maanantai 4. huhtikuuta 2011

Kieli solmussa

Työnantaja päätti brändätä itsensä. Uusi ulkoasu, uusia tuotteita ja "uniikki tarina". Pisteenä iin päälle Uusi Nimi.

Koko soppa julkistettiin viikonlopun megatapahtumassa ja tänään sitten alettiin käytännössä tutkailla, miten arki sujuu uusissa vaatteissa.

Asiakaspalvelu sai jo viime viikolla ohjeita siitä, mitä tehdä ja mitä sanoa asiakkaille, kun maanantai koittaa. Asiakkaat kuitenkin tuntuivat tänään olevan nokkelampia kysymysten keksimisessä kuin mitä firman aivoriihi oli ollut vastauksia laatiessaan. Viikonlopun megatapahtumassa mukana olleet olivat selvästikin parissa päivässä ehtineet miettiä asioita syvällisesti ja kysymykset olivat sen mukaisia. Asioita ei auttanut se, että nyt meillä on kahdet nettisivut. Vanhoilla sivuilla ei mainita sanallakaan muutoksista ja uudet sivut toimivat kunnolla viikon kuluttua, ehkä.

Eniten hämmennystä ainakin tähän päivään asti on tuntunut aiheuttavan Uusi Nimi. Se on firman tulevaa maailmanvalloitusta silmälläpitäen englanninkielinen ja monen mielestä vaikeasti lausuttava. Entinenkin nimi oli englanninkielinen, mutta yksinkertaisempi ja vähemmän uniikki.

Uutta Nimeä on sitten tänään lausuttu kieli keskellä suuta puhelimeen vastatessa. Ihmisten lausuntaharjoituksia kuunnellessa totesin, että Uusi Nimi kuulostaa hieman erilaiselta jos sen lausuu norjalainen, ruotsalainen tai suomalainen - vaikka kaikki lausuisivat sen englanniksi.

Tänään uudistuksista vasta soittaessaan kuulleita asiakkaita Uusi Nimi ei tuntunut liikauttavan juuri mihinkään suuntaan. Suomalaisista soittajista kukaan ei edes huomannut, että puhelimeen vastattiin eri nimellä kuin ennen. Ja me kun etukäteen pelkäsimme, että ihmiset luulevat soittaneensa väärään numeroon ja lopettavat puhelun alkuunsa.

Yksi asiakas sentään rekisteröi jonkin asian muuttuneen, mutta kysymys kuului: "Onko sinun sukunimesi muuttunut?"

3 kommenttia:

 1. Heh, hauskoja nämä firmojen nimileikit. Kuten Posti = Itella, Tieliikennelaitos = Destia (??? tai jotain sinne päin) jne... Toivottavasti muuten teidän naapuriston kissojen kesken syntyy jonkinlainen rauha, aikamoista menoa teillä!

  VastaaPoista
 2. Nyt pitää nimiasiassa vetää kotiseudulle päin. Kun tuli sulta tällainen mielenkiintoinen postaus.

  Ylä Savon puolessa on siipikarjanlihan tuotantoon erikoistunut yritys. Kun sinne soittaa niin puhelinvastaajan sattuessa olemaan päällä naisääni sanoo Tämä on Finnwild OY:n automaattinen.... Firman nimi tulee viimeisen päälle oikein amerikaksi lausuttuna.
  Jos soittaa suoraan tuotantoon työaikana niin yritys esitellään leppoisan savolaisittain Vinviltti...
  Se on minusta viimeisen päälle hyvää pr:ää. Ja siitä firmasta saa mm savustettua ankkaa njammia...

  VastaaPoista
 3. Satu, nimenmuutos on mielestäni työnantajalleni pelkästään positiivinen asia. Ne muut brändäämisen sivuilmiöt sitten tuottavat harmaita hiuksia...

  Avletto, kyllä tästäkin nimestä varmaan kuullaan vielä monenlaisia versioita tähänastisten lisäksi.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...