Rivitaloyhtiössä oli talkoot, dugnad. Kutsu tuli hyvissä ajoin ja pikku kannustimena oli toteamus, että niiltä talouksilta, jotka eivät osallistu, veloitetaan 700 kruunua yhteiseksi hyväksi.
Kokoontuminen oli lauantaiaamuna kymmeneltä ja osallistujia oli kerääntynyt paikalle ihan kohtalaisesti. Ensin kirjattiin osallistujat ja sitten jaettiin tehtävät. Tarjolla oli yhteisalueiden siistimistä - haravointia, roskien keruuta, pensaiden leikkausta, parin kaatuneen puun raivaamista.
Rivitaloalue on jaettu kolmeen lohkoon, ja naapuri opasti, että mennään tekemään jotain omalla lohkolla. Muut lohkot saavat hoitaa omansa alansa. Niinhän se parhaiten sujuu. Siinä se päivä sitten menikin mukavasti ulkona auringossa. Ensin pienimuotoisessa risusavotassa ja sitten tien pieliä haravoiden. Lopulta katsoimme sopivaksi siirtyä oman pihan siistimiseen, kun niin näyttivät muutkin tekevän.
Päivän aikana tekemieni huomioiden perusteella asukkaat voi talkooaktiivisuuden perusteella jakaa viiteen ryhmään.
1. Työnjohtajat. Muutama henkilö, jotka tietävät, mitä pitää tehdä ja kulkevat tarkistamassa paikkoja ja juttelemassa ihmisten kanssa. Eivät osallistu varsinaiseen työntekoon.
2. Aktiivit. Lähes katu-uskottavilla työkaluilla varustautuneet miehet, jotka aloittelevat puunkaatoa jo siinä vaiheessa, kun muut vielä seisovat käskynjaossa. Näiltä sujuu myös vaikkapa roskakatoksen perustan valaminen. Kourallinen tai pari ihmisiä, mutta kuitenkin riittävästi toteuttamaan erinäisiä projekteja.
3. Tavikset. Valtaosa osallistujista kuuluu tähän ryhmään. Ollaan mukana viettämässä aikaa naapureiden kanssa ja siistitään erityisesti oman talon lähiympäristöä. Ei erikoistyökaluja, mutta harava löytyy kaikilta.
4. Fuskaajat. Lähettävät murkkuikäisen edustamaan taloutta ja laittamaan rastin osallistujalistaan. Tämän jälkeen murkkuikäinen haahuilee näön vuoksi jonkin aikaa ympäriinsä kuulokkeet korvilla ja muovipussi kädessä ja poimii roskan sieltä, toisen täältä. Sopivan ajan kuluttua perheen aikuiset uskaltautuvat ulos, mutta vain omalle pihalle. Tähän ryhmään ei ilmeisesti kuulu kovin montaa, koska riskinä on paljastuminen ja yleisen paheksunnan aiheuttaminen, jos samaa toimintaa harjoitetaan useammissa talkoissa.
5. Passiiviset. Piilottelevat visusti kotona tai ovat päivän poissa. Tarjolla oleva keppi ei ole riittävä kannuste tai sitten näillä on ihan oikeasti jokin force majeure. Lukumäärää on vaikea arvioida, mutta todennäköisesti kohtalainen joukko.
Sosiaalisuus on katoava luonnonvara, lokeroidutaan liikaa vaikka on mahdollista olla vapaa.
VastaaPoistaOi oi, meillä oli tänään taloyhtiössä myöskin dugnad ja täytyy tunnustaa että kuuluin tuohon viimeiseen kategoriaan. Vaikka toisaalta syykin oli hyvä = työt. Mieluummin olisin ollut ulkona auttamassa kuin istumassa ilta ysiin toimistolla. Mutta joskus näin. Itse yhdistän sanan "talkoot" vapaaehtoiseen yhdessä tekemiseen mutta teillä olikin sakkomaksu käytössä... :)
VastaaPoistaAuttoiko sakolla uhkaus mitään?
VastaaPoistaMarja-Leena, ilmeisesti sillä on jonkinlainen vaikutus niin, että monet, joita laiskottaa, osallistuvat "nimenhuutoon" ja sitten näön vuoksi hiukan puuhastelevat jotain ulkosalla. Mutta eihän se kaikkiin tietenkään tepsi - 700 NOK ei ole niin paljon, etteikö sitä voisi maksaa, jos ei todellakaan halua osallistua.
VastaaPoista