maanantai 27. huhtikuuta 2015

Kalliolle, kukkulalle


Minulla on tapana käydä kävelyretkillä naapurustossa ja katsella taloja ja pihoja. Asuinalueet näillä nurkilla ovat aika tiheään rakennettuja. Tonttimaa lienee kallista, mutta mieleen tulee myös, että omakotitalo itsessään taitaa riittää monelle, pihasta viis, kunhan siihen mahtuu parkkiin auto tai pari.

Vaikka lähialue on minun silmissäni jo täyteen rakennettu, uusia rakennustyömaita kuitenkin putkahtelee sinne tänne. Siinä, missä minä näen vain hiukan normaalia leveämmän tienpientareen tai jyrkän kalliorinteen, norjalainen näkee talonpaikan. Eihän siitä tarvitse kuin hiukan räjäyttää kalliota pois tieltä tai tuoda muutama kuorma täytemaata, niin ihan hyvin siihen sopii talo tai parikin.
  

Näyttää myös olevan tavallista, että jos tonttimaata on oman talon ympärillä hiukan enemmän, se lyödään lihoiksi. Mitäpä sitä puutarhalla. Joskus vaatimattomampikin maapläntti saattaa kelvata jollekin. Taannoin tavailin huuli pyöreänä tien pielen mainoskylttiä, jossa kyseltiin, että haluaisitko rakentaa kotisi tähän. Tarjolla oleva tontti oli arviolta 15 metrin korkuinen, erittäin jyrkkä rinne aivan kadun varressa, ja rinteen päällä, paremmalla paikalla, oli tietenkin jo talo, oletettavasti tontin myyjän. 

Ylläolevan taloprojektin onnellisella omistajalla on suorastaan ruhtinaallisesti tilaa käytössään - kyseessä ei siis ole edellä mainitsemani tonttimaa. Kuvassa näkyvään tyhjään tilaan mahtuisi hyvin vielä muutama talo lisää. Joskus pitää silti ihmetellä, millaisiin paikkoihin ihmiset kotinsa pystyttävät. Ylläoleva talo lienee kuitenkin rakennettu ennen kuin se alapuolelle ilmestyi valtatie ja kallion reuna siirtyi nykyiselle paikalleen. Jyrkänteen reunalle ja/tai aivan vilkasliikenteisen tien viereen näkyy kyllä rakennetun aivan tarkoituksellakin. Näitä asuntoja sitten todennäköisesti myydään vaikkapa vuononäkymällä muttei varmaankaan lapsiystävällisellä pihalla. 

Mäen päältä katsellen maisemassa näkyy myös peltoa, sillä jotakuinkin kaikki talot on rakennettu kallioille ja rinteisiin. En ole perehtynyt täkäläiseen kaavoituspolitiikkaan, mutta erilaisissa kallionkoloissa olevia rakennustyömaita katsellessa tulee mieleen, että eikö tosiaan ole mahdollista löytää helpompia paikkoja. Vaikka siitä vieressä olevan pellon laidasta. Luulisi, että peltotilkkujakin jo moni katselee sillä silmällä, kun tälle alueelle kuitenkin koko ajan rakennetaan uutta, sekä asuntoja että toimistotiloja. 2 kommenttia:

  1. Suomalaisen silmin aika erikoisia tontteja ;O)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todellakin, ainakin tällaisen tasamaan kasvatin silmin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...