lauantai 22. joulukuuta 2012

Piece of cake


Oli tarve leipoa kakku ja Valion resepteistä löytyi madeiralainen porkkanakakku. Valmistusaineet poikkeavat vähän perusporkkanakakun aineksista, mutta eivät ne enimmäkseen mitään kovin eksoottisia ole. Paitsi mahdollisesti jos ollaan Norjassa. Tämän asian mielessäni pitäen lähdin ostoksille siihen lähikauppaan, jossa on parhaat valikoimat.

Munat, vehnäjauhot ja vastaavat tavanomaiset ainekset eivät tietenkään tuota ongelmaa, ja tumman sokerin kohdallakin sai jopa valita, ottaako fariinisokeria vai ruokosokeria. Keltaiset rusinat sen sijaan piti korvata tavallisilla ja ananasmurska pyöräyttää ananasrenkaista. Appelsiinituorejuustoa ei tästä kaupasta löytynyt, mutta arvioin mandariini-ananasjuuston soveltuvaksi korvikkeeksi. Norjalainen maitorahka on aika rasvaista suomalaiseen verrattuna, mutta vähärasvaisempi versio välttää. Maustettuja rahkoja on vain yksi, vanilja, ja se on turhan rasvaista suomalaisen rahkan korvikkeeksi. Ruokotomusokeria en edes olettanut löytäväni. Kakusta tuli ihan syötävä korvaavillakin aineksilla. 

Suomalaisten reseptien kohdalla kuitenkin tuntuu usein tulevan ongelmaksi ainesten saatavuus. Keskikokoisessa suomalaisessa ruokakaupassa on kaikenlaista, mitä keskikokoisesta norjalaisesta ruokakaupasta ei löydy. Siitä voidaan olla montaa mieltä, kuinka tarpeellisia vaikkapa maustetut tuorejuustot tai rahkat ovat, mutta kyllä niitä ainakin minun mielestäni on kiva käyttää silloin tällöin. Jotkut Suomessa hyvin tavalliset asiat taas ovat Norjassa täysin tuntemattomia. Tällainen on esimerkiksi luumumarmeladi. Jos tarkoituksena on tehdä joulutorttuja, marmeladi pitää tuoda Suomesta tai keitellä itse jonkinlainen korvike. 

Aivan oma lukunsa sitten on kauppojen valikoiman epävakaus. Vaikka kaupassa viime viikolla oli jotakin tuotetta, se ei tarkoita, että sitä on saatavilla tällä viikolla. Kaikkien ostoslistalla olevien tuotteiden hankkiminen voi edellyttää käymistä useammassa ruokakaupassa, vaikkei listalla mitään niin erikoista olisikaan. Sekin on mahdollista, että kaupassa on kyllä tuotetta, mutta se on vanhaa. Esimerkiksi hedelmä- ja vihannestiskejä ei monessa kaupassa ole ilmeisesti tapana "siivota" päivittäin. 

Näistä asioista voisi rutista loputtomiin, mutta käytännössä on pakko asennoitua niin, että kaupasta ostetaan sitä, mitä siellä sattuu olemaan. Suomalaisia reseptejä sovelletaan - tai jätetään odottamaan toisia aikoja. Eikä ainakaan pidä laittaa kaikkea yhden kortin varaan ja lähteä ex tempore ja mukamas yhtäkkiä kauppaan jokin tietty, ei aivan norjalaisarkipäiväinen resepti mielessä. Kuviteltuun lopputulokseen pääseminen ei ole aina piece of cake.

Mies muuten sanoi, että nykyään ruokakaupat ovat paljon parempia kuin parikymmentä vuotta sitten. Silloin kaupoissa oli kuulemma lähinnä säilykkeitä. No joo, jos tämä on totta, niin onhan täällä jotain edistystä tapahtunut. 

20 kommenttia:

 1. Heh, tuon asian muistan kyllä aina Norjasta: ruokaostokset sai tehtyä tosi nopeasti, kun ei tarvinnut pähkäillä minkäänlaisten valintojen suhteen. Kaupassa oli kaikkea yhtä merkkiä ja jos ei tuotetta ollut, niin ei ollut.

  Lähetän sympatiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sympatia lämmittää ;) Olen muuten viime aikoina seurannut hieman huolestuneena, miten lähimmän lähikaupan (sen huonoimman) merkkivalikoima on supistunut entisestään, kun hyllyihin on ilmestynyt kaupan omaa tuotesarjaa muiden merkkien tilalle. Halvat hinnat, mutta kyllä se laatukin olisi joskus suotavaa...

   Poista
 2. Juu, on täällä joutunut vähän opettelemaan tuota ostosten suunnittelua ja tekoa, valikoimat on huomattavasti pienemmät. Toisaalta itse olen ollut jo Suomessakin sellaisten hyvin perusruoka-aineiden ostaja, joten se ei ole niin ongelma. Maustamaton jogurtti riittää hyvin. Hyvää liha- ja kalatiskiä kyllä kaipaan - sitä ei löydy isoistakaan kaupoista.

  Oma lähikauppani on sellainen pienehkö Joker, joka on kyllä ihan suht laadukas. Ja sellainen ero Suomeen, että siellä on ihan älyttömästi henkilökuntaa... Jos vastaavassa suomalaisessa kaupassa olisi max kaksi, iltaisin yksi myyjä, niin tuolla on lähes aina viisi myyjää. Yleensä enemmän henkilökuntaa kuin asiakkaita:). Ja tänne ne kyllä tilaa melkein mitä keksii pyytää, mutta eihän sitä heti saa. Esim. ruokosokeri on nyt valikoimissa kun sitä pyydettiin.

  Luumumarmeladi tai -sose muuten keitettiin minun lapsuudessa vielä itse luumuista - ei ole edes mikään hirveän hankala juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja tosi hyvän näköinen ja varmasti makuinenkin kakku! Itse olen väkertänyt koko illan lusikkaleipiä - eka satsista tuli tosi kauniita, mutta vähän kovia ja toisesta satsista tosi rumia, mutta ihanan makuisia. Mittavirheitä ei taatusti ollut, mutta jotain tein eri tavalla...se on pienestä kiinni:) Kumpiahan sitä nyt antaisi sitten lahjaksi vuokraisännille...

   Poista
  2. Minä kaipaan erityisesti kalatiskiä, kun monissa kaupoissa on lähinnä vain lohta. Onko teilläpäin kalakauppaa? Minun mielestäni täkäläiset jogurtit ovat yleensä liian makeita, joten maustamatonta tulee ostettua useammin kuin Suomessa.

   Kakku oli ihan onnistunut, voin suositella reseptiä.

   Poista
  3. Täällä ei ole kalakauppaa ainakaan kovin lähellä. Sparin tiskillä on joskus näkynyt joku yksittäinen kala :) - mutta en ihan siihenkään luottaisi. Olen tottunut kalojen suhteen liian hyvään, kun olen saanut kalaa yleensä lähes suoraan järvestä/ merestä. Mätiäkään en saanut jouluksi ja se on ollut aina sellainen must... No, tuossa virtaa yksi Etelä-Norjan parhaita taimenjokia sadan metrin päässä, niin että pitäisi kai alkaa itse kalastamaan... Nämä paikalliset miehet ei jostain syystä ole mitään kalamiehiä, ne on yleensä viraspaikkakuntalaisia, jotka tuolla joella kalastaa.

   Mutta superhieno hirvenpaisti on tuolla marinoitumassa, joten en valita. Jouluateria vaan menee tänään vähän myöhäiseksi, kun oli tuo paisti niin umpijäässä, mutta hyvää kannattaa odottaa. Rauhallista Joulua!

   Poista
 3. Niin tuttuja ostosongelmia! En ole oikein vieläkään sisäistänyt sitä asiaa, että jos haluaa jotain juuri tiettyä tuotetta, on valmistauduttava käymään monessa kaupassa ja mielellään aloitettava kierros jo viikkoa ennen, että ehtii! Suomessa myös valikoima tuntuu olevan kaupasta toiseen melko lailla sama, kun taas täällä Sveitsissä ainakin joka ketjulla on ihan omat tuotteensa.

  Ehkä vähemmällä pääsisi, kun etsisi reseptinsä paikallisista lehdistä jne., mutta ihan niin pitkälle en ole vielä päässyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en yleensä jaksa ryhtyä kahlaamaan läpi norjalaisia reseptejä. Suomenkielisiä on niin paljon helpompi silmäillä. Eri asia sitten on, jos etsii jotakin ihan tiettyä ohjetta.

   Poista
 4. Luumuhillo on helppo tehdä torttuihin, täältä Irlannistakaan kun sitä ei löydy. Paketillinen luumuja ja vettä kattilaan kiehumaan(ei kovin paljoa, ja sitä voi lisäillä aina jos meinaa kuivua), kun luumut käy mössöksi niin tehosekoittimella sekaisin ja tummaa sokeria sekaan niin kauan että maistuu hyvälle. Kai sitä voisi jotain ihan oikeaa hillosokeristakin keittää, mutta tuollainen on niin helppo ja toimii tosi hyvin torttujen kanssa.

  Täällä raivostuttaa myös valinnan vähyys ja vielä sellainen käsittämätön juttu, että täällä on ihan miten sattuu valikoimaa, joskus saattaa pariviikkoa löytyä hyllyltä jotain, vaikkapa nyt fromage fraisia ja sitten se yhtäkkiä häviää ja kassalta kysyessä vain kohautellaan olkia. Suomessa on yleensä samat tuotteet ja tietää mistä kaupasta löytyy mitäkin. Täällä pitää aina kiertää kaikki läpi eikä siltikään välttämättä löydä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luumuhilloa voi tehdä myös keittämällä kokoon luumukeittoa, jota saa kaupasta valmiina. Tämän vinkin taisin saada viime vuonna joltakin suomalaiselta.
   Joo, suomalaisia ruokakauppoja tulee kyllä välillä ikävä.

   Poista
 5. Tuo on niin tuttua Saudeista ja Bermudalta, jotain tuotetta löytyy yhtenä päivänä, mutta ei toisena. Varsinkin Saudeissa ostinkin sitten aina jotain tiettyjä (säilyviä) tuotteita monta kerralla, jos niitä oli saatavilla. Kuten näkkileipä.

  Hauskaa Joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on mainittu hankalina ruokaostosmaina Saudi, Bermuda, Irlanti, Sveitsi, Norja... Olivatkos nämä niitä muusta maailmasta eristäytyjiä vai mikä on se yhteinen tekijä? ;D

   Poista
 6. Täällä on onneksi suht "Suomalaiset" valikoimat. Tosin meinasin iskeä hätä luumumarmeladin suhteen (ne tilaa sitä jouluiksi, niinkun Saarioisten laatikoitakin), kun ei meinannu löytyä! No löytyihän se, kun viimein kysyttiin, että eikö sitä tule ollenkaan tänä vuonna? On tullut joo, pikku-mämmit on tuolla eines-osastolla! :-D Kyllä repesi nauru, vaikka näyttäähän se mämmiltä joo.. No sivistettiin sitten, että tää olis vähän niinkun hilloa.

  Joulu pelastettu!

  VastaaPoista
 7. Ruotsalaiset ruokakaupat ovat taivas Norjassa asuvalle suomalaiselle ;)

  VastaaPoista
 8. Luumusoseen keitän nopeasti ja helposti itse. Luumut kattiaan, lisään sokeria ja keitän pehmeäksi ja survon. Suomalainen kaupasta ostettu valmis luumumarmeladi ei ole läheskään niin hyvää kuin omatekemä- itseasiassa se maistuu suorastaan pahalta:)

  VastaaPoista
 9. Hei, millä korvaat rahkan? Kesamillako?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevytkesamilla. Se "tavallinen" on mielestäni liian rasvaista ja liian kaukana rahkasta.

   Poista
 10. Mun ottaa eniten päähän tuo maitotuotteiden huono ja suppea valikoima. Siis just noi "vääränlaiset" raejuustot ja rahkat. Ja se, ettei mistään ole kuin just just se yksi tai kaksi vaihtoehtoa. Vähänlaktoosisia tuotteita tai luomua saa metsästää.

  Mäolen pari kertaa tehnyt itse luumuhilloa, mutta mun mielestä se ei ole yhtään niin hyvää kuin suomalainen "aito" kaupanhillo. ;-)

  Päähän ottaa myös se, ettei juuri missään (ravintoloissa, työpaikkaruokaloissa, valmisruoissa) ole tarjolla kasvisvaihtoehtoa. Suomessa kasvissyöjiä on selvästi paljon enemmän kuin täällä Norjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaapa vain, montako kertaa olen kiittänyt onneani, etten ole laktoosi-intolerantikko tai kasvissyöjä. Voisi tulla nälkä, jos tällaisia ruokavalioita yrittäisi noudattaa...

   Poista
 11. Ihana blogi sinulla. Itsekin asun Oslossa ja on mukava huomata kuinka samanlaiset asiat taalla arsyttavat niin minua kuin sinuakin :) paivan piristykseni aina lukea naita juttuja! Ja itsellani jai joulutortut tekematta kun en loytanyt luumuhilloa, luulin sen olevan ihan helppo hommattava, vaarassa olin.. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...