lauantai 7. huhtikuuta 2012

Aprillipäivä meni jo

Salaskeittaajat (kuva Dagbladet)

Satuimme äskettäin kulkemaan viikonloppulapsen kanssa skeittipuiston ohi. Todettiin, että siellä oli melkoinen vilinä, monta skeittaajaa esittelemässä taitojaan. Mies ryhtyi muistelemaan ääneen muinaisia skeittariaikojaan.

Skeittaaminen oli kiellettyä Norjassa monta vuotta, siis oikein laitonta. Se oli hallituksen mielestä norjalaiseen kulttuuriin kuulumatonta, liian amerikkalaista. Jos siitä jäi kiinni, sai sakkoja ja skeittilauta takavarikoitiin, mies valisti meitä kahta, jotka kuuntelimme epäuskoisina. Eikä skeittilautoja tietenkään saanut ostaa mistään. Minäkin salakuljetin omani Englannista.

Mihinkäs blokkiin tämä maa kuuluikaan kylmän sodan aikoina? Kuulostaa ihan Neuvosto-Norjalta. Koska aprillipäivä tosiaan oli jo ohi, en uskaltanut leimata tätä juttua vitsiksi ihan suoralta kädeltä, vaikka se sellaiselta kuulostikin, vaan googlailin esiin vähän faktatietoa aiheesta.

Wikipedia toteaa lyhyesti, että rullalaudat oli kokonaan kielletty Norjassa 7.9.1978 - 9.5.1989. Tänä aikana Norja oli maailman ainoa maa, jossa rullalautojen myyminen ja ostaminen sekä rullalautailu oli kielletty. Norjan rullalautaliitto, NORB, perustettiin ajamaan rullalautailijoiden etuja 1977 ja vastustamaan rullalautailun kriminalisointia.

Poliisi valvoi rullalautailun kieltäneen lain noudattamista tiukasti ja teki jopa ratsioita epäiltyihin skeittauspaikkoihin. Nuorison harrastusintoa tämä ei kuitenkaan lannistanut, vaan lautoja tehtiin itse ja salakuljetettiin ulkomailta ja skeittiramppeja rakennettiin sopivan syrjäisiin paikkoihin. Jos skeitatessa tulleita vammoja piti käydä näyttämässä lääkärille, niiden todellista alkuperää ei voinut kertoa.

Kiellosta huolimatta skeittiharrastus kasvoi 1980-luvun kuluessa, ja kiellon valvomisesta tuli yhä vaikeampaa. Kun Stortinget sitten 1989 kumosi lain, kiinnostus lajia kohtaan räjähti ja taitavimmista skeittaajista tuli julkkiksia. 

Täyskiellon syistä ovat kieltoa ajaneet virkamiehet myöhemmin haastattelussa kertoneet toimineensa hyvää tarkoittaen. Aikeena oli "yrittää vähentää vahinkoja", sillä amerikkalaiset tilastot kertoivat rullalautailun aiheuttavan mm. vakavia kallovammoja. Lakia valmisteltiin useamman ministeriön ja etujärjestön voimin.

Aiheesta dokumenttielokuvan tehneen Emil Trierin mukaan kiellon takana oli ilmeisesti myös uuden pelko. Rullalauta oli vasta Amerikasta saapunut uutuus, jolla ei ollut mitään kiinnekohtaa perinteisiin norjalaisiin urheilulajeihin, kuten jalkapalloon tai mäkihyppyyn.

Enpä olisi uskonut, että norjalaisten kaapista löytyy tällainen luuranko. Onko Suomessa ollut mitään vastaavaa?

***
Dagbladetin artikkeli aiheesta
Brettkontroll-dokumentin nettisivu

24 kommenttia:

 1. OHHOH Ihan uutta tietoa. Hyvä. Miten tuo on jäänyt multa kokonaan huomiotta. Minä jopa asuin Norjassa silloin kiellon aikaan.
  Suomessa ei minusta ole ollut muuta ihmeellistä kuin kieltolaki, keskiolutkielto joissakin kunnissa ja sotien aikainen tanssi- ja kokoontumiskielto. Ja ravintolan kravattipakko.
  Niin ja keskiolutlain mukainen ruokailupakko ravintoloissa jopa viinin ja oluen nauttimisen edellytyksenä 80-luvulle saakka.
  Islannin kummallisia kieltoja on ollut olutkielto pitkälle 80-luvun loppupuolelle ja koirien pitokielto Reykjavikin kaupungissa.
  Uskomattomia suomalaisia jos ei kieltoja niin ainakin suosituksia jotka ovat koskeneet osaa kansaa ovat olleet mm tyttöjä ja naisia koskeva farkkujen pitokielto eräässä uskonnollisessa liikkeessä. Kun tämä "kielto" kumottiin niin lewisten käyttö räjähti käsiin.
  Tv oli myös samaisen liikkeen kiellettyjen asioiden listalla.Muistan kuinka kotikuntani Pielavesi pääsi aikoinaan otsikoihin sontalaatikon tuhoojapartion käytyä johdattamassa hairahtuneen uskonsisaren oikealle tielle ja särkemässä tämän mustavalkotoosan.
  Nyt karkasi niin etäälle skeittauksesta etten enää jatka Norjan kalastajien taikauskoisilla kielloilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et sitten ilmeisesti ollut skeittaaja silloin 80-luvulla ;)

   Kieltolaki aikoinaan sopi ajan henkeen ja olihan se voimassa muuallakin. Muutenkin alkoholiin liittyvät rajoitukset ovat paljon ymmärrettävämpiä, kun niitä katsellaan kyseisen ajan näkökulmasta. Ja sotien aikanahan kaikenlainen kevytmielinen riekkuminen olisi ollut moraalitonta.

   Erilaisten marginaaliryhmien omaa porukkaa koskevat kiellot ovatkin sitten ihan oma lukunsa. Sieltä varmasti löytyy vaikka mitä.

   Mutta että skeittaaminen kielletään koko kansalta ja oikein lain voimalla!

   Poista
 2. Jopas. Aikamoisen luurangon meille paljastit. Mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän on varmaan jo moni norjalainenkin unohtanut, jos se ei ole suoraan koskenut itseä.

   Poista
 3. Vau, aika uskomatonta. Live and learn :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o, kaikkea sitä näkee kun vanhaksi elää ;)

   Poista
 4. HAH! :D Ei voi kun monttu auki ihmetellä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa porukkaan sitten vaan :D

   Poista
 5. Aivan uutta tietoa. Ihan uskomatonta, että laki kumottiin noinkin myöhään.

  Suomessa on kai nuo muutamat uskonnolliset ryhmittymät kieltäneet yhtä sun toista jäseniltään, kuten Avletto kertoikin. Muistan lapsuudesta kun naapurissa ei saanut olla sivusta avattavaa pesukonettakaan. En kyllä ymmärrä tänä päivänäkään miksi sen kieltäminen liittyi jotenkin siihen uskontopuoleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kun näihin norjalaisiin ihmeellisyyksiin vähitellen perehtyy, niin 1980-luvun Suomi alkaa näyttää tosi modernilta ;)

   Muistelen kuulleeni, että alusvaatteiden näkyminen pesukoneen täyttöluukun lasin läpi on jonkin lahkon mielestä siveetöntä.

   Poista
 6. Tästä olen kuullut aikaisemminkin, ystäväni kertoivat että olivat "kieltolain" aikana innokkaita skeittaajia ja seurasivat tiiviiseen tahtiin USA:n skeittipiirejä. Ja hommasivat lautansa ja vaatteensa sieltä, ja sitten tosiaan lautailivat poliiseilta piilossa... :) En kuitenkaan ihan tajunnut että tämä laki oli voimassa vuoteen -89 asti!! Aikamoista....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvittelepa, että matkalle lähtiessä piti valita matkalaukku sillä silmällä, että sinne mahtuu skeittilauta. Ja pelätä tullin pistotarkastuksia kotiin palatessa. ;)

   Poista
  2. Niinpä!! Mitähän rajavartijoilla oli huumekoirien sijasta käytössä....? :)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Mitähän seuraavaksi paljastuu o_O

   Poista
  2. No mistæ aloitetaan? Sensuurista lehdistøssæ :))??

   Poista
 8. Arvaa vaan, miten katkera tuo vuosimallia -76 oleva mies on, kun Rådeen rakennettiin hieno skeitti- ja monitoimipuisto viime vuonna. Joka kerta kun ajetaan siitä ohi, se mutisee jotain käsittämätöntä ja näyttää nyrpeältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsuus pilattu kieltämällä kaikki hauska? ;)

   Poista
 9. En ihmettele yhtææn :) Mutta silti tuli yllætyksenæ :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo... Holhotaan, mutta että oikein tällä tavalla ;D

   Poista
 10. Oho mikä tarina! Enpä olis Norjasta uskonut. Pitääkin kysellä mieheltä olisko Hollannista samantyyppisiä tarinoita. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro sitten, jos löydät hollantilaisia luurankoja ;)

   Poista
 11. Tuli vielä mieleen sellaiset kuin ammattinyrkkeily ja ralliautoilu. Kummatkin Norjassa kiellettyjä. Rallikielto oli voimassa 1972-1987 ja ammattinyrkkeilykielto jatkuu yhä huolimatta maailmanmestari Cecilie Brekkhusin vetoomuksista.Ehkä se on kuitenkin parempi näin.

  VastaaPoista
 12. Uutta tietoa minullekin...huh hei ! Olihan täällä aikoinaan valtava taistelu väri-tv:n estämiseksikin. Pelkäsivät joutuvansa turmioon, jos ohjelma tulee väreissä. ”Synda er komen til Jorda, men vi vil ikkje ha ho i fargar” oli taistelulause ja stortingetissä asiaa puitiin kauan. Norja alkoi, viimeisenä Euroopassa, lähettää värillisiä tv-lähetyksiä vuonna 1972. Ja oluthan menee kaupoissa yhä verhojen taakse jo aikaisin illalla - tästä nousi mieheni englantilaisten ja hollantilaisten työkavereiden keskuudessa nauru ja meteli, kun ensi kertaa mokomaan törmäsivät :D Outo maa !

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...