sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Kansallisylpeys uhattuna

Kuva: Dagbladet, painettu lehti 2.3.13
Miten saat norjalaisen hermostumaan? Ala puhua huippuhiihtäjien mahdollisesta dopingista. Todennäköisesti norjalainen vastaa tiukasti, että norjalaiset hiihtäjät eivät ikinä käyttäisi dopingia ja aiheesta ei todellakaan kannata edes keskustella. Toinen vaihtoehto on, että puhujaa katsotaan säälien - eikö se ymmärrä, etteivät norjalaiset tee sellaista, vain muunmaalaiset.

Ruotsalaisten tekemä dokumentti huippuhiihtäjien korkeista hemoglobiiniarvoista 1990-luvulla nosti myrskyn Norjassa. Dokumentissa esille nostetut nimet eivät olleet ainoastaan norjalaisia, mutta norjalaisten mielestä kyseessä on hyökkäys nimenomaan norjalaisia kohtaan. Dokumenttia on kyseenalaistettu monella tavalla: lista veriarvoista ei voi olla luotettava, koska se on peräisin Kari-Pekka Kyröltä, mitään dokumentaatiota ei oikeasti ole edes esitetty, koko ohjelma on ala-arvoista journalismia ja niin edelleen. 

Norjan televisio on päättänyt olla esittämättä tällaista roskaa. Onneksi kuitenkin täällä näkyy myös Ruotsin tv ja dokumentti löytyy netistäkin, joten kiinnostuneet ovat varmasti päässeet sen katsomaan sensuurista huolimatta. Dokumentti herättää vähintään mielenkiintoisia kysymyksiä, vaikka ohjelman tekijät itse eivät taida suoraan syyttää ketään dopingista. 

Menestyneet hiihtäjät ovat norjalaisten kansallissankareita, jotka ovat kaiken arvostelun yläpuolella. Kansallissankarin pitää olla tahraton, mikään muu ei ole mahdollista. Entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland on sanonut urheilusta puhuessaan, että on tyypillistä norjalaista olla hyvä. Det er så typisk norsk å være god. Hiihto on aivan erityisessä asemassa, sillä paljon toisteltu sanonta kuuluu, että norjalainen syntyy sukset jalassa. Norjalainen hiihtäjä ei siis voi olla mitään muuta kuin maailman paras. Aivan luonnostaan.

Kuva: vg.no
Oheinen kuva Marit Bjørgenin lihaksista herätti huomiota viime talvena. Norjalaiset huokailivat ihastuksesta. Muunmaalaiset olivat vähemmän ihastuneita, ja muun muassa Maritin hyvinlääkitty astma mainittiin. Nykyhiihtäjistä ruotsalaisdokumentti ei sano mitään, mutta kieltämättä se heittää varjonsa kaikkien hiihdon huipulla olevien päälle, niin norjalaisten kuin muidenkin. Norjalaisten vakaa käsitys kuitenkin on, että vaikka kaikki muut douppaisivat, norjalaiset hiihtäjät ovat puhtaita. Kukaan ei ihmettele, miksi norjalaiset menestyvät niin hyvin niiden doupattujen joukossa. Niin, ainakin minun arveluni on, että täysin puhdasta huippuhiihtäjää ei tänä päivänä taida löytyä. Sama se, mistä maasta tulevat. 

Sitä, mitä mahdollisesti on tapahtunut 1990-luvulla, on enää vaikea todistaa puoleen tai toiseen, ellei joku asioista oikeasti tietävä ryhdy puhumaan ja esitä lisätodisteita. Tuntuu aika epätodennäköiseltä, että niin nyt kävisi. Jos kuitenkin sattuisi niin, että joku näistä nykyisistä, menestyneistä norjalaishiihtäjistä jäisi kiinni dopingista, isku olisi suuri koko Norjan kansakunnalle. Paljon suurempi kuin suomalaishiihtäjien joukkokärähtäminen 2001.

***
Kohun aiheuttanut dokumentti on katsottavissa Ylen ja SVT:n nettisivuilla:
http://areena.yle.fi/tv/1849459 - näkyy vain Suomessa 29.3.13 saakka.
http://www.svt.se/ug/se-program/27-2-20-00?&autostart=false - näkyy myös ulkomailla, näkyvyysajaksi 3.3.13 ilmoitetaan "yli 30 päivää".

32 kommenttia:

 1. Samaa kai sitä ajateltiin Suomessakin ennen Lahden katastrofia. Ainakin itselleni oli totaalinen järkytys, että sellaiset puhtoiset ikonit kuin Kirvesniemi ja Myllylä olivat käyttäneet dopingia. Kyllä Suomessakin on silmät kirkkaina vakuuteltu omaa puhtautta jopa valan alla oikeudessa (Jari Räsänen), ja ainakin itse uskoin, koska halusin uskoa. Nykyään en usko enää kenenkään "puhtauteen".

  Olenkin alkanut ajatella, että koko doping pitäisi vapauttaa. Sitten voisi katsoa, mitä tapahtuu, kun naishiihtäjät alkavat muistuttaa entisiä DDR:n tähtiä. Parta kasvaa ja ääni madaltuu. Tai elimistö pettää ja henki lähtee. Kuinka pitkälle urheilijat olisivat valmiita menemään urheilumenestyksen takia? Ainakin se olisi reilu peli kaikkia kohtaan.

  Näin jossain haastattelun tuosta Maritista. Lihakset ovat kuulemma perua terveellisestä maalaiselämästä ja lapsuuden vilajsäkkien heittelystä. Ei tiedä itkiskö vai naurais?

  Norjalaiset uskovat, koska haluavat uskoa. Mutta veikkaan, että kyllä ne norjalaistenkin silmät vielä aukeaa. Valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi tv-ohjelma on muuten virkistävä poikkeus: Nytt på nytt (paikallinen Uutisvuoto). Siellä irvistellään kyllä näille doping-jutuillekin. Ja monelle muullekin norjalaisten pyhälle lehmälle. Tai sitten olen ymmärtänyt väärin. Se kun on aika haastava ohjelma noin kielen ymmärtämisen kannalta :D.

   Poista
  2. Suomalaisten käsitykset hiihdon puhtaudesta taitavat olla nykyään realistisempia juuri sen Lahden takia. luulen, että norjalaiset tarvitsevat samanlaisen shokin ennen kuin heidän silmänsä aukeavat. Dopingin vapauttaminenhan olisi hyvä keino selvittää, ketkä sitä ovat käyttäneet. En nimittäin usko, että kukaan puhdas urheilija enää jatkaisi uraansa ;)
   Onhan toki niitäkin norjalaisia, jotka eivät hymistele muiden mukana. Ne vain tuntuvat olevan vähemmistössä, jos katselee vaikkapa uutisten kommentteja lehtien nettisivuilla.

   Poista
 2. Meilläkin päin tullaan kohta kärähtelemään douppauksesta. Käynnissä on valtakunnallinen laaja tutkinta, lajeina ainakin paikallinen jalis (AFL), kriketti ja rugby, ehkä myös uinti ja pyöräily. Minustakin tuntuu vahvasti siltä, että maailman huipulla ei paljon luomua näy. Täällä muuten tulee jopa radiosta viestejä, joissa sanotaan, että jos ei ole puhtaat jauhot pussissa, niin ilmoittautukaa, ennen kuin ovelta kuuluu koputus... Kaikki aiotaan paljastaa! Sitä odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpas siellä erikoinen kampanja. Erikoinen siis muuhun maailmaan verrattuna. Mistä se on lähtöisin?

   Poista
  2. Australian Crime Commission on tehnyt vuoden ajan töitä doping-piirien paljastamiseksi ja on myös raportin, jossa paljastuu douppauksen levinneisyys. Usein kyse on myös rikollisuudesta, sillä aineet ovat kiellettyjä ja salakuljetettuja. Raportin julkaisun jälkeen Australian Sports Anti-Doping Authority saa seuraavaksi suorittaa perusteellisen tutkinnan.

   Poista
  3. Siinä on jo iso ero, jos dopingin olemassaolo tunnistetaan ja myönnetään mahdolliseksi tai jos asiasta kieltäydytään edes keskustelemasta.

   Poista
 3. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

  Onhan nämä norjalaiset vanhat hiihtäjät suurin otsikoin uskotelleet viattomuuttaan norjalaisten lehtien palstoilla.

  Kuten tuolla eräällä palstalla kirjoitin: en usko, että huippu-urheilussa enää kellään on puhtaat jauhot pussissa. Osaksi siksi en edes jaksa katsoa mitään urheilua. Juks og fanteri alt sammen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä koirasta ja kalikasta. Björn Dähliehän taisi jo uhkailla dokumentin tekijöitä raastuvalla.

   Poista
 4. Sä kirjoitit minun ajatukset tekstiisi! Puhdasta urheilijaa ei tänä päivänä löydy, ei edes Norjasta. Ja sain tosiaan miehen hermostumaan kun hänelle mielipiteeni esitin. Melkein pistää hymyilyttämään tämä norjalaisten naiivisuus...

  VastaaPoista
 5. Tuo dokumentti näkyi MM hiihtojen aikaan myös täällä Suomessa; Yle Femmalta ja seuraavana päivänä ihan suomeksi tekstitettynä ylen kanavalta.
  Saattaa ehkä näkyä Yle areenassakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tuollainen dokumentti varmasti kiinnostaa kaikkia hiihtomaita. Linkki Yle areenaan on tuossa postauksen lopussa.

   Poista
 6. Joo...olikohan vuonna 2003 kun katsottiin joitain hiihtokisoja, ehkä MM? Norjassa norjalaisten työkavereiden kanssa kesken työpäivää...ja eivät suomalaiset pärjänneet...kyllä siinä sai kuunnella kommentteja suomalaisten dopingista Lahdessa ja siitä että norskit ei käytä...yritin puolustella että kyllä norskitkin käyttää mutta eivät ole vielä jääneet kiinni..että kyllä vielä sekin päivä koittaa...mutta todellakin vahva usko niillä on omiensa puolesta. Ja aika heikoilla siinä tilanteessa oli olla yksin suomalainen pariakymmentä norjalaista vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pannut merkille, että norjalaiset eivät ole vieläkään toipuneen suomalaisten dopingista, vaikka siitä on yli vuosikymmen. Tämän huomaa siitä, miten asiaan aina viitataan hiihtomenestyksestä puhuttaessa.

   Poista
 7. Eikös yksi esitetty syy Lahden joukkokärähtämiselle ollut, että Suomessa hiihtoporukoiden ja antidopingkomiteoiden välit olivat tulehtuneet? Norjassa doping-testaajat sen sijaan hyvässä hengessä kertoivat hiihtäjille uusista testeistä reilusti etukäteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattoi ollakin näin. Mielenkiintoista myös se, että ilmianto tuli norjalaisilta. Mistäköhän ne olivat tiedon suomalaisten käräyttämismahdollisuudesta saaneet?

   Poista
 8. Hah, eipä ole kauaakaan kun Marit oli yllättäen flunssassa kun ennen erästä kisaa tiedotettiin avoimesti että kaikilta osanottajilta otetaan astetta tarkemmat näytteet. Muuten Marit on suuri ihailuni kohde sillä kottaraisen haba on isompi kuin mun nälkiintynyt reiteni. Taidankin alkaa vetämään astmalääkkeitä oikein urakalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettatöistähän ne Maritin muskelit ovat peräisin... ;D

   Poista
  2. No niinhän ne onkin, miten minä nyt näin sekoitin.
   Muuten, erittäin hyvää naistenpäivää <3

   Poista
  3. Tosin varmaan tuollainen sairas ihminen tarvitsee astmalääkkeensä, että pystyy sinne navettaan menemään. ;)

   Kiitos toivotuksista :)

   Poista
 9. Hyvä kirjoitus! Itsekin ihmetellyt miten totaalisesti (jotkut) norjalaiset kieltäytyvät keskustelemaan siitä mahdollisuudesta että (jotkut) norjalaiset käyttäisivät dopingia. Muut ne vaan, mutta ei norjalaiset. Ei meinaa tajuta, koska KAIKKI ne varmasti käyttää. Ilmeisesti huippu-urheilijaksi päästäkseen täytyy myös osata valehdella kirkkain silmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että asenteita edes asiasta keskustelua kohtaan muuttaa mikään muu kuin jonkun kärähtäminen...

   Poista
 10. Täällä kotona saa kivasti riidan aikaan, jos alkaa tästä aiheesta puhua. Norjalaiset ovat ylivoimaisia ruskean juuston ja navettatöiden ansiosta, piste. Me olemme kateellisia, kuulemma ;) Parempi olla ottamattta puheenaiheeksi, mutta voi miten sitä paljastusten päivää odotankaan.... , vaikka olisihan se kyllä aivan karmivaa norjalaiselle itsetunnolle ja ylpeydelle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tosiaan, se juustokin varmaan auttaa asiaa :P Ja se paljastusten päivä tulee olemaan mielenkiintoinen.

   Poista
 11. Kovin sinisilmäisiä täällä asian suhteen tunnutaan olevan. Tosin muutaman poikkeavan (epäilevän) mielipiteen olen yllätyksekseni nyt lähiaikoina kuullut.
  Hassua kyllä, että suomalainen doping-dokumentti esitettiin ison haloon kera syksyllä, mutta tämä ruotsalainen on boikotissa. Mutta se esitettyhän kohdistuikin pääasiassa vain suomalaisten käryihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norskit ovat vähän valikoivia sen suhteen, minkä maan doping-asioista saa puhua ääneen ;D

   Poista
 12. Mua kanssa niin nauratti tää! Miehen kanssa sivuttiin aihetta ja hän julisti suureen ääneen, kuinka ei kiinnosta ja ihan sama.. Sitten erehdyin naureskelemaan just näille Maritin muskeleille ja pahalle astmalle..
  Sieltähän se sinisilmäisyys sitte löytykii! :-D Ihan on kuulemma luomunoloinen haba ja sehän on tiedetty jo pitkään, että Maritilla on paha astma! On siitä ihan itsekin avoimesti puhunut..

  Hassua, että mun kavereilla joilla on paha astma, ei esim. onnistu välttämättä edes kahden kerrosten portaiden kiipeäminen.. Sairaalassakin makaavat vähän väliä ja normaali flunssa saa ne melkein kirstun pohjalle.. mut tää on varmaan vaan joku heikkojen suomalaisten astma! Ei terveiden norjalaisten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös astmaoireet usein vielä pahene kovalla pakkasella? Joo, en minäkään aivan täysin usko mihinkään pahaan astmaan...

   Poista
 13. Eilen tuli Suomen TV1:ssä ohjelma jossa eräs norjalainen lääkäri kertoi, että hänellä on ollut potilaanaan näitä entisiä huippu-urheilijoita, heillä on nykyään maksavaurioita, itsetuhoisia ajatuksia, psyykkisiä ongelmia jne. Ohjelmassa kävi ilmi että kaikki pohjoismaat ovat käyttäneet veridopingia ym. vippaskonsteja jo 1970 luvulta lähtien, myös italialaiset hiihtäjät alkoivat käyttää kun saivat suomalaisen Punkkisen valmentajakseen. Ihmeestihän ne italialaiset alkoivatkin yht´äkkiä pärjäämään. Norjalainen sanoi jotenkin että totuutta ei voi kertoa kun ne hiihtäjät on niin korkealla jalustalla että siinä romahtaisi niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy katsoa, jos tuo dokumentti löytyy yle areenasta (ja näkyy ulkomailla).
   Se on totta, että huippuhiihtäjiä pidetään jalustalla. Toisaalta hiihdossa varmaan pyörii myös niin isot rahat, että romahdus olisi myös taloudellinen.

   Poista
  2. Tästä näkyy jos olet Norjassa:
   http://tv.nrk.no/program/koid28009411/naar-heltene-lyver

   terv. Mari

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...