keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Kiertokäynnillä Oslon oopperatalossa

Oslon oopperatalo (kuva)
Yksi Oslon päänähtävyyksistä on ehdottomasti vuonna 2008 valmistunut oopperatalo, jota näkyvän sijaintinsa ja muusta ympäristöstä poikkeavan arkkitehtuurinsa ansiosta ei voi olla huomaamatta, kun liikkuu Oslon keskustassa vuonon rantamilla. Oopperataloon voi tutustua tekemällä kävelyretki sen katolla tai pistäytymällä sisään lämpiöön, joka on avoinna yleisölle joka päivä.

Huomasin äskettäin, että oopperatalossa järjestetään myös opastettuja kiertokäyntejä, ja pitihän sellaiselle tietenkin päästä katsomaan paikkoja myös näyttämön takana sekä kuulemaan talon arkkitehtuurista ja taiteesta. Kiertokäynneistä löytyy lisätietoa oopperan sivuilta.

Lämpiö
Oopperatalon arkkitehtuurissa ja käytetyissä materiaaleissa on pidetty suhteellisen yksinkertainen linja. Oppaan mukaan ajatuksena on, että talossa on vain kolme päämateriaalia, jotka kohtaavat lämpiössä - lasi, marmori ja puu (tammi). Talon valkoinen ulkoasu on suorine linjoineen ja kaltevine tasoineen kulmikas ja kylmä, mutta lämpiössä tapahtuu siirtymä kaareviin muotoihin ja lämpimään väritykseen, jotka hallitsevat katsomoa ympäristöineen.

Käytävää katsomon ulkopuolella
Konjakkilasin muotoinen katsomo (kuva)
Katsomossa ja näyttämön takana (jossa ei saanut kuvata) kävi ilmi, että talo on täynnä hienoa tekniikkaa, jonka tarkoituksena on tarjota optimaalinen taidenautinto. Akustiikka luonnollisesti on tarkkaan suunniteltu katsomon muotoilussa ja materiaaleissa. Sen lisäksi esimerkiksi näyttämöä voidaan liikutella sekä sivusuunnassa että ylös ja alas joko kokonaisuudessaan tai pienempinä lohkoina. Näyttämön takana oleva suuri, lähes teollisuushallia muistuttava tila kulisseineen ja muine varusteineen oli sekin varsin vaikuttava.

Olafur Eliasson: reliefiseinät
Oopperatalossa on myös taideteoksia enemmän kuin ensi katsomalta tulee mieleen. Eihän maallikko edes tunnista niitä kaikkia taiteeksi, mutta opas onneksi selittää, mitä mistäkin löytyy. Esimerkiksi lämpiössä on valkoisia, verkkomaisia reliefiseiniä, joiden takana on merenvihreä valo. Kun talo ulkoapäin katsottuna muistuttaa jäävuorta, reliefiseinät kuvaavat jäävuoren veden alla olevaa osaa.

Le grand macabre
Runsasta lasipintaa voidaan myös hyödyntää. Suu avoinna tuijottava mies ei kuulu vakiokalustoon, vaan kyseessä on Le grand macabre -oopperan isokokoinen "mainos".

Jorunn SannesKalle Grude ja Kristian Blystad: kattopintojen "reliefi"
Toinen taideteos, jota en ollut tähän asti ymmärtänyt sellaiseksi, löytyy ulkoa katolta. Katon kuviointi on taiteilijoiden suunnittelema korotettuine pintoineen, juovineen ja matta- ja kiiltävine alueineen. Tätä taideteosta pääsee tutkimaan todella läheltä, kun tekee kierroksen katolla.

Monica Bonvicini: She lies
Vuonossa lähellä oopperataloa on kelluva taideteos, joka vaihtaa asentoa tuulen ja veden virtausten vaikutuksesta. Vertaapa lasiveistosta alla olevaan kuvaan. Huomaatko mitään samankaltaisuutta? Taitelija on käyttänyt kyseistä maalausta mallina She lies -teokselle, joten lisää jäätä löytyy täältäkin. She lies -nimellä on muuten kaksoismerkitys: hän makaa tai hän valehtelee. Kun ajattelee asiaa, niin kumpikin merkitys sopii paikalleen jämähtäneelle, petolliselle ahtojäälle

Caspar David Friedrichs Das Eismeer (kuva: WIkipedia)

Pukuompelimo
Kiertokäynnillä pistäydyttiin myös ompelimon puolella, jossa tosin sunnuntaina oli hiljaista. Arkipäivän kierroksella täällä varmasti näkee huomattavasti enemmän toimintaa. Oppaan kertoma minulle uusi asia oli, että jos kiertää ulkona oopperatalon takapuolelle, siellä on suuret ikkunat, joiden takana on niin ompelimo kuin muitakin rekvisiittapajoja. Ikkunasta sisään kurkkimalla näkymä saattaa olla vaikkapa ylläoleva.


Tämä postaus osallistuu IGTravelThursday -tempaukseen, jossa jaetaan omia matkailuaiheisia kuvia tunnisteella #IGTravelThursday ja niiden myötä myös matkailuvinkkejä. Tempauksen järjestäjinä Suomessa ovat Destination UnknownKaukokaipuu ja Running with Wild Horses.

12 kommenttia:

 1. Yleensä en hirveästi tykkää kovin modernista ja pelkistetystä tyylistä, mutta tuohan on upea! Mulla on pitkään ollut suunnitelmissa poiketa pällistelemässä Pariisin vanhempaa oopperataloa, erityisesti Chagallin kattomaalaukset kiinnostaisi. Mutta se on tyyliltään kaikkine kultauksineen tietysti ihan erilainen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oopperatalo on vaikuttava "kelluessaan" veden partaalla. Mutta mielestäni erityisen hienoa on se, että kuka tahansa pääsee ottamaan siihen ihan fyysistä tuntumaa kävelemällä katolla, jossa on ihmisiä aina, oli sää mikä tahansa.

   Poista
 2. Olin muuten tuolla juuri tiistaina katselemassa maisemia katolta käsin, olin matkalla sen verran aikaisin aamulla että sisälle ei varmaan edes päässyt, mutta en huomannut edes tarkistaa asiaa. Seuraavalla kerralla pitää kyllä käydä kiertokävelyllä, en tiennytkään että ne ovat mahdollisia. Ja tosi kiva kun lähdit Instagram-kamppikseen mukaan!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa poiketa sisään. Siellä on myös ravintola, jos sattuu nälkä yllättämään, ja hyvällä säällä voi istua vuonon puolella olevalla terassilla.

   Sain äkillisen ispiraation kamppiksesta, kun menin sinun blogiisi ja hoksasin juuri julkaisseeni sopivan aiheisen postauksen. Valitettavasti pari kuvaa piti lainata muualta, kun itsellä ei yksinkertaisesti ollut esim. kunnollista yleiskuvaa talosta.

   Poista
 3. Ihailinkin kuviasi kovasti jo tuolla Instagramin puolella tänään ja ihan huippua, että olet mukana meidän Instagram-kämppiksessa! :)

  VastaaPoista
 4. Todella vaikuttavan näköinen mesta ja olisikin todella hienoa päästä katsomaan sitä paikan päälle. Kuvat olivat erittäin hyviä mutta sitä kokoa ja tunnelmaa kun ei voi oikein todeta pelkkien kuvien perusteella. Hyvä postaus sillä tälläiset menevät muuten ohi kuin Vaasan kone, varsinkin tälläiseltä joka ei ihan joka ilta käy oopperassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisena olevasta kuvasta, jossa on lämpiö, saa jonkinlaisen ajatuksen mittakaavasta, kun katsoo siellä olevia ihmisiä. Vaikkei edes pitäisi oopperasta, tähän oopperataloon pääsee kyllä tutustumaan muutenkin, jos sattuu näille kulmille ;)

   Poista
  2. Okei sitten, sitä ei nimittäin tiedä koska pölähdän sinne ;)

   Poista
  3. No niin, nyt on sitten jo yksi nähtävyys mitä tehdä -listalla.

   Poista
 5. Ensimmäistä kertaa eksyin blogiisi, hyvältä näyttää! Ja hyvä tavaton miten upea tuo She lies on! Aivan mielettömän näköinen!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...