keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Oslon paraatipuoli

Oslossa kevään kukkaloisto on juuri nyt parhaimmillaan. Ydinkeskustassa kohti aurinkoa kurkottavat sekä narsissit että liljat, ja ilmakin alkaa tuntua jo lämpimältä.

Pääkatu, paraatikatu, Karl Johan on valmis vastaanottamaan turistit ja kaikki muutkin, jotka haluavat nähdä ihmisiä ja tulla nähdyksi. Kadunvarren talojen julkisivut ovat siistejä ja terassit kutsuvat nauttimaan aurinkoisesta kevätpäivästä virvokkeiden kera. Jalkakäytävän kiveykseen on upotettu metallikirjaimin Henrik Ibsenin ajatuksia elämästä. Karl Johanin varrella on myös ostoskeskuksia, joista löytää kalliiden merkkituotteiden kauppoja.

Hui kauhistus! Kuka tuolla istuu kerjuukuppi edessään? Oslossa näkee samoja itäeurooppalaisia ammattikerjäläisiä kuin muissakin suurkaupungeissa, mutta sen lisäksi katukuvaan kuuluvat myös ihan omat norjalaiset kerjäläiset, joihin tämäkin mies taitaa kuulua. Oslossa kuuluu olevan paljon narkkareita, joita näkee sekä kerjäämässä että myymässä lehtiä, mutta jotkut kerjäläisistä ovat ihan tavallisen näköisiä ihmisiä. Kaiken lisäksi kerjäläisiin törmää lähinnä näillä "paremmilla" kaduilla.

Kuninkaanlinna seisoo pienellä kukkulalla Karl Johanin länsipäässä ja linnan edessä ratsunsa selässä on Karl Johan itse. Napoleonin marsalkasta, Jean-Baptiste Bernadottesta tuli erinäisten käänteiden jälkeen ensin Ruotsin kruununperijä ja sitten kuningas Kaarle XIV Juhana. Hän hankki myös Norjan osaksi valtakuntaansa ja hallitsi Norjaa nimellä Kaarle III Juhana. Karl Johan myös rakennutti Oslon kuninkaanlinnan, jossa tänään lipusta päätellen oli isäntäväki paikalla.

Linnan vieressä on kuningatar Maudin patsas. Maud oli Englannin prinsessa, josta tuli 1905 norjalaisten ensimmäinen ikioma kuningatar lähes kuuteensataan vuoteen, kun hänen puolisonsa, Tanskan prinssi Carl, valittiin Norjan kuninkaaksi hallitsijanimellä Haakon VII. Ulkomaalaissyntyisiä hallitsijoita Norjassa onkin riittänyt, ja nykyinen kuningaspari Harald V ja Sonja on ensimmäinen muutamaan vuosisataan, joista kumpikin on syntynyt Norjassa.

Kuningatar Maudin uuma, kuten patsaastakin näkyy, oli ajan muodin mukaisesti erittäin kapea. Jälkeenpäin on arveltu, että hän vietti aikaa parantolassa ennen poikansa syntymää, jotta saattoi olla ilman korsettia - sehän ei julkisesti olisi käynyt päinsä - ja ylipäätään tulla raskaaksi. Alexander, sittemmin kruununprinssi Olav, jäi hallitsijaparin ainoaksi lapseksi.

Nobel-instituutin vuosittain jakama rauhanpalkinto tuo Norjalle säännöllisesti huomiota - yleensä positiivista, mutta joskus palkinnonsaajan valinnan osuvuudesta keskustellaan kiivaasti. Viimekertainen valinta, Barack Obama, sai ainakin Norjan lehdistön ekstaasiin. "Vihdoinkin Obama tulee Norjaan", lehdet julistivat. Lööppejä lukiessa tuli mieleen, että sekös se olikin valinnan takana. Saadaan Obama kylään.

Nobel-instituuttia vastapäätä onkin sitten tämä rumilus, teollisuuden ja viennin talo. Mahtipontisesta ulkonäöstä voisi kuvitella, että talo on rakennettu öljyrikkauksien huumassa. Rakennusvuosi on kuitenkin 1964 eli kaksi vuotta ennen öljyn löytymistä ja oljeeventyrin alkua.

Liikenneympyrän keskellä olevan vesialtaan / suihkulähteen poikki kulkee raitiovaunukiskoja ja muistelen, että vesisuihkut lakkaavat toimimasta siksi aikaa kun raitiovaunu kulkee yli.

Kansalliskirjasto saa taas mielen rauhoittumaan modernin ajan rakennelman jälkeen. Kirjasto on myös sisätiloiltaan seesteisempi ja siistimpi kuin Oslon kaupunginkirjasto, jossa kyläilin aikaisemmin keväällä.

Polkupyöräilijälle Oslon keskusta ei ole paratiisi. Toisaalta täkäläiset näyttävät kyllä muutenkin pyöräilevän mieluummin ajoradalla kuin pyörätiellä. Oslossa näkee näitä "normaaleja" pyöräilijöitä, jotka ovat matkalla paikasta A paikkaan B, kun Bærumissa pyöräilijät ovat pääsääntöisesti varustautuneet kuin Tour de Franceen ja meno on sen mukaista.

Bygdøy allè muistuttaa vähän Bulevardia Helsingissä, mutta luksusta taitaa olla enemmän. Ainakin tämän kadun varrella on hiukan tyyriimmän näköisiä asuintaloja, erinäisiä kalliinpuoleisia kauppoja ja joitakin lähetystöjä.

Vastaanotimme edellista uuttavuotta miehen ystävien luona, jotka olivat ostaneet isohkon asunnon Bygdøy allèn varrelta. Asunto oli sellainen vanhanajan herrasväenlukaali, jossa keittiön takana oli palvelijanhuone. Mies pohdiskeli, miten tällä pariskunnalla - vaikka molemmat olivat työssäkäyviä ja ns. hyvässä ammatissa - oli ollut varaa ostaa niin kallis asunto. Ostohintaa ei vieraille kerrottu, mutta silmämääräisesti arvioiden se oli varmasti ollut huomattavan korkea.

Mutta jos Oslossa haluaa kalliin asunnon ja hienon osoitteen, Bygdøy allètakin parempi sijainti lienee heti kuninkaanlinnan takana. Tälläkin alueella on lähetystöjä ja yritysten edustustiloja, mutta osa näistäkin taloista on asuintaloja, joissa asuu ihan oikeita ihmisiä. Voiko näitä taloja ostaa vai pitääkö ne periä, onkin sitten toinen juttu.

Miten olisi vaikkapa tämä omakotitalo kaupunkilaisittain reilun kokoisella pihalla? Avoinna olleessa autotallissa näytti olevan myös lasten polkupyöriä, joten kaipa tässäkin joku asuu. Mikäs siitä asuessa, kun lähinaapuri on kuningas. Linnan puisto onneksi vähän luo näköesteitä, etteivät naapurukset liikaa pääse kurkistelemaan toistensa tekemisiä.

7 kommenttia:

  1. Me olimme yötä oslossa siinä keskustan Scandic hotellissa. en muista mikä katu, mutta iso ostoskeskus oli toisella puolella katua. ja hotellista pääsi samassa rakennuksessa olevaan ostoskeskukseen.

    Mukavia kuvia olet laittanut, kiitos niistä.

    VastaaPoista
  2. Tama olikin mukava vierailu taas Oslossa. Tulee niin harvoin siella kaytya nykyisin, etta kiva katsella sitten kuvia ainakin ;).

    VastaaPoista
  3. Mulle tuli hirveä hinku päästä taas Norjaan ku katseli noita kuvia ja muistelee viime kesän aivan mahtavaa Norjan reissua, johon sisältyi Oslo-Geilo-Bergen-Oslo seikkailu junalla!
    En voi käsittää, mikä siinä maassa onkin niin puoleensavetävää! :)

    VastaaPoista
  4. Aivan mahtava Oslo reportaasi , Niinkuin itse olisin kierrelly.
    Kiva kun päästiin kurkistamaan myös syvemmälle. Kiitos Oslo päivästä.
    Tunnen kaupungin hyvin, kun oon siinä vieressä kolme vuotta 80 luvulla asunu. Tosin viime vierailusta on kymmenen vuotta.

    Toi Tour de France vertaus oli niin hyvä, ihan samanlaiset fiilikset mulle tuli Høvikissä.

    Vähänkö Ramstadslettan puutarhan suomalaisia siirtotyöläisiä se meno ihmetytti.
    Ja ne ökytalot, huhhuh.
    Bærum olikin siihen aikaan Norjan Kauniainen.

    VastaaPoista
  5. Liisa: Olittekohan jossakin rautatieaseman lähellä? Siinä on parikin isoa ostoskeskusta, jotka on yhdistetty käytävillä toisiinsa. Ostoskeskuksia on muuten Oslossa monen tasoisia. Ne aseman lähistön keskukset ovat sellaisia kaiken kansan shoppailupaikkoja, joissa näkee paljon maahanmuuttajia. Karl Johanin varrella, sen länsipäässä taas on kalliimpia paikkoja. Sitten ovat vielä GlasMagasinet ja Steen&Strøm, jotka muistuttavat tavarataloja, mutta ovat kuitenkin ostoskeskuksia. Juttelin äskettäin GlasMagasinetissa juuri työnsä aloittaneen myyjän kanssa, joka sanoi, että sinne henkilökuntaakin valittaessa rima on paljon korkeammalla kuin "tavallisissa" ostareissa.

    Avletto: Bærum taitaa edelleenkin olla Norjan Kauniainen, vaikka kyllä täälläkin on erilaisia asuinalueita. Maahanmuuttajia kuitenkin näkee huomattavan vähän esim. busseissa tai Sandvika Storsenterissä Osloon verrattuna. Ja vaikkapa tässä meidän naapurustossa liikkuvat aasialaisnaiset taitavat olla palvelusväkeä, eivät asukkaita.

    Tuula & Eveliina: Ei kun reissua suunnittelemaan!

    VastaaPoista
  6. Täälläkin Oslon matkaa kovasti suunnitellaan, muttakun pitäis mennä tuonne ja sinne ja olla täälläkin.... plaah, pitäisi vaan lähteä joku viikonloppu....

    Omat Oslon käynnit kun vielä rajoittuvat lentokenttään....

    VastaaPoista
  7. Minuakin huvitti tuo osuva Tour de France -vertaus. Minusta norjalaiset ovat muutenkin ahkerampia pyöräilykypärän käyttäjiä kuin suomalaiset. Itsekään en Suomessa asuessani edes omistanut kypärää, mutta Norjaan muutettua sen hankkiminen tuntui jotenkin luontevalta, ja nyt ei tulisi mieleenikään lähteä liikenteeseen ilman sitä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...