tiistai 19. toukokuuta 2015

Maahanmuuttajan omituisia ongelmia

Töissä samalla osastolla kuin minä on tällä hetkellä yhdeksän kansallisuuden edustajia. Suuri enemmistö on norjalaisia, mutta on meitä ulkomaalaisiakin aika monta. Osa ulkomaalaisista on asunut Norjassa pitkään, vuosikymmeniä, osa taas on muuttanut maahan suhteellisen äskettäin, joten esimerkiksi norjan kielen taidossa on eroa.

Tällaisessa valtion virastossa, jossa olen töissä, ihmiset ovat koulutettuja ja keskimäärin hyvin suvaitsevaisesti ulkomaalaisiin suhtautuvia. Sekin, että osastolla on suhteellisen paljon ulkomaalaisia, edesauttaa uusienkin sulautumista joukkoon. Ulkomaalaiselta ei välttämättä useinkaan kysellä mitään erityistä tämän kotimaasta. Se, paljonko itse kukin muuten kertoo alkuperämaastaan, vaihtelee hyvin paljon henkilöstä toiseen.

Joillakin norjalaisilla kuitenkin kuuluu olevan ongelmia ulkomaalaisten suhteen. Lähi-idän suunnalta kotoisin olevat kollegat kertoivat, että pari osaston ulkopuolista norjalaista ei selvästikään erota heitä toisistaan. Ihmisiä puhutellaan milloin kenenkin samalta suunnalta olevan kollegan nimellä, vaikka nimi lukee itse kunkin ovenpielessä. Asianomaiset kollegat suhtautuvat asiaan huumorilla, ja onhan se kieltämättä hieman huvittavaa tulla kerta toisensa jälkeen sekoitetuksi naapurihuoneen ihmiseen, jonka kanssa ei juurikaan ole edes saman näköinen. Jos nyt ei tummia hiuksia lasketa.

Suomalainen ei erotu norjalaisten joukosta ulkonäöllään, mutta aksentti sen sijaan saa monessa aikaan ahaa-elämyksen. Kuulostan kuulemma aivan samalta kuin joku toinen suomalainen, jonka puhekumppani tuntee.

Ja sitten ovat ne norjalaiset, joilla tuntuu olevan ulkomaalaisiin, ainakin joihinkin heistä, aivan erityinen suhde.

Eräs norjalainen kollegani on huomattavan kiinnostunut Suomesta, ja toisten norskien käsityksen mukaan tietää "kaiken" Suomesta. No, epäilemättä aika paljon, muttei sentään ihan kaikkea. Ainakaan näin suomalaisen näkökulmasta. Asiaan kuuluu myös, että puheenaiheet käsittelevät lähinnä Suomea, kun minä satun kohdalle. Pienen ongelman tosin aiheuttaa se, että kyseinen norjalainen on kotoisin joltakin pikkupaikkakunnalta Norjan länsirannikolta ja puhuu niin merkillistä murretta, että minulla on huomattavia vaikeuksia ymmärtää, mistä oikeastaan on puhe. Se, etten selvästikään ymmärrä, ei kylläkään mitenkään haittaa tätä murteenpuhujaa, vaan juttu sen kuin jatkuu. Ja minä kuuntelen ja yritän ymmärtää ja vastata mahdollisiin kysymyksiin - ajoittain ilmeisesti vääriin kysymyksiin.

Samainen henkilö on myös ottanut asiakseen pitää minut ajan tasalla kaikesta tarjolla olevasta suomalaisesta kulttuurista. Saan sähköpostiini viestin aina, kun jossain on esillä suomalaista taidetta tai suomalaisen musiikin tai muusikon konsertti tai muut jollakin tavalla Suomeen liittyvät kissanristiäiset. Kun vaihtokirjahyllyyn oli jostakin ilmestynyt suomenkielinen Kymenlaaksoa käsittelevä kuvateos vuodelta kuokka ja kirves, sain välittömästi tiedon asiasta. Kun en heti käynyt ottamassa kyseistä kirjaa talteen, se tuotiin minulle, koska minä varmastikin olen kiinnostunut saamaan haltuuni suomalaisen kirjan. Sama se, mitä se käsittelee. Olen myös saanut selonteon siitä, mistä muilta osastoilta löytyy suomalaisia - tämä norjalainen tuntee heidät kaikki.

Joskus suomalainen maahanmuuttaja on ihmeissään eikä tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa tämän ylitsevuotavuuden edessä. Ei minulla mitään suomalaista kulttuuria tai muita suomalaisia vastaan ole, mutta...

11 kommenttia:

 1. Hahhah, voi ihme mikä tyyppi. Minulla ei ole vielä moista tapausta sattunut kohdalle, vaan Suomesta ollaan joko varovaisen kiinnostuneita, jokseenkin välinpitämättömiä, tai sitten tavatessa kysytään, millainen sää tällä hetkellä on Tukholmassa. Suomi-intoilut tulee käytyä sitten suomalaisten kavereiden kanssa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseessä on sellainen kultturelli, hieman vanhempi rouvashenkilö, jolla tuntuu olevan ystäviä erityisesti Ahvenanmaalla sekä Islannissa. Aivan alkumetreillä tässä työpaikassa erityisen ystävällinen työkaveri oli tavallaan ihan positiivista, mutta on pakko tunnustaa, että nykyään yritän lähinnä vältellä kohtaamasta tätä henkilöä liian usein. Liika on liikaa, ja siihen vielä päälle se käsittämätön murre. ;)

   Poista
 2. Kyllä täälläkin on noita Suomi-intoilijoita. Luetellaan joka kerta kaikki suomalaiset sanat, mitä osataan, kerrataan jokainen elämässä vastaan tullut suomalainen, ja kysytään, että tunnenko :D.

  Metsätalousalueella kun ollaan, niin Suomen metsäteollisuus on täällä hyvin hallussa, ja jos jokin ei ole, niin kysytään minulta, koska oletetaan, että suomalaisena tunnen Suomen metsäteollisuuden kuin omat taskuni... muistan ainoastaan Enso-Gutzeitin lapsuudestani, eikä sitäkään taida olla enää olemassa :D.

  Mutta ei ärsytä, vähän huvittaa välillä. Mutta koska motiivina on puhdas hyväntahtoisuus ja ystävällisyys, niin mitäpä tuosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättäen töissä kukaan ei ole esitellyt suomen kielen taitoaan, muualla kylläkin. Ja melkein kaikki ovat käyneet Suomessa, joten ihan oudosta maasta ei ole kysymys.

   Tämänkin kyseisen rouvashenkilön tarkoitus on varmasti hyvä, mutta homma saa välillä koomisia piirteitä. :D

   Poista
 3. Ihana riesa! Tuo kirja on kyllä paras:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustan, että vein kirjan saman tien takaisin hyllyyn, mutta asetin sen niin, ettei se pistä heti silmään. ;)

   Poista
 4. Ei saa peittää :D Osataan täälläkin suomea siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon osaavat tosiaankin KAIKKI norjalaiset!

   Poista
  2. Tosin vain samassa muodossa, kuin ruotsalaiset eisapeita :D

   Poista
 5. Mä olen valitettavan usein törmännyt työelämässä tilanteeseen, jossa työkaveri tokaisee kohteliaisuutena: "Sähän et ole yhtään niin kuin muut suomalaiset!" Öö... ai en ryyppää ja murjota ja osaan puhua ja katsoa silmiin? Monet norjalaiset kyllä symppaa suomalaisia, mutta on niillä myös omituisia mielikuvia suomalaisista. Kerran meitä oli yhdessä työporukassa neljä suomalaista, joista yksi ei juonut yhtään ja muutkin ihan vähän. Silti meille aina kerrottiin koko ajan "hassuja" vitsejä juopoista suomalaisista. Se alkoi vähän rasittaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessahan juodaan vodkaa, eikös niin? ;) Mutta vakavasti puhuen, joskus olen jopa hieman ihmetellyt, miten vähän useimmat norjalaiset oikeasti tietävät Suomesta. "Oikeaksi tietämiseksi" ei lasketa sellaisia ilmeisesti koulussa opittuja "faktoja" kuin että kaikki suomalaiset puhuvat ruotsia ja Suomen suurin järvi on Inarinjärvi.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...