maanantai 26. huhtikuuta 2010

Puutarhaunelmia

Pistäytyminen puutarhamyymälään sai pään pyörälle. Teki mieli ostaa kukkia, koristeruukkuja, viherkasveja, yrttejä, kaaria, joiden päälle köynnökset saavat kasvaa. Vaarallinen paikka.

Toistelin itselleni, että vielä ei ole ulkokukkien aika, vaikka muut asiakkaat sellaisia kantoivatkin kassalle. Öisin on kylmää ja kukat paleltuvat ja sitten harmittaa. Usko vaan! Katselin valikoimia ja päätin tulla oikeasti ostoksille parin viikon päästä. Silloin on jo toukokuu ja varmasti paljon lämpimämpää.

Suunnittelen jo mielessäni, miten kukkia koristeruukuissa voisi sijoitella parvekkeelle ja etupihalle. Takapiha on vähän sellainen heinäpelto, ettei sinne kannata viedä mitään eikä varsinkaan ostaa istutettavaa, kun ei tässä kuitenkaan asuta kuin enintään runsas vuosi. Sitten seuraavaan pihaan, toivottavasti huomattavasti pitkäaikaisempaan, voikin jo panostaa ihan eri tavalla. Mutta tänä kesänä pensaita ja puuntaimia ei kannata edes vilkuilla.

Mahtaisiko parvekkeella menestyä tomaatti? Pitäisikö sille olla jonkinlainen suoja? Kuinka suuren astian se vaatii juurilleen? Kuoleeko se, jos se on viikon heinäkuun helteessä ilman kastelua? Pitäisikö kokeilla?

Toisaalta sisällekin olisi kiva saada lisää viherkasveja. Jokin isoksi kasvava ja sitkeähenkinen olisi hyvä. Erityisesti minun tekisi mieli kiinanruusua, mutta miten sen kestää kissat?? Kissanryökäleillä on ärsyttävä taipumus luulla viherkasveja ruuaksi. Vuosia sitten minulla oli pieni kiinanruusu, jonka Vilma puri poikki. Vilppu taas on erityisen mieltynyt jukkapalmuun, jonka lehdet ovat herkkua. Jos yrität luvallisesti syötävää kissanruohoa tarjota, niin eipä kelpaa. Ja jos kasvin lehdet eivät maistu kissoille, niin vähintään ne kaivavat mullat ruukuista. Joskus yritin ehkäistä tätä laittamalla ruukkuun koristekiviä mullan päälle, mutta sitten oli kiviä pitkin lattiaa. Vilppua myös ärsyttävät kliivian lehdet, joita pitää käydä huitomassa tassulla niin, että niihin tulee reikiä. Pitäisikö hankkia vain amppelikasveja, etteivät kissat pääsisi niihin käsiksi? Kyllä ne varmaan jonkin keinon silloinkin keksisivät...

Ilmojen lämpenemistä odotellessa täytyy tyytyä haravoimaan pihaa. Lunta on vielä jäljellä pari laikkua, mutta eivätköhän ne parissa päivässä sula. Ainakin jos sataa vettä niin kuin tänään. Lumi näyttää muuten lähestulkoon sublimoituvan, kun mitään sulamisvettä ei näy valuvan rinnettä alas.

Ai niin, ihan ilman ostoksia en päässyt kaupasta ulos. Mukaan tuli pullo Rounduppia, jolla toivottavasti saadaan nyt jo rehottamistaan aloittelevat nokkoset ja muut väärissä paikoissa olevat kasvustot kuriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...