torstai 20. kesäkuuta 2013

Kadonneen juhannuksen arvoitus

Tähän aikaan kesästä tulee aina mieleen, että voisi vaikka juhlia juhannusta. Ongelmana kuitenkin on, että se tuntuu lähes kadonneen Norjasta. Kaksi vuotta sitten yritin etsiä juhannusta mutta huonolla menestyksellä. Viime vuonna jo löytyi jotain juhannuksen tapaista, kun etsittiin tarkemmin. Tänä vuonna eteen tulikin sattumalta artikkeli, joka antoi asiaan lisäselvyyttä. Sen ja Wikipedian tarjoamia tietoja yhdistellen kadonneen juhannuksen arvoitus alkoi vähitellen selvitä.

Juhannus, jonka nimi Norjassa on Sankthans tai Jonsok, on täällä aina 24. kesäkuuta. Mahdolliset juhlinnat suoritetaan aattona eli 23. kesäkuuta. Entisinä aikoina Sankthans oli Norjassakin kesän tärkein merkkipäivä, jolloin poltettiin kokkoa, tanssittiin, syötiin rømmegrøtiä (puuroa) ja solmittiin kukkaseppeleitä.

Osa norjalaisista viettää edelleen juhlaa perinteisellä tavalla. Nykyään grilliruoka on yleisintä juhlaruokaa, mutta perinteisempääkin ruokaa syödään, kuten edellä mainittua puuroa sekä muita perinneherkkuja, vaikkapa lefsejä (norjalainen rieska) voin ja sokerin kanssa.

Kokon polttaminen on yleisin keskikesän perinne, ja kokkoja poltetaan erityisesti rannikolla. Kokon alkuperäinen tarkoitus oli suojella ihmisiä pahoilta voimilta. Perinteisesti kokko piti sytyttää hankaamalla kahta puupalaa toisiinsa tai polttolasin avulla, ja näin sytytetyllä tulella oli maagisia ominaisuuksia. Joillakin oli tapana asettaa räsynukke kokon päälle. Se symboloi vanhoja asioita, joista haluttiin päästä eroon. Tulen kanssa tehtiin myös temppuja, esimerkiksi loikattiin kokon yli tai vieritettiin palavaa rengasta mäkeä alas.

Länsi-Norjassa Sankthansina vietettiin "lastenhäitä" (barnebryllup) pääasiassa 1800-luvulla. Tällaiset häät olivat symboliset ja edustivat uutta elämää ja elinvoimaa.

Juhannusyössä ajateltiin olevan samanlaista taikavoimaa kuin jouluyössä, uudenvuodenyössä ja pyhäinpäivän yössä, ja silloin oli tapana kerätä lääkeyrttejä. Yrteillä tehtiin myös samanlaisia taikoja, jotka kuuluvat suomalaiseenkin juhannusperinteeseen. Yön aikana saatettiin kerätä myös kastetta, joka auttoi vaikkapa silmävaivoihin. Sairaat matkustivat pyhien lähteiden luokse juodakseen niiden vettä koko yön.

Mutta sitten siihen varsinaiseen arvoitukseen, eli mitä Sankthansille on tapahtunut? Miksi sitä ei enää vietetä Norjassa yhtä suurena juhlana kuin ennen? Ruotsissa ja Suomessahan perinne on säilynyt elinvoimaisena.

Vastaus on yllättävä. Juhla lakkautettiin kuninkaan mahtikäskyllä vuonna 1770. Tuohon aikaan Norja kuului Tanskan valtapiiriin, ja Tanskan kuningas Kristian VII toteutti valtakunnassaan "juhlapäivien vähennyksen" (Festdagsreduksjonen). Siinä kalenterista poistettiin yhteensä kymmenen kirkollista juhlapäivää, joiden katsottiin alkuperäisen tarkoituksensa vastaisesti muodostuneen joutilaana olon ja laiskottelun päiviksi. Uudistuksella ne otettiin hyötykäyttöön tavallisiksi työpäiviksi.

Juhannuksen puuttuminen Norjasta on siis tanskalaisten syytä.


23 kommenttia:

 1. Mjaa. Tänään viimeksi marketin parkkilanssilla kuultua: Hyvää Jussia, vaikka se vasta maanantaina onkin. Juuri näin. Wanha Juhannus on
  24.6. En muista kenen mahtikäskyllä se Suomessa siirrettiin, mutta väärin se on nyt.
  Nimim. syntynyt 24. 6. 1964.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, sinulla olikin tuollainen "henkilökohtainen ongelma" ;)

   Poista
 2. Ne tanskalaiset! Minkä tekivät... Kaikesta huolimatta, mukavaa juhannusta. Oli mielenkiintoista lukea sankthansista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta päättelin, ettei juhannus ole suuri juhla Tanskassakaan. Aika samanlaiset näyttävät juhannusperinteet ennen olleet kaikkialla Pohjoismaissa.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen juttu - vähän tuota ihmettelinkin. Onkohan saunakin hävitetty täältä tanskalaisten mahtikäskyllä? :D.
  Otettiin eilen varaslähtö juhannukseen ja vietettiin grillausiltaa, koska sää sattui suosimaan juuri eilen ja takuita jatkosta ei ole... Sääskiä/hyttysiä/itikoita oli ihan kuin Pohjois-Suomessa konsanaan (tulvan, ei tanskalaisten syytä) ja koskenkorvaakin oli pöydässä. Ja voi miten norjalaista miestä nauratti, kun sai ottaa koskenkorvahömpsyt kahden suomalaisen naisen seurassa norjalaisessa kesäyössä. Hänen mielestään eksotiikka parhaimmillaan! Mutta otettiin tosiaankin vain hömpsyt, eikä sillä ihan perinteisellä tavalla :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunan kohtalosta minun tämänkertaiset lähteeni eivät antaneet tietoa, mutta pitääpä yrittää kaivella joskus ihan mielenkiinnosta.
   Varmaan suomalainen juhannus on eksoottinen norjalaisen mielestä. ;)

   Poista
 4. Höh! Virossakin kuulemma vietetään juhannusta 24.6.

  Mukavaa Juhannusta joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virossa sentään vietetään sitä... Hyvää juhannusta!

   Poista
 5. Mielestäni norjalaisten täytyisi käydä opettamassa tanskalaisille hieman tapoja "Ei sitten oikeesti kannata puuttua meidän pyhäpäiviin" - teemalla ja valistaa näitä tasamaan tallaajia muutenkin pitämään huoli omista asioistaan. Oikeesti tanskalaiset ovat mukavaa porukkaa vaikken tunne ainuttakaan mutta kieli paljastaa - se kun on varsin lupsakkaa kuunneltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen juhannuksenpoistajakuninkaan mielestä liiat juhlapyhät olivat katolista hapatusta, mutta muuten tanskalaiset ovat ihan mukavia. Minullakin on pari tanskalaista työkaveria, jotka ovat, kuten sanoit, varsin lupsakoita. ;)

   Poista
 6. Mielenkiintoista! Hyvää jussia silti:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ollutkin aika yllättävä tausta tällä asialla? Tänään täällä sitten vietetään Sankthansaftenia, jos vietetään. :)

   Poista
 7. Moikka! Halusin vain tulla kiittämään suuresti sun blogista - oon kahlannu sen monta kertaa läpi, sillä se on mielestäni yksi parhaimmista blogeilta, jolla pääsee sukeltamaan suoraan norjalaiseen kulttuuriin. Seurustelen tällä hetkellä norjalaisen miehen kanssa, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että ensi vuoden alussa muutan hänen perässään Norjaan, ja on ollut ihana lukea läpi muiden kokemuksia ns. norjalaistumisesta - ja kyllä tän avulla ymmärrän häntä myös paljon paremmin ;) Hyvää myöhäistä juhannusta!
  /mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että blogista on ollut sinulle jopa oikein käytännön hyötyä. :)

   Poista
 8. Norjassa asuessani huomasin että siellä ei juhannusta vietetty...monesti sain valitettavasti selittää että Suomessa se on senlaatuinen juhla, että ykkösuutinen uutisissa on ´kuinka monta hukkunutta/kuollutta on juhannuksena´ .tähän mennessä ´vasta´14 tänä vuonna..ei sitten kovinkaan hauska juhla loppujen lopuksi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen huomannut, että norjalaiset eivät meinaa uskoa, kun sanon, että juhannus on oikeasti iso juhla, jota kaikki viettävät. Nuo negatiiviset puolet olen kyllä tainnut jättää kertomatta, kun näillä on juuri tuon suuntaisia suomalaisstereotypioita ihan riittävästi muutenkin. ;)

   Poista
 9. Mielenkiintoista tietoa. Juhannusta olen kaivannut minakin ja ihmetellyt sen olemattomuutta. Meilla taalla rannikolla poltetaan kylla kokkoja.....pysyvat pahat energiat poissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä vuonon rannoillakin näkyi muutama kokko sunnuntai-iltana, mutta ne sammuivat kymmeneen mennessä. Ei ole Sankthans koko yön juhla...

   Poista
 10. No höh, ynseitä nuo tanskalaiset. Tai ainakin tanskalaiskuninkaat. :( Heristän täällä heille virtuaalisesti nyrkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Keskikesää tai Johannes Kastajaa juhlitaan niin monessa maassa, että juhlan hävittäneet Norja ja Tanska ovat jopa Euroopan mittakaavassa kummajaisia.

   Poista
 11. Kyllä tuossa naapurit jälleen hymyilivät, kun terassin pöytä täyttyi viinasta ja laulu raikui. Ensi viikolla tulee uudet vieraat ja otetaan uusiksi, kun tuo aurinko on vielä kuukauden on laskematta.
  Ovat oppineet tässä poukamassa pikkuhiljaa mikä on oikea juhannus, sen verran ohikulkijoita on terassille eksynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että opetat naapurustolle tapoja. ;D

   Poista
 12. Hei!

  Olen juuri alkanut seurustelemaan norjalaisen kanssa ja löysin tämän blogisi, aivan mahtava!! :) Olen oppinut ymmärtämään hänen tapojaan paremmin ja nauranut täällä vedet silmissä näitä juttuja koska tunnistan hänet näistä aivan täysin! :D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...