tiistai 11. kesäkuuta 2013

Maailman kallein kaupunki

Oslo rankattiin äskettäin julkistetussa arviossa maailman kalleimmaksi kaupungiksi. Aikaisemminhan siellä listan kärjessä on keikkunut Tokio, joka nyt oli pudonnut kuudennelle sijalle. Sen ohi listan kolmanneksi pääsi Stavanger, eli Norja on varsin hyvin edustettuna kalliiden asuinpaikkojen joukossa. Lista oli laadittu ekspattien eli ulkomailta kyseisiin kaupunkeihin työhön tulevien elinkustannusten perusteella.

Kyllähän Oslo varsin kalliilta tuntuu, eikä eläminen lähikunnissakaan taida kovin paljon halvempaa olla. Asumiskustannukset toki mahdollisesti hieman halpenevat, kun etäisyys Oslosta kasvaa, mutta niitä ei itseasiassa ollut huomioitu ollenkaan tutkimuksessa, koska ekspattien työnantajat pääsääntöisesti huolehtivat niistä.

Oslon ja ylipäätään Norjan kalliista hinnoista on meilläkin keskusteltu useaan otteeseen. Joissakin tilanteissa tuotteen tai palvelun hinta on suoranaista rahastamista. Ihmisiltä otetaan rahat pois, kun siihen on mahdollisuus. Ja ihmiset maksavat ilman sen suurempia protestointeja. Siinä sitten taitaakin olla yksi suuri syy hintatasoon. Kukaan - tai ainakaan riittävän moni - ei tosissaan asetu vastahankaan, vaan maksaa sen, mitä pyydetään, myös ei-välttämättömistä asioista. Tämä ainakin on norjalaisen suusta kuultu pika-analyysi tilanteen syistä. Toisaalta täkäläiseen kulttuuriin näyttää myös kuuluvan kuluttaminen. Rahaa laitetaan menemään, kun sitä kerran on käytettävissä.

Jos norjalainen hintataso on korkea, sitä on myös palkkataso. Norjalaisilla on varaa käyttää rahaa myös niihin ulkomaalaisesta kalliilta tuntuviin asioihin. Monen suomalaisen suusta on kuultu, että Norjassa pakollisten menojen jälkeen rahaa jää enemmän käyttöön kuin Suomessa. Toisaalta näin sanovat näyttävät usein työskentelevän alalla, jossa työvoimapula ja työntekijöiden houkutteleminen ulkomailta sitä paikkaamaan varmasti on nostanut palkkoja korkeammalle kuin mitä ne ovat vaikkapa Suomessa.

Norjalaiset palkat saattavat Suomesta päin katsellessa näyttää paljon suuremmilta kuin mitä ne todellisuudessa ovatkaan. Minä en mielelläni kerro omaa norjalaista palkkaani euroiksi muunnettuna, koska kyseinen eurokasa antaa illuusion, että olisin hyväpalkkaisessa työssä. Ja sitähän minä en ole. Jos spekuloidaan, että minulla olisi tämänhetkinen norjalainen palkkani mutta suomalaiset menot, voisin elää lähes herroiksi. Norjassa sama summa ei riitä läheskään niin pitkälle.

Tulojen ja menojen vertailu valuuttakursseja käyttäen ei muutenkaan mielestäni anna aivan todenmukaista kuvaa tilanteesta. Muualta Norjaan muuttava saattaa pitää norjalaista palkkaansa loistavana, mutta sitten kun paikallinen hintataso iskee silmille, reaalipalkka kutistuukin kuviteltua pienemmäksi. Toisaalta myös pelkkien hintojen tarkastelu aiheuttaa shokin, jos niitä verrataan jonkin muun maan hintatasoon ottamatta huomioon norjalaista tulotasoa. Kaikki näyttää kalliimmalta kuin itse asiassa onkaan.

Turistille Norja on kallis, koska Norjan kruunu on kallis valuutta. Samasta syystä norjalaiset saavat ulkomaille matkustaessaan rahoilleen enemmän vastinetta kuin kotona - ja vaikuttavat ulkomaalaisten silmissä rikkailta levitellessään rahaa ympärilleen. Voisi oikeastaan sanoa, että Norjan kruunua tavallaan yliarvostetaan ulkomailla verrattuna sen arvoon Norjassa.

Mutta ovatko norjalaiset sitten rikkaita, kun kykenevät asumaan maailman kalleimmassa kaupungissa? Tuloeroja on täälläkin. On ökyrikkaita ja on sosiaaliturvan varassa eläviä. Monet "tavalliset" ihmiset taitavat kuitenkin taloineen, autoineen, mökkeineen ja veneineen näyttää äveriäämmiltä kuin mitä he oikeasti ovat. Norjalaisilla kotitalouksilla kun on kuulemma myös aika reilusti velkaa.

ECA Internationalin lehdistötiedote maailman kalleimmista kaupungeista löytyy täältä.

10 kommenttia:

  1. Varmaan asia onkin näin kuten sanoit mutta asiaa (palkat-hintataso) tutkimattomana en ota kantaa enempää. Sen sanon että aivan helvetin kalliilta maaltahan Norja tuntuu ja useimmilla tuntemillani suomalaisilla on käsitys, että norjalaisten palkkataso on huikea mutta he eivät ota meikäläisen tapaan huomioon sitä mitä eläminen maksaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen huomannut, että suomalaiset kuvittelevat norjalaisten tienaavan aivan älyttömästi, mutta se ei ole täysin totta. Norjalaiset tulot ja suomalaiset menot olisi aika mukava tilanne. ;)

      Poista
  2. Minä muistan Norjan-ajoiltani, että tietyt tuotteet (esim. ruoka ja erityisesti ravintolassa syöminen) tuntuivat tosi kalliilta, mutta en muista, että esimerkiksi ostamani vaatteet olisivat olleet sen kalliimpia kuin täällä Suomessakaan. Muistikuvani alkavat tosin olla hataria, kun olin Norjassa viimeksi vuonna 2004. Muistan muuten, kuinka moni itäisestä Euroopasta tullut kesätyöntekijä suunnitteli ostavansa palkkarahoillaan vaikka mitä, mihin se sama palkka ei minulla olisi Suomessa riittänyt ollenkaan :D Norjalaisia taas ei olisi niihin hommiin saanut niin matalalla palkalla, mikä tietysti johtunee niistä korkeista elinkustannuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että esim. vaatteissa hintaero ei (keskimäärin) ole niin suuri. Mutta ravintolassa syöminen on kallista, jopa norjalaisille.
      Matalapalkkaisissa töissä näkyy yleensä maahanmuuttajia ja nuoria. Syynä lienee palkan lisäksi myös niiden töiden status. Nuoret sitten jatkavat hetken päästä matkaa muihin hommiin, mutta maahanmuuttajalle se saattaa olla vaikeampaa...

      Poista
  3. Mä olen (ihan vaan) vähän suunnitellut, että josko Saudeista palattuani tekisin keikkaa Norjaan; pari kk siellä ja kk kotona tai vastaavaa. Töitä kun mun alalla näyttää riittävän, ja tuolla tavalla saisi kyllä paremman hyödyn siitä, kuin täysiaikaisesti Norjassa asuen. Kun saa vielä pitää pitkiä vapaitakin :-)

    Muistan muuten kun kauhistelin Bergenissä oluttuopin hintaa 2000-luvun alussa, oli n 10€ paikalla, ja nykyäänhän se maksaa Helsingissäkin lähes sen verran...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekaterinan ajatukset -blogin kirjoittaja keikkailee Norjassa, ja ilmeisesti se todella on kannattavaa, kun voi yhdistää norjalaiset tulot ja suomalaiset menot.

      Erityisesti alkoholi on täällä kallista, ja KAIKKI ulkomailta kotiin tulevat norjalaiset ainakin Gardermoenilla käyvät taxfreen kautta. Yksikään täysi-ikäinen ei tule ulos ilman pullokassia.

      Poista
  4. Ei välimatka Osloon auta. Me asuttiin Kirkenesissä josta 2500km Osloon ja ihan sika kallista asuminen ym:) Mutta se onkin poikkeuksellinen paikka.
    Kyllä elintaso on laskenut kun Suomeen muutettiin. Tulot on pienet ja pääkaupunkiseudulla on tosi kallista asua. Norjassa oli kallis asua, mutta myös tulot olivat kovat eli se ei tuntunut samalta kuin täällä.
    Mutta kaikkea ei voi mitata rahassa:) Parin viikon päästä Osloon lomalle. Katsotaan miltä matkailu siinä maassa tuntuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin, että olet kirjoittanut mm. korkeista asumiskustannuksista Kirkkoniemessä. Pitäisikö sitten vetää sellainen johtopäätös, että koko Norjan pitäisi olla siellä kalliiden asuinpaikkojen listan kärjessä?

      Poista
  5. Terveisiä Stavangerista, kalliista Stavangerista. Entinen kalastajakylä pullistelee saumoistaan ja pröystäilee öljyrahoilla. Asuminen täällä on tullut niin kalliiksi, että moni joutuu muuttamaan pois palkan jäädessä riittämättömäksi. Vuokrat ovat liian korkeita esim. terveydenhuollossa työskenteleville ja kaikki muukin maksaa ihan riittävästi. Hyviäkin puolia Norjassa kuitenkin on, esim. frikort-käytäntö joka takaa ilmaisen sairaanhoidon sen jälkeen, kun kulut ovat ylittäneet rajan, muistaakseni noin 2000,-.. Sama koskee ilmaisia lääkäripalveluja alle 16-vuotiaille ja ilmaista sairaalahoitoa. Puolikas veroprosentti joulukuussa on kiva juttu myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä käy kateeksi teitä stavangerilaisiakaan. Näyttää siltä, että kun raha "kasaantuu" jonnekin, se menettää arvonsa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...