perjantai 17. joulukuuta 2010

Julebord

Työpaikan julebord eli pikkujoulut vietettiin torstai-iltana. Torstai tuntui vähän oudolta päivävalinnalta bilettämiselle, mutta kaipa sille oli syynsä. Perjantaina sai ihan luvan kanssa nukkua pidempään, kun työpäivä oli määritelty alkavaksi vasta kymmeneltä.

Aikaisemmin olen näissä joulunalustilaisuuksissa ollut vain miehen siivellä - ja ne ovat olleet suomalaisiin vastaaviin verrattuna ei niin rentoja. Miehillä puku päällä ja kravatti kireällä ja ohjelmassa mm. puheiden kuuntelemista. Ihan ensimmäistä omaa julebordiani odotinkin sitten mielenkiinnolla.

Juhla alkoi kravatinkiristysosiolla heti työpäivän päätyttyä. Koko poppoo - oma väki ja kutsuvieraat eli muutama huippuasiakas - koottiin aluksi kuuntelemaan toimitusjohtajan esitelmää firman tilanteesta ja tulevaisuudenvisioista. Pomo lupasi puhua puolitoista tuntia mutta onnistui kuitenkin venyttämään esityksensä kahteen tuntiin. Siinä ajassa ehti jo tulla nälkä yhdelle jos toisellekin.

Mutta sitten päästiin ruokapöytään. Tapaspöytä oli koottu norjalaisia perinteitä kunnioittaen, eli espanjanherkkujen lisäksi tarjolla oli perinorjalaisia medisterkakeja ("joulumaustettuja" jauhelihapihvintapaisia), joulumakkaraa ja ribbeä (siankylkeä, jossa on reilu läskikerros ja nahka) ja muutenkin valikoima oli varsin lihapitoinen. Ja vaikka ollaan runsaiden kalavesien äärellä, kalaa ei ollut pöytään eksynyt.

Siinä syödessäni tulin ajatelleeksi, että onneksi en ole kasvissyöjä. Jos en söisi lihaa, lautaselle olisi tästä valikoimasta voinut kelpuuttaa lähinnä oliiveja ja latva-artisokkaa. En kyllä muista koskaan kohdanneeni norjalaista kasvissyöjää - tai edes kuulleeni sellaisesta. Ehkei sellaisia ole. Kasvissyöjäksi ryhtyminen saattaisi täällä edellyttää aika vahvaa vakaumusta, kun ruoka yleisesti ottaen on yhtä kuin liha.

Ruokapöydästä lähdettiin Osloon, katsomaan Julelatter stand up -showta. Meikäläisen kielitaidolla, lähinnä tämänhetkisellä kyvyllä ymmärtää puhuttua kieltä erilaisine, hmmm... vivahteineen, nopeatempoinen vitsinkerronta on kyllä pitkälti rahantuhlausta. Onneksi ei tarvinnut maksaa itse. En sano, ettenkö olisi ymmärtänyt mitään, mutta stand up on niin nopeatempoista ja se sisältää niin paljon kulttuurisia viittauksia ja muita sisäpiirin juttuja, että totesin parhaaksi yrittää nauraa silloin kuin muutkin, jotten vaikuttaisi täysin huumorintajuttomalta. Ne jutut, jotka oikeasti ymmärsin niin, että alkoi spontaanisti naurattaa, olivat nähtävästi niin yksinkertaisia, ettei yleisö noteerannut niitä ollenkaan.

Show loppui aikanaan ja sitten päästiin vihdoinkin löysäämään kravattia karaokebaarissa. Ketään ei tainnut vakavasti laulattaa, mutta muuten varsinainen seuranpito pääsi vauhtiin tässä vaiheessa. Ja kiitos torstai-illan, se ei päässyt venymään turhan myöhäiseksi.

9 kommenttia:

 1. Mina olen kasvissyoja ;)(tosin syon kalaa). Syon jouluna lohta ja lipeakalaa (ilman baconia, kuten taalla on tapana). Mutta totuus on, etta norjalainen joulu on kovin lihapainotteinen. Suomalaisilla on sentaan laatikot ja rosollit poydassa. En tunne ketaan kasvissyojaa ainakaan taalla ja aina jaksavat ihmetella ruokavaliotani.

  VastaaPoista
 2. Kyllä niitä norjalaisia kasvisten rakastajiakin löytyy - en kyllä henk.kohtaisesti tunne yhtään - esim. http://mewkid.net/ :)

  VastaaPoista
 3. Itsekään en tunne norjalaisia kasvissyöjiä, mutta olin itse muutaman vuoden Norjassa asuva kasvissyöjä (ei edes kalaa). Mielestäni kasvissyönnin harvinaisuuden huomasin lähinnä siinä ettei mitään kasvissyöjälle kelpaavia puolivalmisteita tai pikaruokaa tahtonut ikinä löytyä. Tai ei löytynyt ennen kuin alkoi normikiskoistakin saada börekkejä. :)

  Se piti kumminkin kommentoida, että vaikka kasvissyöjälle Norja olikin muuten aika epäkiitollinen maa niin Oslossa sijaitsee 1938 avattu kasvisruokaravintola, joka on ehkä paras missä olen käynyt. Näyttäisi olevan Vega nykyisin nimeltään (http://www.vegafairfood.no/). Suosittelen ehdottomasti jos sattuu noilla kulmilla liikkumaan.

  Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 4. Tuohon norjalaiseen joulupöytään en ole oikein tottunut. Tuossa "seurojentalolla" sellainen taas oli tarjolla jätin väliin. Vuosia sitten meillä oli firman joulupöytä Levillä ja kuvittelin vihdoinkin saavani kunnon kotimaista jouluruokaa, pah sinnekin oli tilattu tämä paikallinen versio.

  VastaaPoista
 5. Norjalainen joulupöytä on lihapöytä, se on tullut niin selvästi esille. Ja myös se, että kasviksia ei siinä pöydässä näy.
  Siksi olenkin valmistelemassa sekajouluateriaa pesueelleni täällä suomalaismetsissä Tahkovuorella.
  Meidän suomalais-norjalainen joulunaluspöytä:
  Norjalaisesta otin Pinnekjøtin ja joulumakkaran sekä itse tekemäni lipeäkalan. Ribbe ei oikein oo meidän makuun, jäi pois.Silli on islantilaista. Kylmäsavutaimen norjasta.
  Lipeäkala suomalaisella valkokastikkeella ja pieni suomalainen sianpaisti kinkun asemasta..
  Kaikki laatikot kuuluvat tähän pöytään ja paljon rosollia sekä sienisalaatti.
  Hyvää joulunodotusta sinulle Heli Ja kiitokset blogistasi. Sen kautta olen päässyt lukuisia kertoja nuoruuteni, tai sanoisinko varhaisaikuisuuteni Bærumin ja Oslon maisemiin ja tunnelmiin.

  VastaaPoista
 6. Tuula, olet siis pysynyt yli kymmenen vuotta hengissä kasvissyöjänä täällä lihansyöjien maassa! :o)

  Emmi, näköjään joku syö kasvisruokaa täälläkin. Tuon blogin kirjoittaja näyttää ulkoisestikin olevan "vaihtoehtoihminen" täkäläisen mittapuun mukaan ;)

  Anonyymi, kiitos ravintolavinkistä! Menu näytti ihan hyvältä. Normiravintolan listallahan tuntuu yleensä olevan 0-1 kasvisruokaa...

  Ari, miksi mennä ulkomaille syömään norjalaista ruokaa??!

  Avletto, parhaat palat molempien maiden joulupöydistä kuulostaa hyvältä. Kiitos kiitoksista ja hyvää joulua myös sinulle! :)

  VastaaPoista
 7. Ei ole suomalaisen joulupöydän voittutta:) Olette varmaan tosi yllättyneitä kun sanon näin;)
  Juuri eilen oltiin hotellilla syömässä ja siellä oli jouluaiheinen pöytä. Ribbeä, julepölsseä jne.
  Kyllä kinkku on joulupöydän kunkku!
  Hyvää joulua ja kiitos minunkin puolestani. Kun pääsen entisille "kotikonnuille" blogisi kautta:)

  VastaaPoista
 8. Kalamuija, minä aion herkutella suomalaisen joulupöydän antimilla, erityisesti kalalla ja laatikoilla :) Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 9. Mä jo omalla puolella avauduinkin, että meidän mammanpoika tahtoo aattona äidin pöydän ääreen, multa ei edes kysytä... Tänä vuonna sain sentään ottaa omat eväät mukaan kun viime vuonna pyyntöjäni ei kuunneltu.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...