Lueskelin paikallislehteä, ja siellä sattui silmiini taas palsta, jolla luetellaan paikkakunnalla tehtyjä asuntokauppoja. Mikä asunto, millä hinnalla ja kuka myi kenelle. Samat tiedot löytyvät myös netistä.
Minulle ei edelleenkään ole selvinnyt tällaisen faktapläjäyksen perimmäinen tarkoitus, ellei se sitten ole yksinkertaisesti ihmisten uteliaisuuden tyydyttäminen. Tai omistajanvaihdoksesta tiedottaminen - mutta miksi? Asiaan suhteellisen nopeasti netissä perehtymällä sain selville, että verkkotietopankkien ylläpitäjät ovat sanomalehtiä. Suomessahan asuntojen myyntitietoja kerää ja tarjoaa tiedoksi ympäristöministeriö, ja ne tiedot eivät kenenkään yksityisyydensuojaa vaaranna.
Norjassa taas julkaistut tiedot ovat sellaiset, ettei niiden perusteella pysty selvittämään vaikkapa jonkin asunnon neliöhintaa tai tietyn asuinalueen keskimääräistä hintatasoa, jos sellaisesta olisi kiinnostunut. Asunnosta kun ei kerrota neliömäärää, huonelukua tai edes rakennustyyppiä, ainoastaan osoite. Se, minkä voi selvittää, on jonkin asunnon hintakehitys, jos löytää tiedot useammasta omistajanvaihdoksesta.
Se, mikä näistä lehdessä julkaistavista tiedoista selviää, kuuluu minun käsitykseni mukaan yksityisyyden alueelle. Todennäköisesti olen näin ajatellessani omituinen ulkomaalainen, sillä norjalaisilla yksityisyyden raja raha-asioissa tuntuu menevän jossakin ihan muualla kuin minulla.
Yksi alkuaikojen äimistyksistä Norjassa oli se, miten ihmiset aivan kuin ohimennen saattoivat mainita vaikkapa palkkansa suuruuden tai vasta ostamansa kalliin auton hinnan. En ala yleistää tätä huomiota koko Norjaa koskevaksi. Voi olla, että tuloilla ja menoilla brassailu kuuluu asuinalueeni paikalliseen kulttuuriin, sillä Norjan kauniit, rikkaat ja hyvinkoulutetut ovat keskittyneet tälle alueella eli Askeriin ja Bærumiin, joista jälkimmäinen on tunnettu myös Norjan Kauniaisina.
Yksityishenkilöiden verotustiedot eli tulot ja varallisuus sentään eivät enää löydy verkosta vuoden 2009 jälkeen, paitsi jos kyseessä on oman asuinpaikkansa rikkaisiin kuuluva. Verotustiedoista muuten selviää, että esimerkiksi Askerin rikkain onkin sitten ihan oikeasti rikas, jonka omaisuus lasketaan miljardeissa Norjan kruunuissa, mutta verotettavaa tuloa hänellä ei ole lainkaan.
Kyllähän verotustiedotkin näkee yhä helposti kirjautumalla verotoimistoon. Ei ole tästä päivästäkään tämä touhu!
VastaaPoistaAi niinkö? En tiennytkään, että verotustiedot ovat edelleen jossain nähtävillä. Voiko kirjautumalla kuka tahansa nähdä kaikki tiedot, vai onko siinä jotain rajoituksia? Kai tätäkin systeemiä perustellaan tasa-arvolla... *sarc*
PoistaAika jännä juttu, tuo asuntojen myynti ja hinta teidot....ja vielä kenelle myyty...:)
VastaaPoistaEikös olekin? Luulen, että Suomessa nousisi aivan ennenkuulumaton meteli, jos alettaisiin julkistaa vastaavia listoja.
PoistaTuo tosin selittääkin helposti sen, että kaikki tietää kuka kenenkin naapurissa ja missäkin valkoisessa, keltaisessa jne. talossa asuu. Tosin ainakin pikkupaikkakunnalla jokainen tietäisi, ihan vaan, koska "kaikki tuntee kaikki". Täällä en ole kyllä huomannut tuollaista listausta, pitääkin lueskella tarkemmin paikallislehti :)
VastaaPoistaLuulen, että pikkupaikkakunnalla tällainen listaus herättäisi vielä enemmän mielenkiintoa. Kun muutenkin tosiaan tiedetään kaikkien asiat, niin tästä selviää myös varallisuus - tai ainakin paljonko ihmisillä oletettavasti on velkaa. :D
PoistaKyllä tuo tuloilla brassailu taitaa olla ihan maan tapa. Meillä pohjoisessakin moni (myös ihan tuntematon) kyseli mitä tienaan, mitä maksan vuokraa jne. Ja sitten tietysti kertoi heti perään omat, luonnollisesti suuremmat summansa. Hämmensi minuakin suuresti alkuaikoina :)
VastaaPoistaNiin tosiaan myös tuo raha-asioiden utelu. Siihenkin olen törmännyt. Ja ihmetellyt, että mitä oikein pitäisi vastata.
PoistaNo mutta jos ilmoituksessa mainitaan osoite ja asunnon hinta, niin eikös sen perusteella voi päätellä asuinalueen hintatason? En tosin ole varma että ymmärsinkö oikein mutta varmaa on - kuten sanoit - että Suomessa nousisi älytön meteli jos vastaavat tiedot julkistettaisiin.
VastaaPoistaSamalla alueella on yleensä aika monenlaisia asuntoja, ja hintaan vaikuttaa koon lisäksi esimerkiksi asunnon kunto, joka ei ihan osoitteen perusteella selviä. Esimerkiksi tässä meidän rivitaloalueella on paljon aivan saman näköisiä taloja, mutta asunnot ovat keskenään erilaisia. Niissä voi olla kaksi tai kolme kerrosta, ja alin kerros saattaa olla kellarivarasto tai asuintilaa. Ja asuntojen kuntokin ilmeisesti vaihtelee aika paljon. Se, että joku naapurustossa on myynyt asuntonsa x miljoonalla, ei tarkoita, että meidän asuntomme olisi edes suurinpiirtein saman arvoinen. Sen olen kuitenkin pannut merkille, että näidenkin asuntojen hinnat taitavat olla nousussa.
PoistaJuu mä oon ihmetellyt tuota samaa: palkkoja kysellään avoimesti ja sitten on nuo asuntokaupat lehdissä! Suomessa taitaa olla hiukan itsenäisempi (yksinäisempi?) ote elämään, varsinkin palkkojen osalta.
VastaaPoistaMä oon rohkeasti alkanut kysellä sitten muiltakin, että "ja mitäs sää sitten tienaat?" :)
Minä en ole oppinut kyselemään ihmisten raha-asioista. Ehkä pitäisi norjalaistua tässä asiassa, niin voisi saada ihan hyödyllistäkin tietoa.
PoistaToisaalta sitten palkasta puhuminen työnantajan kanssa, esim. korotuksesta tai lisäkorvauksista neuvottelu, tuntuu olevan jonkinasteinen tabu. Tai siltä minusta ainakin vaikuttaa näkemäni ja kuulemani perusteella.
Muille usein, ihan suomalaisissakin yhteyksissä, neuvottu olemaan palkka-asioissa mahdollisimman avoin. Sillä tavalla voi edistää todellista palkkatasa-arvoa. Kannattaa siis pitää huoli, että pystyy vaatimaan samaa palkkaa kuin muutkin vastaavaa hommaa tekevät :-)
VastaaPoista^ Minulle on usein...
PoistaTuolta kannalta avoimuus on ihan ok. Tosin joskus huomaan, että ne ihmiset, joiden palkka oikeasti kiinnostaisi tässä tarkoituksessa, eivät sitten sitä kerrokaan. Oletus: palkka on suurempi kuin muilla kollegoilla.
PoistaTosin edelleen ihmettelen sitä, että lähes ventovierailta (ja aivan eri työtä tekeviltä) udellaan tuloja.
No joo, on se minustakin erikoista. Itsellenikään ei kyllä tule mitenkään luonnollisesti palkkojen, asuntokauppahintojen, tai edes asuntovuokrien kysely, tai saati niiden omaehtoinen kuuluttaminen. Minusta tosin useimmiten kauppahintojen kertominen ei ole brassailua, vaan jotenkin sellaista melko neutraalin oloista jutustelua. Tai sitten en ole vain ymmärtänyt norjalaisten kehuskelevan :)
PoistaTänään aamulehdessä oli taas tiedossa juuri vastaavat tiedot. Eli kuka on myynnyt kelle talonsa ja millä hintaa. Tulevat aina parin kuukaudem väliin lehteen (ainakin täällä Läntisellä Uudellamaalla) ja missä vaan Suomessa saa mennä kunnantaloon kysymään näitä tietoja. Eivät ole salassapidettäviä, vaan ihan yleistä tietoa.
VastaaPoistaisoimmissa kaupungeissa ei varmaan laiteta lehteen näitä tietoja, mutta täällä maalla ovat aina tehneet niin.
En ole koskaan Suomessa törmännyt tuollaisiin tiedotuksiin, vaikka olen asunut sekä isommilla että pienemmillä paikkakunnilla. Vaatiihan asuntokauppa lainhuudatuksen, joka on julkinen toimenpide, eli sen myötä kait sitten kaikki tiedotkin ovat julkisia ja kysyjälle vastataan.
Poista