 2010

Murroskohta

Voikukka-aika on jo ohi

Norjassa oloa on takana pian vuosi, samoin virkavapaata Suomen työpaikasta. Tässä vaiheessa sekä työnantajalle että Suomen viranomaisille pitää ilmoittaa jotakin jatkosta.

Päätöksenteko olisi yksinkertaista, jos minulla olisi Norjassa kunnollinen työpaikka. Nykyinen osa-aikatyö, vaikka sen pitäisikin olla pitkäaikainen, ei ole kovin vakaa pohja tulevaisuuden suunnittelulle. Toisaalta Suomeen paluu - väliaikaisestikin - todennäköisesti lähinnä vaikeuttaisi työnhakua Norjasta. Eikä vähiten siksi, että kielitaidon kehitys pysähtyisi.

Eilen lähetin Suomen työnantajalle lyhyen kirjeen, jossa sanouduin irti vakinaisesta valtion virastani. Nyt se sitten on tehty. On jotenkin vapautunut olo.

Esimieheni ja henkilöstöpäällikkö saivat hiukan pidemmän sähköpostiviestin, jossa esitin erinäisiä toivomuksia muun muassa työtodistukseen liittyen. Saapa nähdä, onko ensimmäinen versio minua tyydyttävä vai pitääkö oikein ryhtyä neuvottelemaan siitä, mitä kaikkia tietoja siihen pitäisi kirjata. Muistan vielä kokemukseni edellisestä työpaikasta, vastaavanlaisen valtion viraston palveluksessa, josta pois lähtiessäni työtodistuksen sijaan tarjottiin ensin nimikirjanotetta. Ne eivät ole ollenkaan sama asia.

Ja sitten tyydyttämään viranomaisten tiedonjanoa. Kela oli helppo tapaus. Täytetään lomake ja postitetaan se.

Maistraatti osoittautui hankalammaksi. Haluan siis ilmoittaa, että väliaikainen asuminen ulkomailla muuttuu pysyväksi. Miten tämä tehdään, se ei nettisivuilta selvinnyt. Kävin myös toteamassa osoitteenmuutospalvelussa, että sitä kautta asiaa ei ainakaan hoideta. Hyvin on tieto piilotettu, jos sitä ylipäätään on minnekään kirjattu kansalaisten luettavaksi.

Maistraatti saa vielä huomenna puhelinsoiton minulta.

Tarkistin vielä Norjan väestörekisteristä, mitä tänne pitää ilmoittaa. Ei mitään, kaikki kunnossa. Uskaltaisiko tuota uskoa?

7 kommenttia:

 1. Sinä siis teit rohkean ratkaisun, en tiedä olisiko minusta samaan. Mutta olet tehnyt elämässäsi suuren muutoksen. Onnea päätöksellesi ja tsemppiä jatkoon.

  Mukavaa lukea kuulumisiasi.

  VastaaPoista
 2. Onnea päätöksellesi :) en tiedä yhtään miltä alalta sinulla on koulutus, mutta finanssipuolella haettiin just suomenkielentaitoista Cicero consultille, finn.no löytyy kun laitat hakusanaksi "finsk" :)

  Ootko varma, että ovat siirtäneet sinut vain väliaikaisesti Norjaan, siis täällä Norjassa? voi olla, että ovat ottaneet suoraan vakituiseksi asukkaaksi.. ennakoineet tulevaa ;)

  oikein mukavaa loppuviikkoa! :)

  VastaaPoista
 3. Liisa: Kiitos toivotuksista!

  Mervi: Näin tuon saman ilmoituksen. Suomen kieltä hallitsen loistavasti, mutta sitten se pankki- ja rahoitusalan kiinnostus ja ennenkaikkea tuntemus puuttuu. Oma osaaminen on koulutushallinnossa ja -suunnittelussa. Ehkä silloin muuttaessa se, että sanoin viipyväni yli 6 kk käytännössä tarkoitti samaa kuin vakituinen asuminen. Muistelen, ettei virkailija ollut kiinnostunut muusta kuin tämän aikamäärän ylittämisestä tai alittamisesta.

  VastaaPoista
 4. Aina kannattaa uskoa , että asiat hoituu myös täällä Norjassa, joskus tosin viiveellä. Meillä kesti mun pojan kanssa sen lapsilisäpäätöksen saanti melkein vuoden.Se myönteinen korotettu lapsilisäpäätös tuli viime viikolla. Neljä päivää ennen kuin poikani täytti 18.
  Se on ehdoton ennätys.
  Sulla oli tosi hyvä rinneblogi, kiitos siitä.

  VastaaPoista
 5. Kymmeniä kertoja muuttoilmoitus- ja verokorttiasioissa auttaneena ja mukana olleena: Jos arvio asumisesta on alle puoli vuotta, saat väliaikaisen henkilönumeron, jonka tunnistaa siitä, että ensimmäiseen numeroosi syntymäajassa on lisätty +neljä eli jos norjalainen henkilönumerosi alkaa oikealla syntymäajallasi, sinut on kirjattu henkilötietojärjestelmään pysyvästi. Ja siinä tapauksessa sinun ei tarvitse tehdä mitään lisäilmoitusta.
  Ps:kiitos mukavasta blogista =)

  VastaaPoista
 6. Mina tulin aikoinaan tanne vuorotteluvapaalle vuodeksi. Tarkoitus ei todellakaan ollut jaada tanne. Mutta niin siina kavi, etta irtisanouduin vakituisesta kunnan tyostani Suomessa enka ole nahnyt tyotonta paivaa.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Terveisiä lomalta! Ja sitten taas takaisin töiden ja työnhaun pariin...

  Norjan viranomaisten kanssa asioimisessa on oma mielenkiintonsa, eikä se varmastikaan lopu tähän ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...