sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Ei kesälomalle voi noin vain lähteäJuhannustahan ei Norjassa vietetty tänä viikonloppuna, vaan Sankthans koittaa vasta tulevalla viikolla niille, jotka sitä juhlivat. Lomakausi sen sijaan on alkamassa, ja siihen valmistautuminen on näkynyt töissä erilaisten aktiviteettien muodossa. Niitä on ollut viimeisten kahden viikon aikana useita, kun kevätkauden loppumista ja lomakauden alkamista on juhlistettu erilaisilla kokoonpanoilla.


Eräs iltapäivä oli omistettu ulkoilulle. Tarjolla oli muun muassa mahdollisuus kokeilla golfia Norjassa ilmeisesti kesätöissä olevien brittiläisten golfopettajien johdolla. Aurinko paistoi ja pallot lentelivät - toisilla sinne minne oli tarkoituskin, toisilla ihan muualle. Työnantaja tarjosi kevyen lounaan ja lopuksi syötiin kakkua.


Eräänä iltana ohjelmassa oli vuonoristeily, johon kuului katkarapupuffetti. Tämän kokemuksen perusteella voin kertoa, että kun menu sisältää vain katkarapuja, valkoista leipää ja majoneesia, ja katkaravut pitää tietenkin kuoria itse, tuloksena on hirveästi työtä ja aika vähän syömistä. Vuonomaisemat olivat hienot ja tälläkin kertaa sää suosi niin, että syömistä lukuunottamatta kaikki ohjelma voitiin vetää ulkokannella. Tällä kertaa ei saatu norjalaiskansallista kakkutarjoilua, mutta yhteislaulu sen sijaan raikui. Jostakin syystä norjalaiset tykkäävät laulaa ruotsalaisia lauluja. 


Kulttuuripitoinen ekskursio suuntautui ulkomuseoon, jonne on koottu perinteisiä rakennuksia eri puolilta Norjaa sekä myös urbaania rakennus- ja asuntokulttuuria. Koko päivän retkellä katselimme oppaan johdolla museon parhaat palat, saimme työnantajan tarjoaman lounaan kakkuineen ja tietenkin ohjelmaan kuului myös yhteislaulua. "Koko päivä" ei tällaisessa tapauksessa tarkoita normaalin työpäivän pituutta, vaan viiden tunnin retken voi työaikakirjanpitoon merkitä kokonaiseksi työpäiväksi. 


Loppurutistuksena oli vielä parin tunnin kahvitilaisuus työpaikalla, jossa saatiin kuunnella puheita ja musiikkiesityksiä, syödä kakkua ja tietenkin laulaa koko porukalla vuodenaikaan sopiva, ruotsalainen laulu.

Valtion laitoksessa kun ollaan, kesätyöaika alkoi jo toukokuun puolivälissä. Kesällä on kuulemma vähemmän töitä, joten päivittäinen työaikakin on vain seitsemän tuntia lounastaukoineen.

Oikeasti toukokuun loppu ja kesäkuu on vuoden kiireisintä aikaa ainakin minun osastollani, joten todelliset kesälomafiilikset saavat odottaa vielä hetken. Viikko pitäisi vielä painaa täysillä ja tulevan viikon aikana hoidettavalla työmäärällä voisi hyvin täyttää ainakin pari viikkoa, jos töitä tekisi normaaliteholla ja ilman ylipitkiä kahvitaukoja.

12 kommenttia:

 1. Joo kovin kuulostaa tutulta. Ja tuokin, että ennen lomaa oli ihan julmetusti töitä. Nyt menee tää eka lomaviikko toipuessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tuntuu, että olisi kätevämpää, jos pidettäisiin vain yhdet isot bileet, mutta kun kaikkien viiteryhmien pitää pitää omansa. Ja töiden määrää ajatellen heinäkuu on ihan väärä lomakuukausi. Kaikki jää roikkumaan, määräajat paukkuvat iloisesti ja elokuussa sitten ihmetellään, että mihin vaiheeseen hommat jäikään.

   Poista
 2. Mielenkiintoista! Ja mä olisin kyllä tykännyt jos Suomessakin oltaisiin harrastettu vastaavaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta ihan kivaa, toisaalta "vapaapäivää" pitäessä mielessä on kuitenkin kaikki ne odottavat työt. Eiväthän nämä tilaisuudet pääsääntöisesti pakollisia ole, mutta toisaalta tuntuu, että työyhteisö odottaa kaikilta sosiaalisuutta.

   Poista
 3. Kun pääsisikin työaikana vuonoristeilylle syömään katkarapuja.. :) Laulamisesta ei niin väliksi, ei millään kielellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vuonoristeily oli sentään työpäivän jälkeen. ;) Minä kyllä laulan, mutta norjalaiset laulut jäävät väliin, kun en tunne niitä. Ja sitähän kaikki ihmettelevät. :P

   Poista
 4. Mukavaa juhannusta sinulle;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinullakin oli mukava juhannus!

   Poista
 5. Toivottavasti teillä oli kiva juhannus.
  Meillä tuuli aika reippaasti, mutta muuten oli nättiä.

  Katkaravut ja vuonoristeilyt ovat kyllä poikaa - kesätunnelmaan virittäytyminen on täällä oma lajinsa ja sitä harrastetaan myös koulussa. Viimeinen kouluviikko on vain ja ainoastaan huvittelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa meilläkin töissä tämä viimeinen viikko ennen lomani alkua ollut vain huvittelua, mutta ei... Sen sijaan kerrytin työaikapankkia yli kymmenellä tunnilla.

   Poista
 6. Moskovassa juhannus oli ilta siinä missä muutkin, oli jo kolmas juhannus täällä peräkkäin joten ei edes kaivannut mitään erikoisempaa. Kuulostaa jotenkin herttaiselta tuo norjalaisten vouhkaaminen kaikesta, lomalle lähtökin on yhtä kakkuilua :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...