lauantai 23. huhtikuuta 2011

Projekti


Kuukausi sitten takapihalla oli vielä lunta polveen asti eikä hangen alla olevasta ollut paljonkaan tietoa. Lumesta esiin pistävät nuoret puunalut antoivat kyllä aavistaa, ettei piha ollut ihan priimakunnossa.

Takapiha ei muutenkaan ole kovin suuri. Leveyttä ehkä viisi metriä ja pituutta runsas kymmenen. Runsaasta lumesta huolimatta oli pääteltävissä, että iso osa pihasta ei ole vaakatasossa.

Lumi suli yllättävän nopeasti ja tällaista sieltä alta sitten paljastui. Lähes luonnontilassa olevaa joutomaata, josta kertyi muovikassillinen roskia. Pihan perälle joku on joskus istuttanut pari piikkipensasta - mitä lie orjantappuraa - joista ainakin toinen näyttää olevan puoliksi pystyyn kuivunut.

Sen verran ollaan rinteessä täälläkin, että tontin molemmin puolin on pengerrys - ja kumpikaan niistä ei näytä kovin hyväkuntoiselta. Itse asiassa kuvassa näkyvä iso koivu taitaa pitää toista pengerrakennelmaa pystyssä. Joten puun kaatoa ei varmaankaan kannata suunnitella, koska jos penger pettää, naapurin leikkimökki saattaa päätyä kumolleen meidän takapihalle.

Pääsiäisenä on hyvää aikaa ja tällä kertaa myös hyvä sää viettää aikaa takapihaa tutkimassa. Ylimääräisen puuston leikkaaminen siisti yleisilmettä vain hieman ja kuivan ruohon ja lehtien haravointi paljasti muutamia faktoja maan pinnasta.

Kiviä on runsaasti ja miehen tekemät kaivaukset paljastivat niitä vielä lisää. Takapiha näyttää olevan täytemaata ja täytteenä on erityisesti kiviä ja jonkin verran sementinkappaleita, jotka näyttävän olevan peräisin jostakin, joka on räjäytetty pois talojen tieltä. Kaivauksissa paljastui myös, että se minkä olin luullut olevan ikivanha peltinen viemäriputken pää, olikin öljytynnyrin puolikas, jonka esiinkaivamiseen mies käytti huomattavan paljon aikaa ja energiaa.

Kaiken kaikkiaan takapiha näyttää siltä, ettei siitä ole kukaan koskaan ihan oikeasti ollut kiinnostunut. Sinänsä outo juttu, koska tämä rivitaloalue on rakennettu 1950-luvulla, asukkaita tässäkin asunnossa on ollut monta ja naapurien pihat ovat hoidettuja. Myös taloyhtiön säännöt sanovat, että asukas voidaan velvoittaa laittamaan pihansa kuntoon. Jostakin syystä tämä joutomaa ei ole yli viidenkymmenen vuoden aikana pistänyt kenenkään silmään niin pahasti, että asukasta olisi sääntöjen mahdollistamalla tavalla kehotettu.

Ei siis ihme, että naapurin piti tulla oikein parvekkeelle seuraamaan menoa, kun otin haravan kanssa ensituntumaa pihaan.

Nyt on sitten tutkittu tilannetta ja heitelty ilmaan ideoita siitä, mitä takapihalle voisi tehdä. Kivinen maaperä asettaa tiettyjä rajoituksia ja kaltevat pinnatkin vaativat omanlaisensa ratkaisun, jotteivät mahdolliset istutukset huuhtoudu ensimmäisen rankkasateen mukana naapurin puolelle.

Tässä riittää projektia tälle kesälle.

7 kommenttia:

 1. Jannittavaa paasta seuraamaan takapihanne muotoutumista teidan nakoiseksenne.

  Ihmettelen minakin, etta kuinka voi olla mahdollista, etta vain tuo teidan pihanne on saanut olla noin luonnontilassa, jos kaikkien muitten pihat ovat laitettuja. Onko siina ehka asunut suurimmaksi osaksi vain vuokralaisia vai mika lie syyna...

  VastaaPoista
 2. Todella outoa!

  Kun mä asuin pari vuotta vuokralla rivitalo-asunnossa, innostuin kummastuksekseni puutarhanlaitosta, aika outoa ettei kukaan asukas ole ollut kiinnostunut pihaa laittamaan. Mielenkiinnolla odotan minäkin lopputulosta!

  VastaaPoista
 3. Kiva yllätys! No eipähän ainakaan tarvi miettiä mitä säästää. Ainahan sanotaan, että kannattaa odottaa eka vuosi niin ettei koske mihinkään ja seurata mitä sieltä nousee. Mutta tuota tuskin nousee mitään säästämisen arvoista eli teillä on vapaat kädet:) Tsemppiä projektiin. Pidä ajantasalla:)

  VastaaPoista
 4. Tuula, kaksi meitä edeltävää asukasta on ainakin omistanut asunnon ja sitä edellinen on ollut niin pitkäaikainen asukas, ettei varmaankaan ollut vuokralainen. Vuokralaisista ei siis taida löytyä selitys tällä kertaa...

  Soile, ehkä tässä on käynyt niin, että kun se ensimmäinen omistaja ei laittanut takapihaa kuntoon samaan aikaan kun naapurit niin tekivät, myöhemmät omistajat eivät sitten vain ole enää vaivautuneet.

  Kalamuija, yllätys tosiaan! Eipä tuolla pihalla mitään erityisesti säästämisen arvoista ole. Ne piikkipuskat erityisesti haluaisin leikata, mutta ne ovat niin suuria, että oksien roudaaminen muualle on jo sinänsä ongelma. Eikä vähiten niiden piikkien vuoksi...

  Mutta tästä projektista varmasti kuulette jatkossakin!

  PS. Hyviä vinkkejä otetaan myös vastaan... esim. miten päästä eroon juurivesoista.

  VastaaPoista
 5. Voi elämä senkään mitä hangesta paljastui! Mutta nyt voit(te) ainakin itse rauhassa suunnitella ja toteuttaa koko pihan alusta loppuun, kun mitään säästettävää ei ole. Mä varmaan aluksi vetäisin koko pihan tyhjäksi entisestä kasvillisuudesta, möyhisin maan jollain jyrsimellä ja tilaisin paikalle valtavan ison kasan multaa. Ja koneita paikalle, ettei oma fyysinen tai henkinen terveys pettäisi... Kiva nähdä millainen pihasta tulee! Varmasti ainakin palkitsevaa puuhaa, kun pieninkin teko tekee pihasta viihtyisämmän. Mukavia suunnittelu- ja kuopsutushetkiä!

  VastaaPoista
 6. Teresa, tuollainen suunnitelma kuulostaa hyvältä. Mutta... pihan lähimaillekaan ei ole mahdollista päästä minkäänlaisella ajopelillä ja teoriassa lähin mahdollinen multakuorman kippauspaikka on parkkipaikka - jonne sitä ei käytännössä voi kipata. Eli lihasvoiman varassa tässä taidetaan olla ja multakin liikkunee parhaiten säkkeihin pakattuna. Positiivinen puoli on, että piha tosiaan on suhteellisen pieni, joten mulla tarvekaan ei ole niin suuri. Mutta siinä olet oikeassa, että tästä tilanteesta voi päästä vain parempaan suuntaan ;)

  VastaaPoista
 7. Aika karu rinnetontti. Raivaus nyt ekaks. Hieman multaa, aika kivennäsipitoista, ei pelkkää turvetta pitäis tuoda, jotta sais tasattua paikkoja. Minä istuttaisin jotain aitakasveja ylös peittämään ja rajaamaan, sellaisia kestäviä ja ruskavärityksen omaavia. Sitten niiden eteen tai osittain alle sipulikasveja kaikkia mahdollisia, Tuhkapensas olis yks vaihtoehto. Aronia kasvaa nopeammin ja isommaksi. Tietysti kuusiaitakin voisi käydä, on hieman vaikeampi oikeaoppisine leikauksineen..
  Ikivihreäryhmä, kääpiövuorimäntyjä tai muuita vastaavia. Kivikkoryhmä erilaisia juttuja ja muutamia hyötykasveja kuten marjapensaita ja omppupuu. Kivikkoryhmän vaihtoehtona tai lisäksi yrttimaa , monivuotiset perustana ja sitten paikka yksivuotisille. Kuukausimansikka sopii hyvin johinkinnkohtaan ja jokunen isompi puu antamaan tontille ryhtiä. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...