sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Maahanmuuttajien kyydissä

Tällä viikolla uutiskynnyksen ylitti erään professorin myöhästyminen lentokoneesta. Syynä asian merkittävyyteen oli se, että professoria kyydinnyt taksikuski, muslimi, oli kesken matkan pysähtynyt rukoilemaan. Professori oli tehnyt valituksen asiasta ja kertoi matkan keskeytyksen kestäneen kymmenen minuuttia. Taksikuskin selitys oli, ettei hän hartaana muslimina voinut jättää aamurukousta väliin, vaan se piti ehdottomasti suorittaa ennen auringonnousua.

Samassa yhteydessä kerrottiin myös siitä, miten perjantai-iltapäivinä taksia saattaa olla vaikea saada, koska huomattavan moni taksikuski on moskeijassa perjantairukouksessa.

Ainakin Oslon alueella lähes kaikki taksikuskit tuntuvat olevan maahanmuuttajia. Itse asiassa en muista koskaan nähneeni norjalaissyntyistä kuskia. Kaikki maahanmuuttajakuskit eivät tietenkään ole muslimeja, mutta ilmeisesti heitä on niin paljon, että se on aiheuttanut tietynlaisia ongelmia uutistietojen mukaan jo vuosia, vaikka kaikki muslimit eivät pidäkään rukoustaukoja kesken työvuoronsa.

Norjassa on runsas puoli miljoonaa maahanmuuttajaa. Kolmannes kaikista maahanmuuttajista asuu Oslossa, ja Oslon väkiluvusta heitä on 27 % ja osuus kasvaa jatkuvasti. Suurimmat maahanmuuttajaryhmät ovat nykyään puolalaiset ja ruotsalaiset, joiden kanssa tuskin tulee merkittäviä konflikteja riittävän samanlaisen kulttuuritaustan ansiosta. Seuraavaksi suurimmat ryhmät ovat pakistanilaiset, somalit ja irakilaiset, jotka sitten tulevatkin jo hyvin erilaisesta kulttuurista.

Kulttuuristahan tässä on kyse, ja uskonto on osa sitä. Kun kaksi hyvin erilaista kulttuuria kohtaa ja kumpikin pitää omaansa oikeana tapana toimia ja ajatella, konflikteja voi olla vaikea välttää.

Norjalainen yhteiskunta on virallisesti hyvin tasa-arvoa edistävä, ja esimerkiksi ei-eurooppalaiset työnhakijat saavat pientä tasoitusta ainakin julkisia virkoja täytettäessä. Integroitumisen nimissä maahanmuuttajavanhempia kehotetaan painavasti puhumaan lapsilleen norjaa oman äidinkielensä sijaan, ja onhan kielen osaaminen tietenkin tärkeää erityisesti koulussa menestymisen kannalta. Olen joskus kuullut tai lukenut jopa jonkun virallisen tahon edustajan toteavan, että maahanmuuttajat pitäisi pakottaa puhumaan norjaa lapsilleen. Siis pakottaa, ei kannustaa. Hyvin integroituneita maahanmuuttajia nostetaan mielellään esille kuin malliksi muille. Heitä on esimerkiksi politiikassa ja tiedotusvälineissä. Mielenkiintoista on, että nämä mallikansalaiset ovat pääsääntöisesti Euroopan ulkopuolelta tulleita.

Sitten ovat ne taksikuskit ja bussikuskit, joista monet varmaankin elävät aika pitkälti oman kulttuurinsa piirissä vaikka oman maansa ovatkin jättäneet taakseen.

Mitä integroituminen oikeastaan käytännössä tarkoittaa? Riittääkö, että oppii toimimaan siinä kulttuurissa, jossa elää niin, ettei ärsytä ketään? Vai tarkoittaako se norjalaistumista niin, että aktiivisesti unohtaa osan omasta taustastaan ja alkaa noudattaa norjalaisia tapoja myös kotonaan, kun kukaan norjalainen ei ole näkemässä? Pitääkö Norjaan tulleen maahanmuuttajan ryhtyä hiihtämään ja syömään turskaa - ja olla norjalaisempi kuin norjalaiset itse?

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Kahdeksan totuutta


Peppone muisti minua muutama päivä sitten tällaisella plakaatilla, jonka mukana tuli kehotus kertoa itsestä kahdeksan totuutta. Mitäköhän uutta keksisin, mitä en ole jo aikaisemmin kertonut (ainakaan kovin moneen kertaan)? Vaikkapa, että...

1. Minulla on meneillään isohko opiskeluprojekti kaiken muun elämän ohella, ja nyt alkaa vähitellen loppu häämöttää. Jo on aikakin.

2. Kirjoittaminen on minulle luonteva tapa ilmaista itseäni. En panisi ollenkaan pahakseni, jos löytäisin työn, jossa pitää kirjoittaa - vaikka se sitten olisi norjaksi...

3. Minusta on mielenkiintoista katsella blogini tilastotietoja. Ei vain kävijämääriä, vaan myös sitä, miten tänne löydetään ja mitä luetaan. Suosituimmat postaukset ovat joskus yllättäviä.

4. Laitan mielelläni ruokaa ja kokeilen uusia reseptejä. Tai sitten keksin niitä ihan omasta päästäni siihen pohjautuen, mitä kaapeista sattuu löytymään.

5. Liikunnan suhteen olen vähän niin kuin tuurijuoppo. Tiedän, että pitäisi... mutta tarvisen jonkin motivaation, jollaiseksi ei riitä liikkuminen itsessään. Pitää olla jokin konkreettinen, itse asettamani tavoite tai sitten liikuntamuodon pitää olla sellainen, että oikeasti nautin siitä.

6. Soitan pianoa. Valitettavasti en nykyään istahda pianon ääreen niin usein kuin joskus muinoin, mutta kieltämättä rivitalossa asuminen myös panee miettimään, mikä on sopiva kellonaika musisoimiselle.

7. Laulan kuorossa ja se on kivaa. Aloitin syksyllä, ja edellisestä kerrasta kuorossa olikin vierähtänyt parikymmentä vuotta. Laulaminen rentouttaa ja uusien stemmojen opetteleminen antaa sopivaa haastetta olematta kuitenkaan liian työlästä.

8. Jos saisin ison lottovoiton, en lopettaisi työntekoa, mutta kun en olisi riippuvainen palkkatuloista, voisin käyttää tarvittavan ajan mielekkään työn löytämiseen.

Tämä tunnustus pitäisi jakaa edelleen kahdeksalle bloggaajalle, joiksi valikoituvat seuraavat:

Satu, Destination Unknown
Anniina, Far but still close from home
Mi, Living in Odda
Laura, Lucky drops
Lauri, Morgenstjerne N-27-Ø
Tuula, Tuulan turinat
Hanne, Saman Otavan alla
Linda, Pennin ajatuksia

Tulipa vaihteeksi aika norjalainen lista :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...