keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Lost & found: Juhannus


Viime vuosina olen harmitellut ja ihmetellyt juhannuksen puuttumista norjalaisesta kulttuurista. Ensivaikutelma oli, ettei sitä vietetä lainkaan. Sitten löytyi jonkinlaista Sankthansin juhlintaa, joka oli kyllä varsin aneemista suomalaiseen juhannukseen verrattuna. Lopulta selvisi sekin, että juhannusjuhlinnan puuttuminen tai pienimuotoisuus onkin tanskalaisten syytä.

Tänä vuonna katselin silmä tarkkana mainintoja Sankthansin vietosta, ja löysinkin jotain. Norjan "virallinen" ja oikein televisioitu Sankthanaftenin (23.6.) juhlinta tapahtui tänä vuonna Vollenissa, kävelymatkan päässä meiltä. Eikun menoksi!

Vollenissa poltetaan kokkoa joka vuosi, ja ilmeisesti se on suhteellisen suosittu juhlapaikka. En sitten tiedä, paljonko väkeä nimenomaan televisiointi ja sen mahdollisesti mukanaan tuoma lisäohjelma oli houkutellut paikalle, mutta joka tapauksessa tungos oli melkoinen. Tämä oli itse asiassa myös yksi niitä harvoja tapauksia, jolloin olen nähnyt norjalaisten kävelevän ja pyöräilevän jonnekin joukoittain ilman, että kyseessä on urheilutapahtuma.


Järjestetty ohjelma näytti rajoittuvan kokon sytyttämiseen ja musiikkiesityksiin. Kokkoa sytyttämässä oli Norjan tämän hetken suurin lapsitähti. Muuten Sankthansin vietto vaikutti olevan lähinnä piknik-eväiden syömistä rantakalliolla, jossa ihmiset istuivat vilteillään kuin sillit suolassa. Jos omat makkarat ja kertakäyttögrilli eivät olleet tulleet mukaan, makkaraa oli myös myynnissä.

Suomalaisista juhannusjuhlista poiketen näissä juhlissa alkoholilla ei näyttänyt olevan osuutta. Ilmeisesti se ei ole täällä tapana, ja tietenkin juhlinnan sijoittuminen maanantai-iltaan myös rauhoittaa menoa, sillä lomakausi ei ole vielä kunnolla alkanut. Sitä en tosin pannut merkille, oliko ihmisillä esimerkiksi viinilaatikoita mukanaan. Yhden nuorehkon miehen kuulin kyselevän makkaranmyyjiltä, onko missään myynnissä minkäänlaista alkoholia ja vastaus oli että ei.


Kotiin palattua totesin, että tv-lähetys Sankthans-juhlista oli edelleen menossa. Iltakymmeneltä näytettiin jo uusintana kokon sytyttäminen, ja sen jälkeen ryhdyttiin muistelemaan pelastajien ja pelastettujen kokemuksia veneilyonnettomuuksista. Että näin riehakasta menoa!

4 kommenttia:

 1. Ohhoh, aika erilaista menoa, todellakin. Järjestetäänkö tuolla siis joka vuosi juhlat, vai ne järjestetään ja televisioidaan joka vuosi eri paikassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vollenissa poltetaan juhannuskokkoa joka vuosi, muusta vuosittaisesta ohjelmasta en osaa sanoa varmasti. Veikkaisin, että ainakin makkaranmyyntiä on. Televisiointi sen sijaan tapahtuu eri paikoista.

   Poista
 2. Moskovassa juhannusta lähinnä on varmaan Scandinavia-ravintolan järjestämä brunssi jossa on tarjolla lihapullia ja akvaviittia kera snapsilaulujen.Osanottajat lähes pelkästään ruotsalaisia ja suomalaisia:) Oli hassua ajatella vkonloppuna, että koko Suomi on hiljentynyt ja kiinni kun Moskovassa ihmiset jatkoivat samaa arkea kauppojen ollessa 24h auki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lihapullat ja snapsit kuulostavat aika ruotsalaiselta. Missä grillimakkara? :D Eipä juhannus tai Sankthans Norjassakaan erityisemmin näy. Tavallinen arkipäivä, ja suuri osa ihmisistä ei taida viettää sitä millään tavalla. Hyvä jos edes muistavat, että jonkinlainen juhlapäivä on.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...