lauantai 14. syyskuuta 2013

Ruokaseikkailuilla

Tuhat ja yksi eksoottista säilykettä
Käyn silloin tällöin ns. etnisessä ruokakaupassa etsimässä herkkuja, joita keskiverto norjalaiskaupasta ei löydy. Tällaisia kauppoja on lähistöllä, kymmenen kilometrin säteellä parikin, joten Osloon asti ei välttämättä tarvitse lähteä, kun alkaa tehdä mieli jotakin tavallisesta norjalaisesta arkisapuskasta poikkeavaa.

Toki tätä kiinanruokaa - kinamat, kuten monet lähes kaikenlaista eksoottista ruokaa kutsuvat - löytyy jonkin verran myös suuremmista ja paremmin varustetuista ruokakaupoista, mutta valikoima on rajallinen ja hinnat korkeammat. Löytöjä ja oikeasti uusia makuja kannattaa siksi lähteä etsimään ulkomaalaisten kaupasta. Täältä nimittäin löytää paljon sellaista, joka todennäköisesti ei edes menisi kaupaksi tavallisessa ruokakaupassa, jonka asiakkaista pääosa on norjalaisia.

Teevalikoima
Tämän kaupan valikoima painottuu aasialaiseen ruokaan, maantieteellisesti Japanista Lähi-itään asti, mutta jonkin verran on myös afrikkalaista, ainakin vihannespuolella. Joskus olen bongannut hyllystä myös esimerkiksi puolalaisia säilykkeitä, joten ilmeisesti kauppa palvelee aika monikansallista asiakaskuntaa. Ja näkyyhän täällä aina norjalaisiakin ostoksilla, erityisesti hedelmä- ja vihannesosastolla.

Kauppa on suhteellisen pieni, mihin nähden valikoimaa on runsaasti. Suurin osa on tietenkin erilaisia säilykkeitä ja kuiva-aineita, jotka kestävät kuljetusta ja säilyvät riittävän kauan. Periaatteessa täältä saa myös paljon aivan arkipäiväisiksi luokiteltavia tuotteita, kuten vaikkapa riisiä, nuudeleita ja teetä, mutta vaihtoehtoja on huomattavasti enemmän kuin tavallisessa ruokakaupassa. Esimerkiksi pikanuudeleita on norjalaiskaupoissa pääsääntöisesti tasan kahta makua, kana ja naudanliha, mutta täällä makuskaala on paljon suurempi. Riisiäkin on vaikka kuinka montaa eri tyyppiä, ja sitä myydään myös suurissa säkeissä, jollaisia muualta ei löydy. 

Enkä edes ala luetella, mitä kaikkea löytyy maustehyllystä. 

Eksoottisia vihanneksia
Norjalaisissa ruokakaupoissa vihannes- ja hedelmävalikoima on usein hyvin suppea. Suurissa kaupoissa saattaa olla vähän eksoottisempia hedelmiä, mutta niidenkin tarjonta kalpenee etnisten kauppojen rinnalla. Toisen lähistön kaupan itse asiassa löysin, kun pysähdyin ihmettelemään oudon näköisiä kasviksia hyllyssä kaupan ulkopuolella. 

Varsinkin hedelmiä katsellessa minulle tulee himo, kun haluaisin maistaa kaikkea. Sen sijaan vihannekset, jotka vaativat jonkinlaista valmistamista, jäävät kyllä yleensä kauppaan aivan siitä yksinkertaisesta syystä, että minulla ei ole aavistustakaan, mitä niille pitäisi tehdä. Pitäisi varmaankin lukea ensin ruokaohjeita ja lähteä ostoksille vasta sen jälkeen. Toisaalta osa vihanneksista on sellaisia, joista en ole ikinä edes kuullut saati että tunnistaisin ne, joiden kohdalta puuttuu nimilappu. Esimerkiksi ylläolevassa kuvassa oikealla on okraa - siitä olen kuullut - mutta vasemmanpuoleinen vihannes on täysi mysteeri.

Tällaisessa kaupassa tosin täysin outoja elintarvikkeita löytyy muualtakin kuin vihannesosastolta - vaikkapa allaolevat, kuivatulta pesusieneltä näyttävät pallerot. Englanninkielinen teksti sentään kertoo, että kyseessä on sieni, joka on jonkinlaista terveysruokaa, mutta siihen se informaation määrä sitten jääkin.

Mysteeriruokaa Kiinasta
Ruoka on hyvin olennainen osa ihmisten arkipäivää, ja muutto täysin erilaiseen kulttuuriin voi olla shokki jo pelkän ruuan osalta. On helppoa kuvitella, miten norjalainen tai ylipäätään eurooppalainen ruoka ei maistu miltään, jos on tottunut voimakkaasti maustettuun ruokaan. Tai miten norjalaisessa ruokakaupassa saattaa tulla tunne, että sieltä ei löydy mitään syötävää, jos hyllyt ovat täynnä outoja ruokia eikä mistään löydy sitä, mitä on syönyt koko tähänastisen elämänsä.

Jopa suomalainen saattaa ajoittain tuntea olonsa orvoksi norjalaisessa ruokakaupassa, vaikka suomalainen ja norjalainen ruokakulttuuri eivät niin kovin paljon kuitenkaan toisistaan eroa. Ruisleipä täältä kuitenkin puuttuu! Ja muutama muukin asia.

Tuttu ruoka antaa lohtua ja lievittää koti-ikävää, ja aivan tietynlainen ruoka kuuluu myös moneen juhlaan. 
Makeita herkkuja

6 kommenttia:

  1. Kun muutin seitsemisen vuotta sitten Helsinkiin ja löysin hakaniemen etniset kaupat, olin aivan onneni kukkuloilla. Kulutin varmaan kaksi tuntia per kauppa kierroksellani kun melkein jokainen tuote piti ottaa käteen ja ihmetellä. Rakastan yli kaiken erilaisten eksoottisten tuotteiden ihmettelyä siitä huolimatta että suurinta osaa minun ei tee yhtään mieli edes ajatuksen tasollakaan syödä. Ymmärrän siis kaupparakkautesi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa kaupoissa tosiaan kuluu aikaa ihan siihen, että pitää tarkasti tutkia valikoimaa ja lukea purkkien kylkiä :D Mutta toisaalta kun Norjassa ollaan, niin käytännöllisesti pitää myös ajatella, että jotkut asiat ovat tuolla halvempia kuin normikaupassa.

      Poista
  2. Ihmisten pitäisi enemmän kokeilla etnisten kauppojen tarjontaa sillä meikäläinen ainakin pitää hieman voimakkaammin maustetusta ruuasta. Toki oikeaoppinen valmistaminen onkin sitten eri juttu ja varsinkin tälläiselle kokkaustaidottomalle sula mahdotomuus. Kuitenkin, vaikka monet kasvikset eivät usein juuri ulkonäöllään houkuttele, voi maku olla mitä parhain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netistä onneksi löytyy nykyään ruokaohjeita pilvin pimein, jos haluaa kokeilla jotain erilaista.
      Ostin muuten pienen paketin jakkihedelmiä (jackfruit) tietämättä niistä mitään. Kotona googlasin ja sain selville, että ne haisevat pahalle mutta maku on parempi. Vielä en ole tohtinut avata pakettia ja testata. ;)

      Poista
  3. Mä rakastan ulkomailla ruokakaupassa käyntiä, on ihana katsella ja välillä ostellakin erilaisia juttuja. Myös etniset kaupat on munkin mielestä kivoja juuri sen takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkomailla ruokakaupat voivatkin olla varsin mielenkiintoisia käyntikohteita. Mitä kauempana kotoa ollaan, sitä enemmän on ihmeteltävää. :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...