sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Olet ollut Norjassa liian kauan, kun...

...olet aina varautunut nappaamaan kiinni sulkeutuvasta ovesta, kun kuljet jonkun perässä.
Oven auki pitäminen perässä tulevalle tuntemattomalle ei ole norjalaisten vahvuusaluetta. Ei myöskään välikapulan laittaminen kassahihnalle omien ostosten perään. Päin vastoin jälkimmäinen näyttää joistakin ihmisistä tuntuvan todella erikoiselta, jos ihmetteleviin silmäyksiin on uskominen.

...käytät "mmmm"-äännähdystä keskustelun täytteenä.
Tai sitten vain venytät sanoja vähän enemmän kuin ulkopuolisesta tuntuu tarpeelliselta. Mahdollisesti tällaisesta puhetavasta johtuen suomi kuulostaa staccatolta norjalaiseen korvaan.

...muistat Norjan sijoituksen Euroviisuissa vähintään kolmelta viime vuodelta.
Norja kuuluu niihin maihin, joissa Euroviisut eli Melodi Grand Prix on merkittävä juttu. Norja on saanut jättipotin kolmesti, mutta täältä on myös lähetetty kilpaan yhtä outoja edustajia kuin Suomesta.

...et voi ymmärtää, miten ulkomaalaiset eivät ole kuulleet Bjørn Dæhliesta.
No siis, kyllähän nyt kaikkien pitää norjalaiset kansallissankarit tuntea! Miten niin et seuraa talviurheilua? Kuka ihmeen Kimi Räikkönen?

...uskot tosissasi, että huonoa säätä ei ole olemassakaan, vain vääränlaisia vaatteita.
Norjalainen totuus, jota toistellaan usein. Ulkoiluvaatteiden suhteen Norjassa on kyllä kieltämättä hyvät valikoimat laadukasta tavaraa. Ja kallista. Ehkä tämä selittää myös norjalaisten innon lenkkeillä ja pyöräillä säässä kuin säässä.

...sinulla on kaksi autoa, mökki ja vene, tai jopa useampia.
Statussymbolien pitää olla kunnossa. Ihmisillä on rahaa ja sitä myös käytetään. Toisaalta norjalaisilla on kuulemma myös aika reippaasti velkaa.

...viikon viettäminen pienessä mökissä vuorilla ilman juoksevaa vettä ja sähköä tuntuu houkuttelevalta.
...mielestäsi pääsiäiseen liittyy erottamattomasti hiihtäminen ystävien ja perheen kanssa perheesi vuoristomökillä.
Mökki eli hytte on paikka, jonne mennään viettämään vapaa-aikaa. Mökki voi olla vuorilla tai meren rannalla ja ilmeisesti aika usein alueella, jolla on paljon muitakin mökkejä. Ollaan siis erämaassa mutta lähellä muita.

...ylimääräinen vapaa kirkollisen pyhän takia tarkoittaa "nyt kännätään".
Esimerkiksi pääsiäisena on vapaata jo kiirastorstaista lähtien ja monet  pitävät koko viikon lomaa. Ei niin, että pääsiäisenä tai muuna kirkollisena pyhänä muisteltaisiin sen uskonnollista merkitystä, vaan silloin kuuluu rentoutua. Kukin tavallaan.

...yhdistät mielessäsi perjantai-iltapäivän ja käynnin valtion omistamassa viinakaupassa.
...et ajattele mitään erityistä ostaessasi 50 € maksavan pullon "halpaa" viinaa Vinmonopoletista (vast. Alko).
...juotavan ostaminen 100 €:lla yhden baari-illan aikana ei tunnu enää kohtuuttomalta.
Alkoholi on kallista, mutta se ei näytä haittaavan. Onhan näillä rahaa. Ja juomatavat eivät lopulta taida paljonkaan poiketa suomalaisista, paitsi että kadulla ei näy humalaisia vaan ryyppääminen tapahtuu häveliäästi (?) vähemmän julkisissa paikoissa.

...huomaat olevasi kiinnostuneempi viinin alkoholiprosentista kuin sen nimestä.
...sanot "kyllä tämäkin alas menee", kun saat huonoa viiniä.
Vahvistusta edelliseen...

...myöhästyt mieluummin lennoltasi kuin jätät ostamatta täyden lastin alkoholia tax-freesta.
Kun se alkoholi kuitenkin on aika kallista, niin halvemmalla saadessa kannattaa aina ostaa niin paljon kuin voi. Jos katselee ulkomaan lennoilta tulevia ihmisiä Gardermoenilla, niin kaikilla - siis aivan kaikilla - on tax-free-kaupan muovikassi kilisevine tuliaisineen.

...matkustaessa pelkäät tullia enemmän kuin terroristeja.
Onkohan sinne matkalaukkuun pakattu vielä lisää tuliaisia? Vähän niin kuin kiintiön päälle? Kun kerran ulkomailla on niin paljon halvempaa. Ja sitä paitsi, miksi terroristit tekisivät mitään rauhaa rakastaville norjalaisille?

...on normaalia syödä lounas 11.00 ja päivällinen 15.00.
Lounas on suomalaisittain katsoen välipala, joten ei ihmekään, että nälkä yllättää uudelleen niin nopeasti.

...et ihmettele tapaa tehdä aina "matpakke", voileipäpaketti lounaaksi.
Vielä selvennyksenä edelliseen, että lounas on todellakin vain leipää.

...sinulla on tapana kietoa paistettu makkara kylmään lettuun.
...olet tosissasi sitä mieltä, että kalapullat maistuvat joltakin.
Makuja on monia, ja norjalaisille tuntuvat maistuvan yhdistelmät, joita kukaan muu ei ole tullut ajatelleeksi. Grillimakkara ja makea vohveli, maksapasteija ja banaani. Ja sitten nuo hienoksi jauhetut kalajalosteet... Eivät ne oikeasti maistu miltään.

...uskot, että olematon tuotevalikoima kaupassa vain helpottaa ostosten tekoa.
Tuleepa mieleen, kun vein norjalaisen ruokaostoksille Stockmann Herkkuun. Kuin lapsi karkkikaupassa. Itse olen luokitellut lähialueen ruokakaupat A-, B- ja Ö-ryhmiin. Lähin kauppa on valitettavasti Ö, eikä sinne kannata mennä ostoksille, jos haluaa jotakin maitoa, leipää, jauhelihaa tai vessapaperia erikoisempaa eikä niiden merkillä ole väliä.

...tiedät että elämän tarkoituksella on jotain tekemistä sanan "koselig" kanssa (cosy, mukava)
Mukavuus ja kaikkien viihtyminen on olennaisempaa kuin se, saadaanko jotain aikaiseksi. Tämän ajatuksen itse asiassa luin lehdestä tänään.

...kuulet uutisen toisella puolen maailmaa olleesta terrori-iskusta, ja ensimmäinen reaktiosi on "herregud, onko norjalaisia loukkaantunut?"
Norja on kuin kylä, jonka asukkaat ovat kiinnostuneitä lähinnä toistensa tekemisistä. Se, mitä muille ja muualla tapahtuu, ei ole niin olennaista.

...alat uskoa, että maailma romahtaisi ilman Norjan ponnisteluja.
Norja sotii Naton riveissä kaikkia pahiksia vastaan, jakaa Nobelin rauhanpalkinnon, on urheiludopingin esitaistelija ja ylläpitää maailman öljytasapainoa. Ihan vain muutaman asian mainitakseni.

Olet ollut Norjassa liian kauan, kun -määritelmiä löytyy netistä monestakin paikasta, ja olen tähän ottanut mukaan vain valitut palat. Pois jäi esimerkiksi sellaisia asioita, jotka pätevät muihinkin Pohjoismaihin. Kootut selitykset on laadittu pilke silmäkulmassa.

33 kommenttia:

  1. :D Hauska! Ja jo nyt tuntuu niin monta kohtaa tutulta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet vielä siinä vaiheessa, jossa erilaisiin omituisiin norjalaisuuksiin todella kiinnittää huomiota ;) Myöhemmin niihin alkaa turtua...

      Poista
  2. Nyt vähän protestoin tätä...kyllähän ainakin nuo alkoholipitoiset kohdat sopii ihan nappiin Suomeenkin, alkoholin hinta on tosin täällä ihan oma juttunsa... Ehkä erityisen hassun norjalaista on tuo matpakke / lounas sekä osittain siihen liittyen lumpe ja pølse:D. Niin ja mökki vuorilla ja pääsisäisen hiihtoretket. Minutkin on oikein kutsuttu ystävien luo "lounaalle" ja pöytään on nostettu leipää, juustoa (keltaista ja ruskeaa) ja hilloa... Itselleni taas sopii ihan hyvin nuo kauppojen pienemmät valikoimat - miksi ihmeessä pitää olla viittäkymmentä erilaista rasvatonta ja sokeritonta jogurttia, niin kuin Suomessa nykyään on lähikaupoissakin? Stockmannin liha- ja kalatiskejä tosin kaipaan... tuoretta lihaa ja kalaa kun on aika mahdotonta löytää. Leipävalikoimat ovat kuitenkin paremmmat kuin Suomessa (ruisleipä lukuuunottamatta), ainakin täällä päin. Tai no, jos kaipaa Fazerin ja Vaasan säilöntäaineilla kyllästettyjä paahtoleipiä, niin sitten ei... Ja ehkä Kimi Räikköstä ei tunnetakaan, mutta paikallisessa uutisvuodossa just näytettiin Juha Miedon haastattelu ja muistettiin kyllä nimi ja jopa tuo sadasosan häviö sille yhdelle ruotsalaiselle, jonka nimeä en muista:D.
    Olenko siis ollut jo liian kauan Norjassa kun olen ollut täällä reilut puoli vuotta? Vai olenko löytänyt henkisen kotini? Veikkaan jälkimmäistä, olinhan juuri viikonloppuna paikallisilla Rakfiskfestivaaleilla (paikallinen mädätetty kalaherkku) myymässä "naapuriapuna" hirvenlihahampurilaisia kolmen iloisen norjalaisen seurassa ja kivaa oli:D. Päivällä tunnelma oli kuin Holmenkollenilla, mutta iltaa kohden se alkoi muistuttaa erehdyttävästi suomalaista vappua tai uutta vuotta... Siellä "kollegani" kuittailivat minulle puukoista ja koskenkorvasta, mistä pääsin sitten illan edetessä kuittailemaan takaisin, ja yhdessä naureskeltiin hassuille oslolaisille, jotka tulevat maastoautoillaan Valdresiin ja pukeutuvat polvihousuihin ja pitkiin villasukkiin, koska luulevat, että kaikki Valdresissa pukeutuvat niin :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkoholipitoiset kohdat otin mukaan mm. siitä syystä, että niitä oli listoilla niin paljon enemmän kuin muihin aihepiireihin liittyviä juttuja. Jotenkin pistivät silmään siitä syystä. Ja koska norjalaisten käsityksen mukaan suomalaiset ryyppäävät, eivät niinkään he itse ;D

      Käytin muuten lähtökohtana englanninkielisiä listoja, joten suuri osa taitaa olla amerikkalaisten havaintoja amerikkalaisesta näkökulmasta.

      Poista
    2. Niin vähän ajattelinkin, että tuo perspektiivi on monilta osin enemmänkin eurooppalainen ja amerikkalainen kuin suomalainen... Mutta itsekin sain siis kuulla kuittailua koskenkorvasta ja puukoista tuolla rakfiskfestivaaleilla, ja tilanne oli kieltämättä herkullinen, kun illalla 70% väestä oli tukevassa humalassa: "niin mites se menikään se suomalaiset ja koskenkorva juttu???":D. Mutta itseäni kyllä naurattaa eikä suinkaan loukkaa nämä stereotypiat, koska onhan niissä kuitenkin usein vinha perä - ja kyllä norjalaisetkin osaavat olla varsinaisia karikatyyrejä itsestään:D

      Poista
  3. Heh :) Tuohon leipälounaaseen en kyllä koskaan tottunut ja nyt Suomessa jaksan yhä ihastella ravintoloiden runsasta lounastarjontaa. Norjassa tuntui vaihtoehtoina olevan lähes paikassa kuin paikassa joku salaatti, pari leipää ja hampurilainen, ylihintaan tietenkin. Ja niistä ruokakupoista en viitsi edes aloittaa päivittelyä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on muuten totta, että täällä ei ole kahviloissa ja ravintoloissa tarjolla minkäänlaisia edullisia lounastarjouksia.

      Poista
  4. ;D Minua ei saa mökille, enkä viinaan juurikaan koske ;).

    Hannelle vilkutuksia. Täältä meiltä "kaikki" käy siellä teillä naapurissa rakfiskfestivaaleilla :). Paitsi minä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilkutukset takaisin Tuula! Olen lukenut blogiasi jo jonkin aikaa, mutta en kommentoinut... Minä vietän maalaiselämää täällä Valdressissa... jos olette seuranneet telkkarista Farmen-sarjaa, niin se on näiltä kulmilta ja asun juuri tuon samaisen Begna-elvan rannalla itsekin:). Ehkä saan tässä bloginkin aikaiseksi vielä... ps. et ole menettänyt mitään, jos olet jättänyt rakfiskfestivaalin väliin - siellä oli hauskaa seistä tiskin takana, mutta ei kyllä muuten...yksi iso väentungos koko juttu...

      Poista
    2. Tuula, et siis ole vielä ollut liian kauaa Norjassa ;)

      Rakfiskiä oli tarjolla miehen työpaikan pikkujouluissa jonakin vuonna. Huomasin, että ihmiset (norjalaiset) tunnistettuaan ilmeisesti harvinaisen ruuan innoissaan ottivat sitä lautaselle, maistoivat ja sanoivat yäk. Aika harva taisi syödä ottamaansa annosta.

      Poista
  5. hih:) ja hyvä toi koossailuun liittyvä juttu jonka olit bongannut lehdestä:D mökkejä ja pelit ja vehkeet pitää olla:D meillä syödään jo kolmelta! Pelottavaa on kun tuo lista omalta kohdalta pidentyy vuosi vuodelta;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pian huomaat, ettette te enää ollenkaan ajattele Suomeen paluuta, vaan olette muuttuneet norjalaisiksi ;)

      Poista
  6. No jopas! Tuntuvat olevan yhtä paljon alkoholin perään kuin mitä me täällä suomessa vai olenko väärässä? Listan joistain kohdista olin täysin samaa mieltä mutta kyllä suurin osa meni yli kuin Vaasan kone ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksassa opiskelijavaihdossa ollut kaverini kertoi, että suomalaisilla ja norjalaisilla opiskelijoilla oli tapana bilettää samassa porukassa. Ehkä se kertoo jotain ;)

      Poista
  7. "Mukavuus ja kaikkien viihtyminen on olennaisempaa kuin se, saadaanko jotain aikaiseksi." Mahtavasti sanottu. Siinä yhdistyy minusta norjalaisuuden ydin ja samalla suurin ero suomalaisiin verrattuna. Niin hyvässä kuin pahassakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy sanoa, että tällaista nipottavaa suomalaista, joka haluaisi asioiden etenevän normaalivauhtia norjalainen työtapa ajoittain ärsyttää.

      Poista
    2. Norjassa Valdresilaiset ovat kuulemma kovien ja ahkerien työntekijöiden maineessa ja täytyy sanoa, että vaikka itsekin olen kohtuullisen ahkeraa sorttia, niin saan tosissaan painaa hommia, että pysyn tahdissa... Ja aika usein olen ollut tilanteessa, jossa jo huutaisin vahvempia miehiä vähän apuun, mutta nämä norjaiset rouvat vaan tekee raskaita hommia hampaat irvessä... Eli kaipa tässäkin on alueellisia eroja.

      Poista
    3. Hei heli, mistä lehdestä olet tuon mukavuusjutun lukenut? Voisin kopioida ja pistaa tyohuoneen seinalle...

      Poista
    4. Lehti taisi olla VG, muistaakseni viime sunnuntaina ostettu. Ja artikkeli käsitteli yhteiskunnan feminiinistymistä tms.

      Poista
  8. Tämä oli mielenkiintoinen :-)

    VastaaPoista
  9. Loistavaa, nämä osuivat kuin nappi silmään kaikille norskeille..

    VastaaPoista
  10. Nää on niin hauskoja! :-D Vertailen tietysti lähinnä omaan mieheen ja sen perheeseen, mutta hyvin passaavat kyllä.
    Miehellekin oli ihan suuri yllätys, että asioita ei saakaan tahtonsa mukaan ihan vaan sillä, että on norjalainen.
    Käytiin myös täällä Alkon-korvikkeessa ja tyytyväinen mies osti 12 pulloa erinäisiä oluita ja hintaa oli vaan 200kruunua! Päivitteli, että samaan hintaan olis Norjassa saanu 2 pulloa.
    Anoppilasta löytyy myös nää status-symbolit: Citymaasturit pihalta ja tietysti kämppä Ruotsin puolelta läheltä rajaa!
    Miehen vanhempian lähikauppa menee kanssa tähän luokkaan Ö, olin suorastaan järkyttynyt valikoiman vähyydestä! Pinta-ala on kuitenkin samaa luokkaa kun Suomessa/Ruotsissa pikkukaupoilla, mutta aavemaisen tyhjät hyllyt ja suppea valikoima. Vaippojakaan ei ollut kun yhtä merkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupoissa on muuten isoja eroja. Meidän edellisen asunnon lähikauppaa naapuri luonnehti keskivertoa paremmaksi, mutta siellä oli minun mielestäni tosi usein tyhjiä hyllyjä. Nykyinen lähikauppa taas näyttää siirtyvän myymään yhä enemmän kaupan omia halpismerkkejä, joiden laatu on usein huonompi. Toisaalta ns. paremmassakin kaupassa pitää esim hedelmät tarkistaa, koska pilaantuneita ei ilmeisesti kerätä pois päivittäin.

      Poista
  11. Olipas mukavaa luettavaa :)

    VastaaPoista
  12. Todella hauska ja todettava on, että taidanpa olla ainakin 60% norjalainen näiden 14 vuoden jälkeen :) Mökki on ehdoton, niin koselig että....
    Täydelliseen norjalaisuuteen on omalla kohdallani kuitenkin vielä matkaa, sillä esim. ruokakauppojen valikoimat saavat ärsyyntymään lähes päivittäin (anoppini on muuten minulle sanonut, että "näillä tuotteilla olemme pärjänneet ja tulemme pärjäämään vastakin".)
    Itseäni harmittaa suuresti esim. laktoosittominen tuotteiden puuttuminen ja täkäläinen tietämättömyys : " Ansgarilla on aina ollut ilmavaivoja ja ongelmainen vatsa, vaan eihän se nyt maidosta voi johtua. Maito on terveellistä, ei sille voi allerginen olla!. Voi jestas !
    Sen verran norjalainen olen, että matkalaukkuni on aina ylipainoinen matkoilta tullessani. Viinaa en sentään vielä kanna, mutta tuliaisia ja ruokaa (halvalla kun saa).

    Tämä sun juttusi oli aivan mainio ja sai kyllä nauramaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdessä lähistön kaupassa olen ihan hiljattain huomannut, että sieltä yhdestä nurkasta löytyy gluteenittomia tuotteita. Ne tosin ovat kaikki jotain leipä-, keitto- yms. jauheita, joihin lisätään vettä tms. Laktoosittomia tuottaita tosiaan näkyy aika harvassa. Onneksi ei itsellä ole tarvetta mihinkään erikoisruokavalioon.

      Poista
  13. Olenkohan minä sitten ollut Norjassa jo liiankin kauaa kauemmin, kun tuli lähes paha olo tuosta listasta. Minulla oli vähän samanlainen meininki kun muutin Norjaan lopullisesti 1985. Ja valitin kaikista asioista, jotka olivat erilailla kuin koti-Suomessa tai Ruotsissa. Norja tuntui takapajulalta ja kehitysmaalta. Nyt olen kuitenkin huomannut monilla matkoillani, että jopa Espanjassa, joka tällä hetkellä on kurjassa jamassa, löytyy monia asioita, jotka ovat paremmin kuin Suomessa, ja Norjassakin - todella - jotkut asiat toimivat paremmin kuin Suomessa tai Ruotsissa. Ymmärsin, että kirjoitit listasi pilke silmäkulmassa, mutta kuitenkin, minusta se meni jo hieman yli! Aivan samanlaisen listan voisi varmaan joku muunmaalainen ja oloihin ottumaton kirjoittaa Suomesta. Eikö ole niin, että jos ei kelpaa niin maasta pois! Eikö tämä ole sitä rikkautta, että olot ovat erilaiset kuin Suomessa tai muualla. Itse marmatan siitä, että Norja on aivan liian kiltti ja suvaitsevainen maa ulkolaisille, erityisesti kaikille kerjäläisille, rikollisille yms. jotka käyttävät häikäilemättömästi hyväkseen Norjan sosiaalioloja yms. ja vaativat niitä vieläkin paremmiksi tai omaa uskontoaan yms vastaavaksi. Miksi tulla tänne jos ei kelpaa? Olikos se oma entinen maa sitten kuitenkin parempi vaihtoehto? Tämäkin pilke silmäkulmassa....
    Terveisin, Rosmariini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo lauseet on tosiaan koottu netistä löytyneistä, englanninkielisistä "you have been in Norway too long, when..." -listoista, joten niiden näkökulma on eurooppalainen tai amerikkalainen - ja ehdottomasti humoristinen. Suomalaisesta tai pohjoismaisesta näkökulmasta tulisi varmasti erilaisia juttuja. Osa löytämistäni lausahduksista oli niin käsittämättömiä (varmaan se suomalainen näkökulma vaikuttaa), etten mm. siitä syystä ottanut kaikkea löytynyttä mukaan.

      Ja muistelen kyllä nähneeni vastaavia listoja myös Suomesta ;)

      Poista
  14. En ole koskaan Norjassa asunut, joten ehkä siksi en tajua, miten tuosta listasta voisi tulla jollekin paha mieli. Varsinkin kun alla on tunniste "stereotypiat".

    Tuo viimeinen kohta pätee minusta myös Ranskaan ja Ruotsiin - kai Suomeenkin, jos ulkopuolisen korvin keskusteluja ja mediaa kuuntelisi. Justiinsa päivänä muutamana pääsin metrossa kuulemaan, kuinka ruotsalaisisä luennoi perheelleen Ruotsin suurvaltamenneisyydestä. Kimmokkeena toimi Invalides-metroasema, jossa sijaitsee Napoleonin hauta. Siinä sitten kantavalla äänellä isä selvitti, miten Ruotsi hallitsi aikoinaan puolta Eurooppaa, Pohjoismaat olivat suupala vain. Vähän teki mieli osallistua esitelmään, mutta annoin olla. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisia listoja lienevät ulkomaalaiset laatineet melkein jokaisesta maasta, ja aina vähän kieli poskessa...
      Eikös se ollut juuri Napoleon, joka tavallaan löi viimeisen naulan Ruotsin suurvalta-aseman arkkuun? ;)

      Poista
  15. Hauska lista ja kyllä, pilke silmäkulmassa... :) Viikonlopputerveisiä täältä Englannista, kohta päästään kotiin lumikinosten keskelle!

    VastaaPoista
  16. Hauska juttu, joka saa hymyn huulille vielä 20:n Norjan vuoden jälkeenkin:)

    VastaaPoista
  17. Ei tullut mieleen mitään lisättävää, hyvin olet sisäistänyt ja huomioinut "maassa maan tavalla".

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...