sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Billundin turistirysä (Tanska)

Väsynyt turisti

Tanskan Billundissa on mahdollista viettää koko viikko - ainakin jos matkassa on 8-vuotias, jolle Legoland on lähes taivas. Onhan Legoland nähtävyys aikuisellekin, eikä kaikkea aikaa tarvitse viettää kieputtimissa.

Edellinen oma kokemukseni Legolandista on jostakin 1980-luvun puolivälistä, ja siitä reissusta muistin lähinnä legorakennukset vaikka varmaan muutakin nähtiin ja koettiin. Niistä ajoista puisto lienee kuitenkin kasvanut, ja nyt Billundissa on iso huvipuisto, jossa legorakennelmat ovat vain yksi, vaikkakin olennainen osa nähtävyyttä.

Märkiä ihmisiä jonossa

Huvipuistossa on erilaisia teemoja. On lännenkaupunkia, viikinkejä, merirosvoja... Standardikieputtimien, niiden joissa vain istutaan kyydissä, lisäksi on aika paljon myös sellaisia "laitteita", joissa pitää olla aktiivinen, tehdä itse jotakin - kerätä pisteitä, ajaa paloautoa, ampua vesitykillä.

Lämpimänä kesäpäivänä erilaiset vesijutut olivat suosittuja ja niissä kastui lähes takuuvarmasti. Kävijöiden mukavuus oli tällaisessakin tilanteessa huomioitu sijoittelemalla kuivureita kastumismahdollisuuksien viereen.

Lalandian ikuisesti sininen taivas

Legolandin viereen on noussut sitten viime visiitin toinenkin viihdekeskus, Lalandia, joka on hyvä vaihtoehto vaikkapa sadepäivänä. Katon alta löytyy kaikenlaista vesipuistosta minigolfiin ja kauppoihin ja ravintoloihin.

Meillä oli koko viikon voimassa olevat rannekkeet, joilla oli rajoittamaton pääsy sekä Legolandiin että vesipuistoon. Aikuisten kiintiö tuli täyteen viikossa, mutta 8-vuotiaalle ei mikään ollut liikaa. Tunnustan, että loppuviikosta jätin yhden Legoland-visiitin väliin ja lähdin shoppailemaan.

Mökit rivissä

Lalandiaan kuuluu myös uudenkarhea, iso mökkialue. Kyseessä ei ole mikään leirintäalue - sellainen on erikseen - vaan mökit ovat kuin pieniä, täydellisesti varusteltuja omakotitaloja. Niitä on eri näköisiä ja kokoisia arviolta muutama sata.

Jos kaikkien kimpsujen ja kampsujen päivittäinen pakkaaminen autoon ja ajo uuteen paikkaan ei innosta, tämä on oikein hyvä vaihtoehto. Tukikohta, josta voi tehdä päiväretkiä eri suuntiin, ja jossa voi vaikkapa pestä pyykkiä. Ekomaksu tosin pitää huomioida, eli vedestä ja sähköstä maksetaan kulutuksen mukaan.

Lisää kuvia:
Legoland
Lalandian mökkialue

PS. Tämä postaus ei ole maksettu mainos, vaikka siltä voi vaikuttaakin. Lähinnä ajatuksena on kertoa tuoretta faktatietoa, jos joku vaikkapa suunnittelee matkaa. ;)

2 kommenttia:

 1. Meidankin pitaisi kai joskus kayda tuolla... Mita tuollainen viikon reissu mokkeineen tuli maksamaan?

  VastaaPoista
 2. Varasimme mökin ja samassa yhteydessä myös rannekkeet netin kautta jo pari kuukautta ennen reissua. Nyt en enää muista, mikä loppusumma oli silloin, mutta netissä ko. mökkiä (edullisin mökki, jossa neljä vuodetta + vauvansänky) myydään nyt hintaan 1595 DKK/yö. Ja tähän tosiaan tuli sitten päälle vesi+sähkömaksu, joka meillä viikossa oli noin 150 DKK. Viikon voimassa olleet rannekkeet maksoivat noin 500 DKK.

  Heinäkuu on kalleinta aikaa, joten halvemmallakin voi päästä, jos pystyy lomailemaan korkeasesongin ulkopuolella. Ja hotelliin voi tietenkin päästä hyvällä tuurilla jopa halvemmalla varsinkin, jos kelpuuttaa Billundin ulkopuolella olevan paikan.

  Jos koko viikon viettää samassa paikassa, mökki on kuitenkin mielestäni mukavampi. Siellä on enemmän tilaa, pyykinpesumahdollisuus ja syöminenkin tulee itse kokaten halvemmaksi kuin päivittäinen ravintolassa käyminen.

  Lauttamatkan hinta taas riippuu tosi paljon siitä, kuinka aikaisessa vaiheessa sen varaa. Ja tietenkin mistä mihin menee lautalla. Me menimme Larvikista Hirtshalsiin, mikä kesti noin 4 tuntia. Pieni lautta, jossa oli loppujen lopuksi aika vähän ajanvietettä, kun taxfree-ostokset oli tehty.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...