keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Rantaidylli


Mitä Norjasta tulee mieleen? No, vuonot ainakin. Luonnonkauniit maisemat ja idylliset kylät vuonojen rannoilla. Jos olet lukenut vaikkapa Vuonon kimallus -blogia, niin siellähän näitä upeita rantamaisemia näkyy usein.

Rannikon kylille ja pikkukaupungeille on tyypillistä, että suuri osa rakennuksista on valkoisia. Näitä hohtavanvalkoisia läikkiä riittää pitkin rantoja.


Olemme silloin tällöin ajelleet pitkin vuonon rantoja tässä lähialueella ja joskus vähän kauempanakin. Autoillessa maisemat saattavat yllättää, kun valkoinen idylli ei olekaan koko totuus. Esimerkiksi Oslovuonon rannoilla on yllättävän paljon erikokoisia teollisuuslaitoksia, jotka usein sijaitsevat aivan asutuksen kyljessä.

Esimerkiksi ylläolevassa kuvassa on Tofte-niminen taajama Oslovuonon länsirannalla, hiukan vastarannalla sijaitsevaa Dröbakia etelämpänä. Dröbak muuten näkyy ensimmäisessä kuvassa vuonon toisella puolella. Jos katsot Tofte-kuvaa tarkemmin, huomaat kuvan oikeassa laidassa pitkän, valkoisen putken. Teollisuuslaitoshan se siellä.

Tofte on noin 3000 asukkaan taajama, ja siellä on kaksi suurta teollisuuslaitosta. Osmoosivoimalaitos ja aivan taajaman keskellä sijaitseva selluloosatehdas. Se siitä idyllistä.


En oikein tiedä, mitä näistä teollisuusalueen ja asuinalueen yhdistelmistä pitäisi ajatella. Tietenkin joskus aikaisemmin - ja itse asiassa varmaan usein edelleenkin - sijainti rannalla on helpottanut sekä raaka-aineiden että valmiiden tuotteiden kuljetusta. Käytännölliset norjalaiset ovat sijoittaneet tehtaat parhaisiin mahdollisiin paikkoihin, ja jos siinä sitten sattuu vieressä asumaan kylällinen tai jopa enemmänkin ihmisiä, niin onpahan ainakin työvoimaa lähellä. Etteikö joku haluaisi asua tehtaan vieressä? Miksi ei?

Maisema- ja muihinkin haittoihin on kuitenkin vähitellen havahduttu ainakin siellä täällä. Esimerkiksi Oslossa on meneillään iso rakennusprojekti, kun vuonon rannalla, pääkaupungin ydinkeskustassa ikimuistoisista ajoista lähtien olleet satamatoiminnot siirretään sivummalle ja tilalle rakennetaan arkkitehtonisesti vaikuttava uusi julkisivu, josta valmiina on jo oopperatalo ja Barcode-niminen alue.

Norjalaisilla ja suomalaisilla tuntuu olevan hieman erilainen suhtautuminen ympäristöön, ja se näkyy esimerkiksi juuri rantojen käytössä. Lähellä rantaa asuminen on norjalaisistakin hienoa, mutta se, että ikkunasta näkyy tehdas, ei ilmeisesti edelleenkään ole kovin suuri miinus. Tosin Oslo ja varmaan muutkin suuremmat kaupungit ovat poikkeus tästä.

5 kommenttia:

  1. Tehtaista on yleensä nyt ainakin haju, melu,liikenne ja ulkonäkö haittaa. Mun mummola oli lapsena Kemijärvellä tehtaan naapurissa...ei kiva! Olisin kyllä etukäteisajateltuna kuvitellut, että Norjassa olisi oltu vielä tarkempia asian suhteen kun Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun vaikutelmani on, että norjalaiset eivät ole niin turhantarkkoja siitä, millainen on keittiön ikkunasta näkyvä maisema. Asenteet ovat tosin muuttumassa, mutta vaikka ympäristöpuolue sai viime vaaleissa entistä enemmän ääniä, ympäristöajettelu yleisellä tasolla ei ole yhtä pitkällä kuin Suomessa.

      Poista
  2. Vuonon kimallus täällä, moikka vaan :)
    Täällä ei onneksi vastaavanlaisia tehtaita rannoilla ole. Stavangerista löytyy toki telakka (Roserberg), viljasiilo ja rehutehdas Hillevågista. Hillevågin rehutehdas ei kenenkään silmissä komeile, sillä se on vähän syrjemmällä ja viljasiilo tässä lähellä keskustaa istuu sekin maisemaansa. Taidamme olla onnekkaita.
    Tehtaat ovat harvemmin mikään kaunis näky ja kyllähän tuo Hillevågin rehutehdaskin esimerkiksi hajua levittelee. Rehussa käytetään silakkaa, joten haju on sen mukainen.
    Täälläkin nämä rehu-ja viljamyllyt siiloineen ovat rannassa, sillä laivat rahtaavat niiden tuotteita ja Stavangerin siilon vierssä on vanhoja taloja - entinen työläisalue. Täällä se on kuitenkin kauniisti entisöity ja alue on aika mukavan näköinen. Täytyykin mennä joskus kuvaamaan.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole valitettavasti käynyt Stavangerissa toteamassa tilannetta, mutta eipä tuo niin pahalta kuulosta. Voisiko olla, että öljyteollisuus on tuonut sinne niin paljon rahaa, että on varaa ajatella myös esteettisiä arvoja, ei vain käytännöllisiä?

      Poista
    2. Täällä ei teollisuutta niin valtavasti ole ollutkaan.
      Aikanaan elettiin kalastuksesta ja säilyketehtaat eivät niin suuria olleet. Myöhemmin on keskitytty öljyyn.
      Vestlandet eroaa Østlandetista monella tapaa - melkein kuin kaksi eri maata. Me ollaan vähän niinkuin landella vieläkin ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...