torstai 2. lokakuuta 2014

Tervetuloa työpaikkalounaalle

Työpaikallani on henkilökunnalle tarkoitettu ruokala, josta saa lounasta hyvin edulliseen hintaan. Suomalaisesta tämä ei varmaankaan kuulosta mitenkään erikoiselta asialta, mutta Norjassa työpaikan lounasruokala on ehdottomasti mainitsemisen arvoinen asia. Sellainen ei nimittäin ole mitenkään itsestäänselvyys.

Norjalaisten lounastottumuksiin jo perehtyneenä en odottanut mitään kovin kummoista. Silti ruokala onnistui yllättämään. Tai ehkä yllättää on väärä sana, sillä paremminkin ruokalan tarjonta on niin stereotyyppisen ja pelkistetyn perinorjalainen, että se on jo jotenkin hämmentävää.

Samankokoisella työpaikalla Suomessa ruokalan lounastarjonta käsittäisi ehkä pari, kolme erilaista lämmintä ruokaa, joista yksi olisi kasvisvaihtoehto. Lisäksi olisi tietenkin salaattipöytä. Norjalainen versio antaa periaatteessa kaksi vaihtoehtoa: salaattilounas ja leipälounas. Jos oikein nälkä yllättää, voi tietenkin ottaa molemmat.

Leipälounas on norjalainen perinne, josta ei ilmeisesti hevillä luovuta. Tarjolla on sekä tuoretta leipää että näkkileipää sekä erilaisia leivänpäällisiä, jotka näyttävät parin kuukauden kokemuksen perusteella pysyttelevän varsin perinteisellä sekä muuttumattomalla linjalla. Juustoa (keltaista ja ruskeaa), maksapasteijaa, useita erilaisia kalajalosteita, kananmunia, paria sorttia lihaleikkeleitä, kurkkua, tomaattia, paprikaa. Kerran tai pari viikossa on myös tonnikala- tai kanamajoneesisalaattia leivän päälle laitettavaksi.

Kerran viikossa tarjolla on lämmintä ruokaa, jonka laatu taitaa vaihdella sen mukaan, miten aktiivisella päällä ruokalan henkilökunta sattuu olemaan. Mistään kulinaristisesta nautinnosta ei oikein voi puhua, kun lämmin ruoka on esimerkiksi Meksikon pata -tyyppistä, "sekoita pussin sisältö veteen, lisää jauheliha ja kuumenna" -metodilla valmistettua apetta. Tai pussikeittoa. Jos henkilökunta on oikein innostunut kokkaamaan, tarjolla saattaa olla "hjemmelagt" eli itsetehtyä tomaattikeittoa tai jopa pizzantapaista.

Ja jos makeannälkä alkaa vaivata, päivittäin on tarjolla myös vohvelia. Tarkemmin ottaen vohvelitaikinaa, josta voi paistaa oman vohvelinsa. Jos tämä kuulostaa pieneltä luksukselta, niin ei se oikeasti ole. Vohvelia on Norjassa tarjolla aina ja joka paikassa. Se on normiruoka siinä kuin makkarakin.

Lounastarjonnassa ei siis ole pahemmin vaihtelua, mutta toisaalta kun katselee, mitä ihmiset syövät, saa vaikutelman, että monet eivät edes kaipaa vaihtelua. Vaikka esimerkiksi leivänpäällyksissä on valinnanvaraa, moni valitsee samat lisukkeet päivästä ja viikosta toiseen. Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että ne, joilla on tapana laittaa kalasäilykkeitä leivän päälle, tuntuvat olevan aivan erityisesti tapoihinsa piintyneitä. En sano, etteikö kala olisi ihan hyvää ja vielä terveellistäkin, mutta kuinka sitä makrillia tomaattikastikkeessa oikein jaksaa syödä joka ikinen päivä?

Mainittu ruokala ei onneksi ole ainoa mahdollisuus, jos salaatti ja leipä alkaa tympiä, sillä lähiympäristöstä löytyy kahviloita ja kauppoja, joista voi lähteä etsimään vaihtoehtoja. Tai sitten voi ottaa eväspaketin mukaan kotoa, ja syödä omia eväitä ruokalassa, mikä on aivan luvallista. Tosin omatkin eväät - ainakin norjalaisten - koostuvat yleensä leivästä, joten enpä osaa sanoa, mennäänkö siinä sitten ojasta allikkoon vai miten käy.

Erästä ruokalaan liittyvää mysteeriä en ole parissa kuukaudessa onnistunut ratkaisemaan. Mihin ihmeeseen tarvitaan peräti kolme ruokalatyöntekijää, kun tarjoilu on edellä kuvatun kaltaista, ja työntekijöillä ei käsittääkseni ole muita säännöllisiä tehtäviä kuin ruokalan pyörittäminen? Yhden tietenkin pitää seistä kassalla, joten tarvitaan toinen huolehtimaan, että ruokaa on tarjolla riittävästi. Mutta se kolmas. Työnjohto? Seuran pitäminen kahdelle muulle? Järjestyksenvalvonta? 

10 kommenttia:

  1. Wow oma ruokala. =D Tiedän mistä puhut. asun itsekin Oslon lähellä. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokaloitakin on monenlaisia, olen kuullut... ;)

      Poista
  2. Tuota voileipäperinnettä täällä Moskovassa asuva norjalainen ystäväni on yrittänyt minulle selittää. Se tuntuu olevan jotain ihan hämmästyttävän ihastuttavaa heille, voileipä ja lisukkeet :) Hän tuskailee että kun niitä ei saa täältä mutta minä näkisin että menee vain kauppaan ja ostaa leipää, juustoa ja makkaraa. En siis ehkä ymmärrä ihan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan siellä tarjolla vääränlaisia lisukkeita? Norjalaista ruskeaa juustoa ja tomaattimakrellisäilykkeitä ei ole saatavilla? En minäkään oikein ymmärrä, mistä muuten voisi kiikastaa.

      Poista
  3. Hihkuin jo innoissani huomatessani blogisi otsikon, Norjassa siis on "oikeita" työpaikkaruokaloita mutta ei... Vanhassa työpaikassani meillä kävi "kokki" oikein tekemässä voileivät valmiiksi joka päivä, kerran viikossa oli kanssa lämmintä ruokaa ja vohveleita oli keskiviikkoisin. Kauhulla odotan muuten sitä päivää kun muksuille pitää alkaa valmistamaan koululounaita.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä... Se "oikea" työpaikkaruokala on vielä kokematta, mutta olen kyllä joskus kuullut jonkun puhuvan sellaisesta.
      En sitten tiedä, johtuuko vuosikausia koulussa syödyistä eväsleivistä ja niiden aiheuttamasta yliannostuksesta vai mistä, mutta olen kuullut aika monen norjalaisen sanovan, ettei oikeastaan tykkää leivästä.

      Poista
  4. Kiitos, taas niin mainio juttu. Kyllä näistä pitäisi kirja koota - Norjan markkinoille tietysti (en usko että Suomessa kiinnostus riittäisi).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin... Jos näiden postausten parhaat palat kääntäisi norjaksi ja julkaisisi kirjana, niin millainenkohan olisi vastaanotto. Ehkeivät norskit ihan purematta nielisi kaikkea. ;)

      Poista
    2. Niin, eivät varmasti. Ehkä tämän voisi tehdä vain jos aikoisi muuttaa pois...

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...