torstai 3. toukokuuta 2012

Puutarhaprojekti jatkuu


Talvi on onnellisesti takana - on itse asiassa ollut jo muutaman viikon - ja puutarhaprojekti jatkuu taas. Viime kesä meni pienempiä juttuja tehdessä, pahiten silmään pistäviä kohtia kohentaen, ja pihan tilaa ihmetellessä. Tänä kesänä on tarkoitus raivata takapihaa niin, että se alkaa vähitellen näyttää pihalta eikä joutomaalta.

Etupihan kukkapenkkiin viime kesänä ja erityisesti syksynä tehdyt istutukset tuottavat tulosta jo nyt keväällä, kun sipuleista on versonnut ensin krookuksia ja narsisseja ja nyt parhaassa kukassa olevia tulppaaneja. Tämä itse asiassa näyttää nyt hienommalta kuin naapurin kukkapenkki, ja hyvä niin.

Penkin toisessa päässä on kitukasvuinen pioni, jonka kaivoin ylös ja syvensin istutuskuoppaa. Kuopasta nousi, eikä ihan yllättäen, melkoinen kasa kiviä, vaikka muistaakseni poistin niitä aika paljon juuri samasta kohdasta jo vuosi sitten. Vajaa puoli metriä syvän kuopan kaivamiseen kului mukavasti auringonpaisteesta nauttien noin tunti, kun kiviä piti kammeta irti savesta milloin milläkin apuvälineellä.

 
Muutkin istutukset näyttävät selvinneen talvesta, mutta valitettavasti talvehtijoiden joukossa on niitäkin eliöitä, jotka mieluiten saisivat pysyä poissa minun pihaltani. Minikokoisia lehtokotiloita löytyi kourallinen viimevuotisten perennanoksien seasta. Näissä näytettiin olevan kotona, joten keräsin kotilot pois. Myös kevään ensimmäinen espanjansiruetana on havaittu. Näitä kahta nilviäislajia tuntui viime kesänä olevan piha täynnä. Jos jollakin on hyviä vinkkejä niiden torjuntaan, sellaiset otetaan mielihyvin vastaan.

Etanamyrkky on jo kokeiltu. Ei tehoa, ellei sillä sitten ole tarkoitus peittää maanpintaa.

Sitten takapihan puolelle. Tältä siellä näytti pääsiäisen aikoihin. Ei suoranaisesti houkuttele viettämään kesäpäivää kukkien ja perhosten keskellä, vai mitä? Toivottavasti voin jossain vaiheessa esitellä tämän before-kuvana, jonka maisemaa on vaikea tunnistaa after-kuvien puutarhaidyllistä.

Tämän pihan perusongelma - yksi niistä - on kivisyys. Ilmeisesti lähes koko piha on täytemaata, ja täyttö on tehty enimmäkseen erikokoisilla kivillä. Joukossa on myös isompia ja pienempiä betoninkappaleita, jotka lienevät peräisin jostakin tällä paikalla ennen muinoin sijainneesta rakennelmasta. Tai toisaalta, enhän minä tiedä, vaikka koko kulmakunta olisi yhtä kivinen kuin meidän takapiha. Paikalliset kalliot näyttävät olevan sitä sorttia, josta putoilee jatkuvasti kiviainesta maahan. Se, mikä ei rapaudu itsestään, räjäytetään pois tieltä taloja ja teitä rakennettaessa. Ja jonnekinhan ne kivenmurikat pitää sitten sijoittaa, kuten pihantäytteeksi.

Eikä kiviaines pääse loppumaan kesken, koska noita kallioita ja vuoria täällä riittää.

Pari viikkoa sitten kävin puutarhamessuilla hakemassa inspiraatiota. Olihan siellä näytteillä vaikka minkälaisia ratkaisuja kiviseenkin pihaan. Kiviähän voisi käyttää vaikka koristeina ja sommitella niistä ja kukista kauniita kivikkopenkkejä. Varsinkin näin nurmikon keskellä sellainen näyttää oikein kivalta.

Ai niin, se nurmikko, potentiaalinen murheenkryyni. Takapihalla nurmikkoa tuskin nähdään vielä tänä kesänä, koska ensin pitää saada mahdollisen tulevan nurmikentän ympäristö siihen kuntoon, ettei tarvitse sitten ihan heti mennä tallaamaan versovaa ruohoa. Ja pitäisi myös keksiä, miten takapihalle saadaan nurmikon vaatima multakerros. Kuvista nimittäin näkyy reitti takapihalle. Jyrkkä rinne, jossa on pari pegerrystä. Eikä lähellekään pääse minkäänlaisella peräkärryllä. Kottikärryjenkin kanssa tekee tiukkaa, mutta naapurien pihojen kautta voisi ehkä kärrätä jotain. Sitten tosin matkaa on vähän enemmän, ja se multakuormakin pitäisi kipata jonnekin. Parkkipaikalle? Ehkei kuitenkaan.

Jonkinlainen pieni nurmikon aihio sen sijaan löytyy talon päädystä. Pohjoispäädystä, jonne aurinko ei paista. Joka myös on kivillä täytettyä maata. Ja jossa viihtyy erinomaisesti lähinnä sammal. Lueskelin maanparannusohjeita, ja niissä neuvottiin lisäämään nurmikolle hiekkaa. Se parantaa maan koostumusta ja torjuu sammalta. Loistavaa! Mutta kun ryhdyin etsimään sitä hiekkaa, niin eihän sitä tästä maailmankolkasta noin vain löydykään. Suomessa jos vähän maata kaivelee sieltä täältä, niin ennen pitkää vastaan tulee hiekkaa. Täällä tulee vastaan kiveä. Taloyhtiön hiekoituslaatikossakin on hienoksi jauhettua sepeliä. Kun oikein mietin, niin enpä muista koskaan nähneeni norjaista hiekkakuoppaa.

Googlasin asian, eikä hiekkaa todellakaan näytä olevan tarjolla missään. Paitsi sellaista oikein hienoa asennushiekkaa, jota saa ostaa säkkikaupalla rautakaupasta tai vastaavasta. Se ei taida käydä tähän tarkoitukseen. Googlasin lisää ja selvisi, että kukkapenkin maanparannukseen käytetään lecasoraa. Siis hiekan sijaan. Ei taida lecasorakaan sopia nurmikon alustaksi. Platasjenissa (suom. Plantagen) törmäsin yllättäen hiekkasäkkeihin. Tämä hiekka oli tarkoitettu hiekkalaatikon täytteeksi, ja tuoteselosteessa sen luvattiin soveltuvan erinomaisesti hiekkakakkujen tekoon. Alkuperämaa Ruotsi. 

Lopulta lähdin kaupasta kotiin hiekkasäkin ja lecasorasäkin kanssa. Hiekkaa nurmikolle ja lecasoraa kukkapenkkeihin turpeen kanssa pehmittämään savimaata istutuskuntoon.

Takapihaa lapiolla ja talikolla tökkiessä on kyllä muutaman kerran tullut mieleen, että tällainen kivistä laadittu piha voisi olla helpoin ratkaisu. Ei tarvitsisi yrittää hampaat irvessä kaivaa istutuskuoppia ja sitten miettiä, miksei mikään sittenkään kasva, ja ottaa taas lapio kauniiseen käteen ja yrittää kaivaa syvempi kuoppa. Kiviäkin olisi omasta takaa. Ei tosin noin kauniin pyöreitä.

 
Päätin kuitenkin tarttua härkää sarvista ja parhaani mukaan sopeutua elämään kivien kanssa. Irtokiviä oli kertynyt takapihalle melkoinen kasa viimekesäisten kaivauskokeilujen seurauksena. Jonnekinhan ne pitää sijoittaa, ja pois kantaminen olisi liian vaivalloista. 

Ensin lapio käteen ja kaivamaan pientä syvennystä isommille kiville. Sitten kivien sovittelua paikoilleen vierekkäin ja päällekkäin. Tämä on sellaista hommaa, jossa miehestä ei ole apua kuin korkeintaan isompien kivien liikuttelijana. Hänellä ei ole visiota pinoamisesta, kuten ei ollut halkopinoakaan tehdessä.

Ja tällainen on tämänhetkinen tilanne. Pengerrys pysyy koossa, yläpuolella oleva maa ei ole ainakaan vielä alkanut valua minnekään ja ensimmäiset kasvitkin on istutettu. Kiviä on runsaasti jäljellä, joten pienen pätkän pengerrystä voisi vielä vielä askarrella.

Tällaiseen rakennelmaan tuli inspiraatio naapurien pihoja katsellessa. Ilmeisesti monilla muillakin on ollut pihallaan enemmän kiviä kuin on jaksettu kantaa pois. Ja onhan kivipengerrys kauniimman näköinen laudoista rakennettu, jollainen pihasta myös löytyy. Sitä ei valitettavasti taida kovin helposti pystyä korvaamaan millään muulla.


Tästä on lähdetty liikkeelle:
Puutarhaprojektin alkutilanne viime keväänä.
Kesäinen viidakkonäkymä ja raivaustyön alku.

25 kommenttia:

  1. Kuule. Sopiiko, että lähetän TM:n sinne sun seuraksi hekumoimaan noiden kivien kanssa ? Rakastaa kammeta kiviä ylös ja rakentaa niistä ties mitä aitoja ja pengerryksiä ! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pistä tulemaan lentopostissa. Työvoima kelpaa kyllä tähän projektiin. Lähetän sen sitten takaisin kesän jälkeen ;)

      Poista
  2. On sulla tuossa tekemistä, mutta eipähän ole vapaa-ajan ongelmia :) Ja alku ainakin näyttää hyvältä!
    Pystyykö noiden lautapengerrysten eteen tekemään toisen kivistä niin ettei laudat näy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan ole vapaa-ajan ongelmia, kunhan ei vaan sada liikaa. Mudan kaivaminen ei ole kivaa...
      Ne lautapengerrykset ovat aika korkeat. Niiden peittämiseen kiviä ei taida olla riittävästi(!). Ajattelin, jos siihen alemma tason eteen istuttaisi jotain noin metriseksi kasvavia pensaita. Ylempi lautapengerrys peittyy jossain määrin, kun sen eteen viime kesänä istutetut marjapensaat kasvavat.

      Poista
  3. Aikamoinen projekti, tätä lukiessa olen enemmän ja enemmän helpottunut siitä että meillä ei ole omaa pihaa! :) Musta ei olisi tuohon hommaan sitten millään. Ja jännä että Norjasta ei saa oikeanlaista hiekkaa, tällaisia pieniä maakohtaisia eroja ei tulisi edes huomanneeksi ellei niistä joku mainitsisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on pitkäkestoinen projekti, joka ei valmistu yhdessä kesässä ;) Hiekka on mitä ilmeisimmin tuontitavaraa. Eihän sitä tällaisissa vuoristoisessa maaperässä taido kovin monessa paikassa luontaisesti olla.

      Poista
    2. Kyllä täällä hiekkaakin saa. Esim meidän kotitien varressa on pikkuruinen hiekkapaikka, mistä on haettu hiekkaa. Ja jostain ne tuo hiekkaa kuorma-autoilla rakennuspaikoille.

      Poista
    3. Niin, kyllähän sitä hiekkaa jossain pitää olla, kun ei sitä aina voi korvata jollakin muulla... Ei vain ole näkynyt meillä päin ;P

      Poista
  4. Hmm, kylläpä siellä onkin ongelmallinen piha. Jos olisi kauheasti rahaa, niin voisi pyytää jostain puutarhasuunnittelusta apua varmaan. Minä joskus fiksuna hetkenä ajattelin, että saisikohan jostain puutarhakoululta opiskelijatyönä jonkun suunnittelemaan pihaa. En ole tosin koskaan päässyt niin pitkälle, että olisin edes kysellyt... Joten piha näyttää siltä miltä se näyttää.

    Mutta jollain keinolla olisi varmaan saatava sitä multaa ja kasoittain sinne takapihalle, jos sinne meinaisi joskus saada sen nurmikon.

    Etanoita ajatellen, oletko kokeillut etana-ansaa? Tässä olisi ohjeita sille: http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/prosjekt/tema?p_dimension_id=20043&p_menu_id=20070&p_sub_id=20044&p_dim2=20269

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies jo suunnitteli puutarhasuunnittelijan hankkimista, mutta se olisi todennäköisesti hiukan liian kallista.

      Etana-ansaa voisi kyllä kokeilla. Erilaisia nilviäisiä oli pihassa viime kesänä niin paljon, että kannan harventaminen on tarpeellista, jotteivät kasvit katoa parempiin suihin.

      Poista
  5. Oi, iso projekti. Mutta varmasti tulee hieno kun valmistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos visiot toteutuvat, niin siitä tulee tosi hieno ;)

      Poista
  6. Kyllä siitä hyvä tulee! Ihania tulppaaneja muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaanit ovat juuri nyt parhaimmillaan tuolla lämpimällä seinustalla. Takapihan puolella odotellaan vielä kukinnan alkamista.

      Poista
  7. Onhan tuossa jo nyt tapahtunut tosi paljon alkutilanteeseen verrattuna. Kivinen ja ruokamultaköyhä jankkomaa on haasteellinen. Se vaatii kalkitusta ja lannoituista ja eloperäistä ainestakin olisi hyvä saada lisää. Teillä tai sulla on oikea lähtökohta, hyödyntää kivet, pengertää rinnettä.
    Puutarhasuunnitelmat ja viherrakennus on minulle parinkymmen vuoden takaa sen verran tuttua, että jos asuisin lähempänä ja jos pian jokapäiväiseksi muuttuva ja koko kesän kestävä kuntoutus ei pidättelisi täällä, niin tekisin suomibloggaritapaamismatkan etelään. Ja samalla voisin vilkaista teidän pihaa tarkemmin.
    Hiekkaaa ei Norjassa jola paikasta löydy, täällä kun ei ole niin paljoa jääkauden aikana muodostuneita harjuja muualla kuin Itä-Norjassa. Ainakin täällä pohjoisessa on sepelinmurskaamoja sitten senkin edestä.
    Menestystä puutarhaunelmien toteuttamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin, pitäisikö rinteen puoliväliin tehdä vielä jonkinlainen lisäpengerrys helpottamaan (?) istutusten tekoa. Kalkkia löytyy ja turvettakin (hagejord näyttää aika turpeiselta) muutama säkillinen ja niitä olen sekoitellut maahan, kun olen jotain istuttanut. Mutta vaikeinta on istutuskuopan kaivaminen. Toissa päivänä kaivoin kuusi PIENTÄ kuoppaa (20 cm syviä) ja siinäkin hommassa piti kammeta ylös kolme juurakkoa. Mitä lie vesakkoa tässä kasvanut... Kivet eivät näin pienissä kuopissa vielä päässeet haittaamaan, mutta heti kun mennään vähän syvemmälle, niin sieltä niitä löytyy.

      Kyllä tässä ajoittain olisi hyvät neuvot tarpeen. Joku voisi esim. kertoa, miten ruohon saa kasvamaan paikassa, jossa viihtyy lähinnä sammal ja voikukka - ja kokoelma luonnonkasveja. Läntti näyttää lähinnä kostealta, kiviseltä ja erittäin vähäravinteiselta niityltä ;)

      Poista
  8. Täällä lumi peittää vielä kaiken muun paitsi seinustat. Ota auto ja saavi ja hae koristehiekat jostain näistä. Varmasti halvempaa kuin itse kaivaminen.
    http://www.hotfrog.no/Produkter/Sand-Pukk-Og-Grus/Akershus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin googlata vaikka mitä, että löytäisin hiekkaa, mutta ei kyllä tullut yhtään tuollaista osumaa. Kiitos linkistä!

      Poista
  9. Ihanan keväistä:) Sinulle on haaste blogissani:)

    VastaaPoista
  10. Pyydä puutarhasuunnittelija käymään paikan päällä neuvomassa. Sellainen ei varmasti kauheasti kustanna, on eri asia jos haluaa suunnitelman paperille asti. Loppujen lopuksi ammattilaisen neuvot säästävät viime kädessä kukkaroa, aikaa ja selkää. Samalla saat neuvoja mistä tarvittavia materiaaleja voi hankkia ja millaiset kasvit viihtyvät pihallasi. Ei tule siinäkään mielessä rahanhukkaa. Sattuuko siellä olemaan kaupungissa palkattuna omaa puutarhaneuvojaa, kuten täälläpäin? Sellaisen voi varata suullisia neuvoja antamaan. Enpä muista onko peräti ilmainen, ei ainakaan nimellistä isompi.
    Inspiraatioita ja iloisia hetkiä puutarhan parissa, kyllä siitä vielä hyvä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnallista puutarhaneuvojaa täältä ei taida löytyä, en ainakaan onnistunut googlaamaan sellaista esille. Norjassa tämänlaisia ilmaisia tai hyvin edullisia kunnallisia palveluja ei valitettavasti ole juurikaan tarjolla. Kaupallisia puutarhaeksperttejä sen sijaan löytyy. Hinnat näyttäisivät olevan noin 1000 NOK/tunti ylöspäin (n. 130 €). Juuri se sopivien kasvien löytäminen onkin ongelmana, kun varjoa on aika paljon ja pinnanmuodot ovat haasteelliset. Ja miten pääsee eroon pihassa nyt kasvavista rikkaruohoista, jotka näyttävät aika elinvoimaisilta.

      Poista
    2. Myrkyttämällä. Jos niitä on pieniä yksittäisiä tupsaita voi kaivaa ylös ja "pulistaa" juuripaakusta mullat pois (ei siis sadepäivän hommaa). Sitten rikkis hävitykseen. Jos perustat nurmikkoa alta pitää ensin hävittää rikkikset pois. Muuten on turha levitellä ruohonsiemeniä, rikkikset puskevat ylös paksunkin multakerroksen alta. Silloin on sama vaikka alkaisit hoitaa nurmikkona sitä rikkismaata. Näin vaikka ei kauhean tarkka nurmikostaan olisikaan. Niin ja muistathan kaivaa istutuksia varten istutuskuopat: syvyys perennoille, suurille (kork.>1m)50-80cm,keskikok. (<1m) 30-50cm ja pienikok. kivikko ja reunaperennoille 20cm. Pensaille 40-60cm ja puille 80-1oocm. Ja hyvää multaa. Kyllä viihtyvät. Havukasvit tykkäävät varjosta; katajat (laakakatajakin olisi hieno tässä), vuorimännyt, tuijat, pesäkuusi jne. Erilaisilla kuunliljoilla saa vihreyttä myös, töyhtöangervo, alppiruusu jne. Onhan niissä valikoimaa ja jos aurinkokin vähän pääsee paistamaan niin vaihtoehdot vain lisääntyvät. Kukkivissa yritä katsoa kukinta-aikoja lomittain, niin aina jotain on kukassa koko kesän. Laitatko omppupuuta minnekään? Tai muuta hyötytarhaa? Ruukkuja?

      Poista
    3. Niin ja piti vielä kysyä pääseekö pihalle esimerkiksi minikaivuri? Käsipelillä on kyllä raskasta ja sapettavaa hommaa. Ja toisaalta, jos kaivaminen ei onnistu kivien ja juurien takia, miten olisi istutusaltaiden rakentaminen, vähän kuten kuvan yläreunassa on tehty. Jos pihalla aiotaan oleskella tasanteen ja portaiden rakentaminen olisi järkevää rinteen jyrkkyyden takia. Jyrkkyys tuo muutenkin oman ongelmansa kasvualustojen (ja taimien) pysymiselle esimerkiksi sadeveden aiheuttaman eroosion vuoksi. Ainakin kunnon ukkosmyrskyn jälkeen voi olla edessä mullan lapioiminen alhaalta takaisin ylös..

      Poista
    4. Voi taivas, mikä homma on edessä ennen kuin pääsee edes kylvämään nurmikkoa! Niin kyllä vähän epäilinkin... Puita tähän pihaan tuskin istutetaan, vaikka se omenapuu ihan kiva olisikin. Mutta riittävän kuopan kaivaminen saattaa olla mahdotonta. Ja piha on loppujen lopuksi aika pieni (kapea). Olen tullut pihan muotoja tarkastellessani siihen tulokseen, että se on lähes kokonaan täyttömaata, ja täällä päin täyttömaa tarkoittaa kiviä. Heti täyttömaan alta löytyy ilmeisesti kallio. Istutusaltaita olen kyllä miettinyt ja niihin ehkä hyötykasveja. Samoin portaat on tarkoitus pykätä. Sateen sattuessa huolestuttaa se - siis sitten joskus kun nurmikko on itämisvaiheessa - että nurmikkomullat valuvat naapurin pihaan...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...