tiistai 17. elokuuta 2010

Elävää Osloa - Majorstuasta linnanpuiston nurkalle

Kävelymatka kohti Oslon keskustaa alkaa Majorstuasta - tai Majorstuenista. Kaupunginosan nimellä on nimittäin kaksi kilpailevaa muotoa, joista ilmeisesti Majorstuen on virallisempi. Tosin molempia muotoja käytetään yleisesti ja molempia näkee myös kirjoitettuna opasteisiin ja erilaisiin painotuotteisiin. Jos katsot Oslon karttaa Googlesta, sinne on varmuuden vuoksi kirjattu nimi molemmissa muodoissa. Makuasia ilmeisesti.

Muuten Majorstuasta löytyy ravintoloita ja muita vastaavia ajanviettopaikkoja. Pysäköinti on halvempaa kuin lähempänä keskustaa ja jos jättää auton tänne, eteenpäin pääsee vaikkapa T-banella eli paikallisella metrolla, jos ei jaksa kävellä.

Pelastusarmeija viritteli soittimiaan vilkkaassa kadunkulmassa. Pelastusarmeijan kirpputoreja, Fretex, tuntuu olevan täällä paljon tiuhemmassa kuin Suomessa. Tai sitten ne ovat onnistuneet sijoittumaan näkyvämpiin paikkoihin. Pienenä kuriositeettina voi mainita, että Islanti yhdessä Färsaarten kanssa kuuluu Pelastusarmeijan aluejaossa Norjan valtapiiriin.

Jos Bogstadveieniä jatkaa poispäin keskustasta eli länteen, päätyy Holmenkollenille, joka kuvassa häämöttää taustalla.

Tätä katua pitkin menee suorin mahdollinen reitti keskustasta kotiin. Kerran onnistuin kotiin päin ajaessa unohtamaan yhden käännöksen Majorstuan kohdalla - tai oikeastaan olin saanut ohjeen, että aja suoraan - ja löysin sitten itseni jostakin Holmenkollenin rinteestä, siis aivan väärältä suunnalta. Siinä vaiheessa otin avuksi navigaattorin, mikä varmaan olisi kaikista saamistani ajo-ohjeista huolimatta ollut viisainta tehdä heti kättelyssä. Se oli niitä aikoja, kun en tätä reittiä vielä tuntenut niin hyvin. Nyt tunnen.

Yksi kadunvarren ajanviettopaikoista pienine terasseineen. Kadun varrella on muutama isompikin terassi näin kesäaikaan. Liikennettä on kyllä niin paljon, ettei luulisi tämän terassin olevan kovin viihtyisä.

Jos lähdet ostoksille, unohda vaihteeksi Karl Johan ja suuntaa Bogstadveienille ja Hedgehaugsveienille. Pitkän kadun varrelle mahtuu paljon kauppoja, erityisesti vaatekauppoja mutta muitakin.

Elokuun puolivälissä alennusmyynneissä on menossa loppurutistus ja useimmissa paikoissa alennus näytti olevan 70%.

Norjan kalliista hinnoista ovat varmasti kuulleet kaikki. Kansainvälisten ketjujen hintalappuihin on usein merkitty monen maan hinnat, jolloin pääsee tekemään vertailuja. Tässä kaupassa hinnat oli vedetty aika korkealle ainakin eurohintaan verrattuna. Viime aikoina eurolla on saanut noin kahdeksan kruunua, mutta täällä muuntokerroin oli jotain ihan muuta. Useimmissa muissa ketjuissa muuntokerroin on vähän lähempänä virallista valuuttakurssia.

Koirakin oli päässyt ostoksille. En muista ikinä Suomessa nähneeni koiraa vaate- tai muussakaan kaupassa opaskoiria lukuunottamatta. Tämä yksilö ei ollut palvelustehtävissä, vaikka aluksi sitä epäilinkin, kun koira kuljeskeli vapaana ja vartija seuraili sen menoa. Sitten omistaja pyydysti muita asiakkaita nuuskineen lemmikkinsä.

Raitiovaunu eli trikken on yksi tapa päästä nopeammin perille. Jostakin syystä en ole itse vielä kertaakaan ollut trikkenin kyydissä, vaan luottanut muihin välineisiin.

Katu on suurimman osan matkaa aika kapea, siinä kulkee raide molempiin suuntiin ja myös autoja on paljon. Katua ajaessa saa olla tarkkana, että pysyy omalla kaistalla eikä myöskään törmäile kadun varteen pysäköityihin autoihin. Asfalttia ei ole uusittu ilmeisesti vuosikausiin ja kadun yleisilme on paikoitellen muutenkin hieman nuhjuisen oloinen. Mitä lähemmäs keskustaa mennään, sitä enemmän tulee mieleen pikkukaupungin pääkatu.

Pikkukaupunkitunnelmaa lisää sekin, että sivukadulle katsoessa voi törmätä vaikkapa tällaiseen näkymään. Tässä ei sentään asu kukaan (kai?), vaan kyseessä on kauppa.

Juhlan kunniaksi oli otettu esiin näin hieno menopeli. Tarkemmin katsoen takapenkillä istui kaksi morsianta valkoisissaan. Kaksoishäät vai naispari? Norjassahan myös samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä ihan virallisesti naimisiin - ei siis puhuta parisuhteen rekisteröinnistä kuten Suomessa.

Kun lähestytään Hedgehaugsveienin keskustanpuolesta päätä, kaupat muuttuvat hienommiksi ja kalliimmiksi. Ne kaikkein hienoimmat ja kalleimmat kaupat tosin ovat paraatipaikalla Karl Johanin varrella.

Kadun päässä näkyy Litteraturhuset, jonka suojissa on kirjakauppa ja Cafe Oslo - ja varmasti jotain muutakin. Cafe Oslo tuntuu olevan paikallisen intelligentsijan kokoontumispaikka, jossa ilta-aikaan voi löytää mielenkiintoista keskusteluseuraa. Puhutaan siis jostakin muusta kuin jalkapallosta.
Sitten päästäänkin linnanpuiston nurkalle, jossa voi syöttää pullasorsia tai muuten vaan paistatella päivää. Jos on kiire eteenpäin, tämä on suorin reitti Karl Johanille.

Lisää kuvia samoista maisemista.

6 kommenttia:

  1. Tama oli hauskaa. Onkin aikaa, kun olen noilla kulmilla taas kuljeskellut. taytyy terastaytya ja alkaa kaymaan useammin siella Oslossa :).

    VastaaPoista
  2. Lähdin juuri Sloveniasta ja siellä eräässä ravintolassa kokin ystävien koiranpentu pääsi vierailulle keittiöön. Ja paikallisbaarissamme koirat tulevat sateen sattuessa suojaan sisätiloihin. Ja Italian puolella kokki sauhutteli rauhassa tupakkia kokkauksen lomassa... :)

    VastaaPoista
  3. Tuula, itsenikin pitäisi hakeutua noille kulmille vähän useammin. Tunnelma on ihan erilainen kuin Karl Johanilla tai jossain ostoskeskuksessa.

    Satu, hygieniakäsitykset ja näkemykset eläinten paikasta vaihtelevat aika lailla maittain...

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia jälleen kerran loistavasta kotiseutumatkasta Osloon :) Se majorstuen on ilmeisesti hienompi ja kultivoituneempi ilmaus. Ns. Eliitti kun pyrkii eroon rahvaanomaisesta kielestä. Minusta Majorstua on hyvä.Bærumissa asuessa ärsytti hieman se niitten hienostelu. Ja varsinkin murteiden ylenkatsominen, vaikka nyt syyllistyn itse ihan samaan, kun bokmål tuntuu ainoolta oikeelta ja tämän alueen murre jotenkin nololta.
    Onkohan sitten edesmenneen Cafe Arten jengi siirtynyt Cafe Osloon.
    En kerennyt Cafe Artessa käymään, mutta paljon olen huimia tarinoita kuullut.

    VastaaPoista
  5. Avletto, Majorstuaksi minäkin sitä taidan kutsua miestäni matkien. Mutta ylenkatsotaanko Norjassa murteita? Olen kuvitellut ihan päinvastaista, kun niitä tuntuu kuulevan ihmisten puhuvan joka paikassa.

    VastaaPoista
  6. Ei varmaan Norjassa yleensä, mutta Bærumissa kyllä. On siinä kuitenkin se ero murteitten välillä, että trøndersk on se lellikki ja länsimurteet kans jotenkin hienompia kuin Nordlandin mongerrukset.
    Tosin olen asunut vain siellä Bærumissa ja täällä Støn pienessä kylässä , joten en voi mun olettamuksiani perustaa kokemukseen vaan olettamukseen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...