maanantai 21. lokakuuta 2013

Sunnuntaikävelyllä Semsvannetin ympäri


Syksy täällä Oslon liepeillä on ollut lauha, mutta nyt tuntuu siltä, että talvi alkaa vähitellen lähestyä. Sunnuntaina jo odoteltiin ensimmäistä lumisadetta, mutta kun sitä ei tullutkaan, lähdimme kävelylle. 

Moni muukin oli saanut saman ajatuksen, ja Semsvannet-järven ympäri kulkevalla kävelyreitillä oli paikoitellen suorastaan ruuhkaa. Sunnuntain kävelyretkihän on hyvin perinorjalainen tapa. Järven ympäri menee helppo noin tunnin reitti, hyvää tietä lähes koko matka eikä mäkiäkään pahemmin ole. Niinpä liikkeellä oli kerrankin "tavallisen" näköisiä, farkkuihin pukeutuneita ihmisiä koirineen. Erotuksena tavallisista ovat ne, jotka vetävät trikoot päälle ja lähtevät juosten tai pyöräillen vaativammille reiteille. Näitä jälkimmäisiä ainakin täällä päin Norjaa on todella paljon. 


Semsvannetin ympäristö on vanhaa kulttuurimaisemaa maataloineen ja laitumineen, ja kävelyreitin varteen osui sekä hevosia että lampaita. Jossain kohtaan reitti kulki aidatun laitumen poikki, jonka porteilla olevat kyltit vannottivat kulkijoita sulkemaan portit visusti perässään, jotta aitauksessa majailevat islanninponit eivät lähde omille teilleen. Poneja ei tällä kertaa näkynyt, mutta ihmiset kyllä noudattivat ohjeita kiitettävästi.

Semsvannet on paitsi suojeltu alue maisemansa vuoksi myös Askerin kunnan tusenårssted eli tuhatvuotispaikka. Tällaisia paikkoja nimettiin juhlistamaan vuosituhannen vaihdetta, ja paikat ovat jollakin tapaa merkittäviä paikallisille ihmisille, jotka ovat osallistuneet valintaan. 


Semsvannetin ympäriltä löytyy myös pieniä mökkejä, husmannsplass, jotka suomalaista termistöä käyttäen ovat olleet torppia tai mäkitupia. Mökkien asukkaat ovat vuokranneet maapalasen suuremmalta talolta ja maksaneet vuokraansa sekä työllään että maatalouden tai kalastuksen tuotteilla. 

Nykyään vanhat torpat taitavat olla vapaa-ajanasuntoja.


Suurempia taloja Semsvannetin rannoilla on pari kappaletta, ja niiden kokoero torppiin on huomattava. Päärakennus on komea, eikä navettaakaan tarvitse hävetä, muista ulkorakennuksista puhumattakaan. Sitä vain jäin miettimään, että jos talot on rakennettu tilusten keskelle, varsinaista peltoa ei niissä taida olla kovin paljoa. Varmaankin laidunmaat ovat sitäkin suuremmat, ja ainakin lampaita on voitu laiduntaa myös metsässä kallion rinteellä. Tai sitten pellot ovat jossain muualla ja talot on rakennettu sinne, missä ne eivät vie tasaista peltomaata. 

Tasaisuus tosin on tässä maassa melko suhteellinen käsite.


Täältä löytyy muutama talvinen kuva Semsvannetilta.

10 kommenttia:

  1. Mukavannäköinen alue, täällä talvi jos pukkaa päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tuntuu olevan erittäin suosittu ulkoilualue. Parkkipaikat ovat olleet täynnä aina, kun olemme viikonloppuna tuolla käyneet. Täällä ei edelleenkään ole näkynyt lunta, vettä vain sataa.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Lisää kauniita, ja vähän erilaisia, maisemia näkyy, jos kiipeää viereiselle Skaugumsåsenille.

      Poista
  3. Näyttää aivan ihanalta kävelyreitiltä! Vesiputoukset (nämä pienetkin) ovat ihania - sellaista voisi katsella vaikka kuinka pitkään. Kiitokset myös pienestä palasesta historiaa, on kyllä mukavaa että nuo pikkuiset talot ovat säilyneet vapaa-ajan käytössä! Kuvista päätellen syksy on sielläkin varsin pitkällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun mielestäni vesi ylipäätään ja juokseva vesi erityisesti on mielenkiintoinen kuvauskohde. Syksyn väriloisto oli parhaimmillaan viikko, puolitoista sitten. Nyt ollaan tosiaan jo niin pitkällä, että suuri osa lehdistä on jo maassa.

      Poista
  4. Idyllisen näköistä, ja toi tunnin reittikin kuullostaa just sopivalta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on muutenkin mukava tasainen reitti. Ei tule hiki ylämäissä. ;)

      Poista
  5. Hienoja kuvia ja kiitos niistä, niitä on mukava katsella ja kateeksi käy maisemia kun asuu täällä ryteikössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, kyllä niitä ryteikköjä täältäkin löytyy. Pitääpä joku kerta kaivaa esiin muutama kuva "jumalanseläntakaa".

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...