sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Näköaloja


Lauantaina oli tekemisen puute, joten lähdimme ajelemaan ja katselemaan maisemia. Kevät edistyy hitaasti mutta varmasti, ja maisemat eivät enää näytä aivan niin talvisilta kuin vielä ennen pääsiäistä. Silti taidetaan olla kuukauden verran perässä viime vuodesta.

Ajoimme hetken matkaa sisämaan suuntaan, Sundvolleniin Tyrifjord-järven rannalle. Sieltä löytyi näköalapaikka, josta olikin hyvät näkymät kauempana siintäville lumisille vuorille.


Tien varrelta löytyi myös paikka, josta riippuliitäjät lähtevät lentoon. Juoksevat muutaman askeleen kohti jyrkännettä ja antautuvat siipien varaan. Luulisi sen olevan vielä tähän aikaan vuodesta melko kylmää touhua.


Sundvollenissa on ollut kestikievari ainakin 1600-luvun puolivälistä lähtien, todennäköisesti pidempäänkin, sillä paikassa on ollut asutusta kauan, ja sieltä löytyy pronssikautisia kalliomaalauksia. Sundvollenista lähtee myös vanha tie kohti Osloa, ja tämän tien varrella löytämämme näköalapaikkakin on.

Ennen aikaan kun alhaalta laaksosta on saavuttu jyrkän kallion päälle, on ollut levon aika, ja vieraat on ottanut vastaan Kleivstua, kestikievari ja hevostenvaihtopaikka. Nykyään paikka on jonkinlainen hotelli, josta  on hyvä lähteä vaikkapa hiihtoretkille. Aika hiljaiselta paikka näytti, ja jäin ihmettelemään, kuka tuollaista hotellia nykyään oikein käyttää, kun Sundvollen ympäristöineen ei varsinaisesti vaikuta miltään lomanviettopaikalta.

Todella tyypilliseen norjalaiseen tapaan muuten ylös Kleivstualle johtava tie oli maksullinen, ja maksu oikeutti pysäköintiin hotellin parkkipaikalla. Maksun vastine tosin jäi hieman epäselväksi, sillä tie näytti aika huonokuntoiselta ja parkkipaikkakin oli hiekoittamaton jääkenttä. Mutta jos ihmisiä voidaan rahastaa, miksipä sitä ei tehtäsi. Se on periaate monessa paikassa.


11 kommenttia:

 1. Hulppeat ovat näköalat !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovathan ne :) Noin 300 metrin korkeudesta näkyy jo aika kauas. Harmi vaan, että lauantaina oli pilvistä.

   Poista
 2. Komiat näkymät kyllä!

  Kuten ehkä tiedätkin, täällä moottoritiet ovat maksullisia, mutta kyllä ne ovat sitten minusta hyväkuntoisiakin. Ja rinnalla pitää kulkea vaihtoehtoinen maksuton "maisemareittimaantie". Ellei sellaista ole tarjolla, niin motarikin on maksuton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä uudet, suorat ja leveät tiet ovat maksullisia, mutta enpä ole kuullut tai havainnot, että maksuton vaihtoehto olisi mitenkään pakollinen. Onhan uuden tien rinnalla toki usein se vanha mutkainenkin tie usein tarjolla, mutta ei aina. Tuo tiemaksu, jonka rahastettiin ikivanhan ja mutkaisen tien käyttämisestä taitaa itse asiassa perustua siihen, että kyseessä on jonkinlainen nähtävyys. Olisi silti mielenkiintoista tietää, mihin nekin rahat menevät. Eivät ilmeisesti ainakaan tien kunnossapitoon...

   Poista
 3. Hienoja ovat maisemat mutta tuollaisten vanhojen kestikievareiden historiaa olisi hieno päästä tutkimaan. Sieltä löytyisi varmasi monia elämää suurempia tarinoita ja tapahtumia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ja vielä mielenkiintoisempaa olisi kulkea läpi se vanha vuoristotie Oslon suuntaan. Autolla sitä ei pääse ajamaan, mutta kuulemma se on hyvä pyöräilyreitti, jos kunto kestää.

   Poista
  2. Varmaan olisi kokemisen arvoinen, en yhtään epäile. Ties mitä tulisi nähtyä ja koettua.

   Poista
 4. Nuo tietullit ovat kyllä aika erikoinen ilmiö - varsinkin kun ne on yksityisiä firmoja, jotka niitä kerää... Tänne rakennetaan uutta tunnelia ja siihen on tulossa tietulli. Keskustelua herättää erityisesti se, että kuntakeskus lääkäreineen ja palveluineen jää tietullin toiselle puolelle, mutta näillä näkymin myös me joudumme maksamaan tietullin. Eli jos menemme vaikka lääkäriin tai kunnanavirastoon, joudumme maksamaan tietullin. Ja sehän ei kuulosta ihan oikeudenmukaiselta? Useat käyvät myös töissä tuolla kuntakeskuksessa ja silloinkin tietullit tulevat todella kalliiksi ja vielä kalliin bensan päälle.

  Ajoin täällä kerran tietä, jossa oli automaattinen tietulli. Eli ei mitään maksuautomaattia tai koppia, vaan asia toimii kameroiden avustuksella. Minulla on suomalaiset kilvet autossa, joten kolme kuukautta myöhemmin minulle saapui reilu kahden euron lasku, joka oli mennyt ensin Suomeen ja kääntynyt sitten tänne. Postikulut tulivat maksamaan varmaan enenmmän kuin tuo laskun loppusumma. Ei kovin järkevää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään taitaa lähes kaikkien uusien teiden ja tunnelien kohdalle tulla tietulli kattamaan kustannuksia. Onhan se aika epäreilun tuntuista, jos tullia pitää maksaa esim. lähimpään ruokakauppaan päästäkseen, eikä vaihtoehtoja ole.

   Poista
 5. Palasin juuri pohjoisesta ja tuntui kanssa että täällä oli nyt kevät aluillaan. Tosin iltapäivästä alkoi lumisade.... Ja riippuliito tosiaan vaikuttaa kylmältä touhulta näin lopputalvesta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään sunnuntaina täällä satoi vettä. Se toivottavasti edistää kevään tuloa, vaikka aika kolealta ilma tuntuikin.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...